Το ΚΚΕ Λαυρεωτικής με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λαύριο

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μπροστά στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, επισκέφτηκε στις 23/10 το Λαύριο (μαζί με αρκετούς Υπουργούς και στελέχη της Ν.Δ.) και του δόθηκε η εντύπωση ή έκανε πως δεν κατάλαβε ότι «εδώ όλα πάνε καλά». Μάλιστα, μετά από το θερμό καλωσόρισμα του Δημάρχου ο οποίος είπε ότι «στο Λαύριο γίνεται η ανάπτυξή που έχει σαν όραμα η κυβέρνηση για όλη την Ελλάδα», ο Πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία να δηλώσει ότι «το Λαύριο είναι η μικρογραφία της Ελλάδας που σχεδιάζει και οραματίζεται η κυβέρνηση». Μπορούμε να πούμε πως όντως το Λαύριο αποτελεί αυτή την μικρογραφία της χώρας που οραματίζονται και που μας έχουν οδηγήσει οι πολιτικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων. Το θέμα είναι από ποια σκοπιά το βλέπει κανείς…Τα παραδείγματα πολλά, τα ζούμε καθημερινά:

1. Υγεία: Το ζήτημα της υγείας και της πανδημίας μιας και το έθιξε και ο Πρωθυπουργός, να του πούμε ότι το Κέντρο Υγείας Λαυρίου έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Στην ουσία λειτουργεί ως αγροτικό ιατρείο. Ο κίνδυνος να σταματήσει η 24ωρη λειτουργία του είναι ορατός, ενώ βασικές ειδικότητες δεν υπάρχουν με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται, όσοι έχουν την δυνατότητα, να πηγαίνουν επί πληρωμή στους ιδιώτες. Η μονάδα υγείας (ΤΟΜΥ) στην Κερατέα έχει λίγες ειδικότητες οι οποίες είναι επί πληρωμή. Το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης σημαίνει ότι για μια απλή εξέταση θα πηγαίνει κάποιος ή στον ιδιώτη, ή στην Αθήνα στο νοσοκομείο, μιας και σε όλη την Ανατολική Αττική δεν υπάρχει ούτε για δείγμα.

2. Ακρίβεια-λαϊκό εισόδημα: όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι κι εδώ οι μισθοί είναι καθηλωμένοι 15 χρόνια, ρυθμίζονται με αποφάσεις του υπουργού εργασίας, υπάρχει αδήλωτη εργασία, άθλιες συνθήκες στους περισσότερους χώρους. Με τις ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά είδη με τον μισθό και τη σύνταξη να τελειώνουν στο 15μερο, τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για τα απαραίτητα (τρόφιμα, φάρμακα). Η απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος φέρνει τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς και έρχεται νέο κύμα διακοπών ρεύματος σε σπίτια και επιχειρήσεις. Ήδη μετράμε 150 διακοπές το μήνα μόνο στο Λαύριο.

3. Μεταφορές: Η σύνδεση της πόλης με την Αθήνα και όλες τις βασικές περιοχές που εργάζονται κάτοικοι της περιοχής στα Μεσόγεια γίνεται με τα ιδιωτικά ΚΤΕΛ. Εν μέσω πανδημίας, αντί να πληθαίνουν τα δρομολόγια, έχουν κοπεί τα μισά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περαιτέρω έξοδα και δυσκολίες στη λαϊκή οικογένεια.

4. Σχολεία – υποδομές – αθλητικοί χώροι: Στα σχολεία για να «βγει η χρονιά» ζητούνται χρήματα από τους γονείς, ενώ υπάρχουν ακόμα κενά στους καθηγητές. Οι αθλητικές υποδομές της πόλης του Λαυρίου είναι χάλι μαύρο για χρόνια ολόκληρα και οι οικογένειες πληρώνουν το λιγότερο 240 ευρώ το χρόνο στους συλλόγους για άθληση, μιας και η κρατική επιχορήγηση στα σωματεία δεν φτάνει ούτε για τις …φανέλες. Πάγιες και διαρκείς ανάγκες (όπως η καθαριότητα των δημόσιων χώρων) ανατίθενται σε εργολάβους ή συμπληρώνονται με το απαράδεκτο καθεστώς των 8μηνων και των 6μηνων επιδοτούμενων θέσεων του ΟΑΕΔ.
Κατά τ’ άλλα, όλα καλά…

