Ανθρώπινη και ακμαία ώς το τέλος

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Η «Εφ.Συν.» αποχαιρετά και τιμά τη μνήμη της γυναίκας και πολιτικού Φώφης Γεννηματά με ένα αφιέρωμα στις πιο σημαντικές στιγμές της πορείας της.

Μια ζωή σύντομη, αλλά γεμάτη έζησε η Φώφη Γεννηματά. Γεμάτη από συγκινήσεις, γεμάτη από αγώνες, γεμάτη από αγάπη, αλλά και με προβλήματα υγείας τα οποία πάλεψε παλικαρίσια και ουδέποτε την έκαναν να λυγίσει. Ακόμη κι όταν το τέλος πλησίαζε, η Γεννηματά συγκλόνιζε με τη γενναιότητά της. Δεν ήθελε κανείς να μάθει ότι η κατάστασή της επιδεινώνεται, ενώ επιδίωξε να ρουφήξει κάθε δευτερόλεπτο για να είναι μαζί με τα παιδιά της και τον άντρα της. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το Σάββατο 23 Οκτωβρίου οργάνωσε στο δωμάτιό της στον «Ευαγγελισμό» μια μίνι γιορτή για τα γενέθλια του μονάκριβου γιου της Γιώργου. Την επόμενη μέρα έπεσε σε κώμα και τη Δευτέρα το μεσημέρι άφησε την τελευταία της πνοή περνώντας στην αιωνιότητα.

Ανθρωπος δοτικός, νοιαζόταν για τον διπλανό, τον ευάλωτο, τον ανήμπορο. Ανθρωπος κοινωνικός, ήταν δύσκολο να μη σε κερδίσει με τον λόγο και τη στάση της. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η σταθερά υψηλή δημοφιλία της ως πολιτικού προσώπου.

Ανθρωπος χαμογελαστός, το χαμόγελό της ήταν το σήμα κατατεθέν της και έβγαζε τη ζεστασιά του χαρακτήρα της. Αλλά και άνθρωπος διεκδικητικός και επίμονος στους στόχους που έβαζε, κάτι που αποδεικνύεται από όσα πέτυχε στην πολιτική της διαδρομή. Με ένα επώνυμο βαρύ, το οποίο τιμούσε, όμως δεν ήθελε να είναι απλά και μόνο «η κόρη του Γεννηματά».

Οπως επίσης δεν ήθελε να «πουλά» την αρρώστια της. Δέχτηκε δε πολλές κακοήθεις επικρίσεις και μειωτικά σχόλια για την προσωπικότητά της, ενίοτε και σεξιστικά, ωστόσο πάντοτε στεκόταν με αξιοπρέπεια, ενώ οι απαντήσεις της ήταν πολιτικές, μετρημένες, αλλά αποστομωτικές.

Ο στενότερος, επί 20ετία, συνεργάτης της Νίκος Βοσδογάνης, κληθείς να περιγράψει την προσωπικότητά της, την αποκάλεσε «έναν άγγελο μέσα στην κόλαση της πολιτικής».

«Θα ήθελα να θυμούνται αυτά που έχω κάνει. Να υπάρχει ο χώρος μας πιο δυνατός απ’ ό,τι τον παρέλαβα. Να μπορώ να κοιτάζω και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τους Ελληνες πολίτες στα μάτια. Να κοιτάζω κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα και να ξέρω ότι αυτούς υπηρέτησα» είχε πει η ίδια πριν από τον χαμό της και μάλλον τα κατάφερε.

efsyn.gr

Categories