Ο δήμαρχος Χίου απαιτεί δήλωση «μετανοίας»

Γιώργος Παγούδης

Εκδικάστηκε η αγωγή του Σταμάτη Κάρμαντζη σε βάρος ενεργού πολίτη, από τον οποίο αξιώνει αποζημίωση 100.000 ευρώ επειδή του άσκησε οξεία κριτική στο διαδίκτυο για τις συνθήκες στη ΒΙΑΛ τον Ιανουάριο του 2020. ● Η δικηγόρος του δημάρχου ρώτησε μάρτυρα αν ο εναγόμενος έχει προβεί σε… δήλωση μετανοίας, κίνηση που θύμισε τα σκοτεινά χρόνια της εμφυλιακής περιόδου.

Εκδικάστηκε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου στο δικαστήριο της Χίου η αγωγή του δημάρχου Σταμάτη Κάρμαντζη εναντίον ενός ενεργού πολίτη, του Δημήτρη Λαβατσή, με τον πρώτο να απαιτεί 100.000 ευρώ εξαιτίας της οξείας κριτικής που άσκησε ο δεύτερος στο προσωπικό του προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Κριτική που είχε αντικείμενο αφ’ ενός την απραξία του δημάρχου τον Ιανουάριο του 2020 όταν, λόγω κρύου και βροχής, οι συνθήκες στη ΒΙΑΛ ήταν αφόρητες για τους πρόσφυγες, αφ’ ετέρου την αναπαραγωγή από μέρους του δημάρχου fake news που αναφέρονται σε σχέδιο για αντικατάσταση των πληθυσμών της Ευρώπης από 250.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες βάσει της «συμφωνίας του Μαρόκου» το 2018.

Ο κ. Κάρμαντζης μέσω του συνηγόρου του και ενός μάρτυρα κατηγορίας, του αντιδημάρχου Γιάννη Ξενάκη, δήλωσε προσβεβλημένος από αυτή την κριτική λόγω των χαρακτηρισμών που περιείχαν, «ξεχνώντας» όμως ότι ο ίδιος ως αντιπεριφερειάρχης είχε χρησιμοποιήσει βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον των Τούρκων γειτόνων, υιοθετώντας το σύνθημα των καταδρομέων «Τούρκος καλός, Τούρκος νεκρός».

Επίσης πιο πρόσφατα, αναφερόμενος σε ζήτημα της επικαιρότητας που αφορούσε τον σύλλογο ΑμεΑ του νησιού και την κριτική που του είχε ασκήσει, είχε κάνει λόγο για «λάσπη» που είναι «προνόμιο των ερπετών».

Δικαιολογώντας μάλιστα το ύφος του, στην πρώτη περίπτωση, είχε σπεύσει να διευκρινίσει και τα εξής: «Αν το ύφος της γραφής μου ξαφνιάσει κάποιους, δεν Ζητώ Συγγνώμη διότι αυτό που μας έχει ρημάξει τελικά είναι ο καθωσπρεπισμός, έχοντας χάσει την αυθεντικότητά μας».

Ο ίδιος, λοιπόν, διεκδικεί για τον εαυτό του το δικαίωμα να βγαίνει εκτός… καθωσπρεπισμού, αλλά την ευθεία κριτική για τις πράξεις ή τις παραλείψεις του την ερμηνεύει ως συκοφαντική δυσφήμηση, απαιτώντας το υπέρογκο ποσό των 100.000 ευρώ.

Κάποια στιγμή η δικηγόρος του ενάγοντος ρώτησε τον μάρτυρα κατηγορίας αν έχει υπόψη του δήλωση μετανοίας του εναγόμενου, για να λάβει φυσικά αρνητική απάντηση. Αυτό που απέμεινε είναι η λογική του ενάγοντος, όπως εκφράστηκε από τη δικηγόρο του στη συνέχεια. Επιθυμούν δηλώσεις μετανοίας! Σαν αυτές των σκοτεινών χρόνων της εμφυλιακής και μετεμφυλιακής περιόδου μέχρι την πτώση της χούντας!

efsyn.gr

 

Categories