Αλλά να δούμε και τι είναι αυτό που οραματίζονται:
1. «Νέες δουλειές και επενδύσεις, ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής. Ανάπτυξη του τουρισμού και σύνδεση με την Αθηναϊκή Ριβιέρα». Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει αυτό: απλήρωτες υπερωρίες, μισθοί πείνας, ανύπαρκτα ρεπό και ξεκούραση …με το ταμείο ανεργίας το χειμώνα και κυνήγι την άνοιξη πάλι για το μεροκάματο. Οι εργαζόμενοι στις «εξωστρεφείς» επιχειρήσεις, σε αυτές που φέρνουν «προστιθέμενη αξία» επίσης ξέρουν τις άθλιες συνθήκες δουλειάς, την εντατικοποίηση, τα ωράρια λάστιχο και τους μισθούς τόσο-όσο για «ένα κομμάτι ψωμί».

2. «Δημιουργία υποδομών τουρισμού στην περιοχή – προσέλκυση τουριστών». Τα ενοίκια και τα σπίτια στην περιοχή είναι απλησίαστα για τη συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών ή για τους μικρούς ΕΒΕ. Το λαϊκό εισόδημα δεν φτάνει ούτε για θέση πάρκινγκ πλέον, όλα γίνονται φιλέτα για τους «μεγάλους» που θα φέρουν τις «επενδύσεις» τους.

3. Παιδεία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κεφαλαίου. Από όσα ακούσαμε από τον πρωθυπουργό, οραματίζονται τη νεολαία την περιοχής από 15 χρονών εργάτες, μακριά από κάθε γενική ή τεχνική εκπαίδευση, μακριά από όποια ευκαιρία είχε το παιδί μιας λαϊκής οικογένειας να μορφωθεί ολόπλευρα. Αυτό είναι το «νέο Σχολείο» και η «Μεταλυκειακή Εκπαίδευση» που διαφήμισαν με την κ. Κεραμέως στο Λαύριο.

Η «Ανάπτυξή» τους είναι για τους λίγους, γι’ αυτούς που δουλεύουν όλες οι κυβερνήσεις, από κοντά και η Τοπική Διοίκηση. Εκεί δεν υπάρχουν «στεγανά» και προτιμήσεις. Άλλωστε, για όλα τα παραπάνω έχει φροντίσει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μας τα προαναγγείλει στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του 2018 και στην ημερίδα για το λιμάνι το 2019. Το ξεπούλημα των υποδομών βαφτίζεται «αξιοποίηση» και οι μισθοί πείνας και οι συνθήκες γαλέρας «συγκριτικό πλεονέκτημα».
Ο λαός της περιοχής έχει την πείρα και τα έχει ξαναζήσει αυτά. «Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν», μόνο που πλέον σταθερά τα πράγματα γίνονται κάθε μέρα και χειρότερα. Η γενιά των νέων εργαζόμενων είναι καταδικασμένη να ζήσει χειρότερα από τους πατεράδες, ακόμα και από τους παππούδες μας.
Αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να αλλάξει.

Καλούμε τον λαό της περιοχής να μην ρίχνει τις απαιτήσεις του συνεχώς και να αναζητεί σωτήρες πότε στο ένα αστικό κόμμα, πότε στο άλλο. Η ίδια η εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας φανερώνει τις δυνατότητες να δουλεύουν όλοι λιγότερο και να καλύπτονται όλες οι σύγχρονες ανάγκες μας. Η δύναμή μας, η διεκδίκηση για ζωή σύμφωνα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, για Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμό και ελεύθερο χρόνο για εμάς και τα παιδιά μας βρίσκεται στον οργανωμένο αγώνα και την αλληλεγγύη. Μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους των ΕΒΕ, από κάθε μετερίζι, να αγωνιστούμε ο ένας δίπλα στον άλλον για να γίνουν δικά μας όλα όσα παράγουμε, όσα σχεδιάζουμε και τώρα δεν μας ανήκουν. Αν κάτι αναδείχθηκε το προηγούμενο διάστημα με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.

Αυτό το μέλλον οραματιζόμαστε εμείς, αυτή την «ανάπτυξη» θέλουμε, αυτόν τον δρόμο καλούμε τον λαό της περιοχής να βαδίσει.
Κ.Ο.Β. Λαυρεωτικής του ΚΚΕ
Ο.Β Λαυρίου της ΚΝΕ

Categories