Μα τι έγινε στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου;

Νόρα Ράλλη

Εκθέσεις, εικονικό μουσείο και podcast περιλαμβάνει το αφιέρωμα στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Κάτι έχουμε ακούσει, κάτι ίσως ξέρουμε. Ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα. Με αφορμή την επέτειο (20/10) της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου (1827), που καθόρισε την πορεία της Ελληνικής Επανάστασης, το Ιδρυμα Ευγενίδου (το γνωστό μας Πλανητάριο), στο πλαίσιο του προγράμματος «ΝΑΥΣ», διοργανώνει και προτείνει μια σειρά από δράσεις για όλες τις ηλικίες (αναλυτικά όλα στο www.eef.edu.gr):

● Εκθεση «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα»: Σε συνεργασία με τα ΓΑΚ (Γενικά Αρχεία του Κράτους), το Ιδρυμα Ευγενίδου παρουσιάζει 125 πρωτότυπα τεκμήρια μοναδικής ιστορικής αξίας που «μαρτυρούν» τον αγώνα των Ελλήνων στη θάλασσα και συγκεκριμένα τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου μέσα από σπάνια πρωτότυπα τεκμήρια, εντυπωσιακές ψηφιακές εφαρμογές VR και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις πλοίων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «ΝΑΥΣ», καθώς και σχετικά βίντεο. Η είσοδος είναι ελεύθερη και οργανώνονται επισκέψεις και για σχολεία.

● Εικονικό Μουσείο: «Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου… αλλιώς!»: Μαζί με το Τμήμα Ναυπηγών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αυτή τη φορά, μας προσφέρεται μια μοναδική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας, ένα μοναδικό ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, πάνω στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένας υπολογιστής, τάμπλετ ή κινητό και ένα κλικ εδώ: https://e-navs.eu.

● Podcast: «Οι Ναυτικές Εκστρατείες του Αγώνα»: Η καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας και επιστημονική σύμβουλος της έκθεσης Τζελίνα Χαρλαύτη αναδεικνύει τους τρόπους διεξαγωγής πολέμου στη θάλασσα και την ποικιλότροπη συμβολή των ναυτότοπων στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Κάνει ακόμα μια εκτενή αναδρομή στις ναυτικές εκστρατείες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και ολοκληρώνει την αφήγηση με την καθοριστικής σημασίας Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Δωρεάν ακρόαση εδώ: www.eef.edu.gr

efsyn.gr

Categories