Γκάγκα: Αναπνευστήρες έχουμε, γιατρούς δεν έχουμε…

Την ώρα που η πανδημία χτυπάει «κόκκινο» στα νοσοκομεία της χώρας, με τα κενά κρεβάτια ΜΕΘ να είναι πλέον είδος προς… εξαφάνιση –ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα–, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επιβεβαίωσε με ηχηρό τρόπο ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης για τη νόσο Covid-19, η κ. Γκάγκα δήλωσε πως το ΕΣΥ δεν έχει παραπάνω εντατικολόγους, σημειώνοντας ξεκάθαρα ότι «έχουμε αναπνευστήρες», όμως δεν υπάρχουν γιατροί να παρακολουθούν τους ασθενείς.

Μάλιστα, η αναπληρώτρια υπουργός ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας στις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού έστω και στο «και πέντε», καθώς δήλωσε ξεκάθαρα πως «αυτό είναι το υλικό που έχουμε, με αυτό θα κινηθούμε». Επιπλέον, επιχείρησε να απομακρύνει τις όποιες ευθύνες από τη σημερινή κυβέρνηση, λέγοντας πως δεν υπάρχει προσωπικό «γιατί δεν φροντίσαμε τα προηγούμενα χρόνια».

«Για να κάνουμε ΜΕΘ δε φτάνουν μόνο οι αναπνευστήρες και οι χώροι. Πρέπει να έχουμε και τους γιατρούς. Θέλουμε πάρα πολλά χρόνια για να φτιάξουμε τους γιατρούς που χρειαζόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι είπε η Μ. Γκάγκα
Με ρωτήσατε για το αν φτάνουν αυτές οι ΜΕΘ. Θα θέλαμε να τις κάνουμε περισσότερες. Για να κάνουμε, όμως, ΜΕΘ δεν φτάνουν οι αναπνευστήρες, δεν φτάνουν οι χώροι. Πρέπει να έχουμε και τους γιατρούς. Οι γιατροί είναι μία πολύ μακροχρόνια παραγωγή. Δηλαδή, εγώ τελειώνω Ιατρική σήμερα. Θέλω πέντε χρόνια για μία βασική ειδικότητα και δύο χρόνια για Εντατικολογία.

Που σημαίνει ότι έχουμε απορροφήσει όλους τους εντατικολόγους που μπορούσαμε. Έχουμε βάλει και γιατρούς που δεν είναι εντατικολόγοι. Είναι εξαιρετικά δύσκολο. Έχουμε αναπνευστήρες, μπορούμε να βάλουμε και άλλους αρρώστους. Αλλά εντατικολόγους, αυτούς έχει η χώρα. Θα κάνουμε περισσότερους, αλλάζουμε την εκπαίδευση των γιατρών.

Από εδώ και πέρα, θα παράγουμε γιατρούς, θα κάνουμε δηλαδή ειδικότητες γιατρών, θα δίνουμε ειδικότητες ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας και όχι απρογραμμάτιστα όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Αλλά αυτό είναι το υλικό που έχουμε, με αυτό μπορούμε να κινηθούμε. Άρα το να κάνω περισσότερες Μονάδες και να βάλω περισσότερους αναπνευστήρες.. έχουμε αναπνευστήρες. Το θέμα είναι το ποιος θα παρακολουθεί τους αρρώστους.

Το να σας πω εγώ ότι ανοίγω και άλλες Μονάδες, με ποιον θα τις ανοίξω; Ούτε νοσηλευτικό παραπάνω έχουμε, ούτε ιατρικό. Αυτό γιατί δεν φροντίσαμε να το έχουμε τα προηγούμενα χρόνια. Και σας λέω και πάλι, δεν είναι κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε σήμερα. Θέλουμε πάρα πολλά χρόνια για να φτιάξουμε τους γιατρούς που χρειαζόμαστε.

Και το βλέπουμε και σε άλλες ειδικότητες. Το βλέπουμε στην Αναισθησιολογία, το βλέπουμε στην Ακτινολογία. Άρα πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί με ένα οργανωμένο σχέδιο για το πώς θέλουμε την Ιατρική και να το έχουμε. Αλλά θα το έχουμε σε πέντε χρόνια. Δεν θα το έχουμε αύριο.

Σε κάθε περίπτωση, αποδόμησε το κυβερνητικό αφήγημα ότι είναι επαρκώς ενισχυμένο το δημόσιο σύστημα Υγείας και μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις που δημιουργεί η νόσος Covid-19.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι, με απόφαση της κ. Γκάγκα, μετακινούνται πέντε εντατικολόγοι από νοσοκομεία της Αθήνας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Όλα αυτά με φόντο το νέο αρνητικό ρεκόρ των 6.808 ημερησίων κρουσμάτων και τα ημίμετρα της κυβέρνησης, που επιχειρεί για ακόμα μια φορά να διαχειριστεί κατόπιν εορτής τη νέα, επικίνδυνη έξαρση της πανδημίας.

«Κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο»
Παράλληλα, η κ. Γκάγκα διέψευσε ότι υπάρχουν ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ράντζα. Ωστόσο, αναγνώρισε πως υπάρχουν άνθρωποι διασωληνωμένοι που νοσηλεύονται «εκτός κυρίων μονάδων, αλλά σε μονάδες χειρουργείων, δηλαδή σε κανονικά κρεβάτια με κανονικούς αναπνευστήρες».

video
Ακολούθως έδωσε στοιχεία στα οποία καταγράφεται ότι η πλειονότητα των διασωληνωμένων είναι μη εμβολιασμένοι. Όπως ανέφερε ότι στην 3η ΥΠΕ, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 92 ασθενείς και το 93% είναι ανεμβολίαστοι. Σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς με την πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, 432 ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με το 77% να είναι ανεμβολίαστοι. Στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς, το 91% ανεμβολίαστοι, και σε κοινούς θαλάμους 405 ασθενείς, το 73% ανεμβολίαστοι. Στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι.

Επίσης, απηύθυνε έκκληση στους νέους και τις εγκύους, έστω μετά τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης, να εμβολιαστούν, ενώ κάλεσε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

efsyn.gr

Categories