Πανδημία: Η Εκκλησία φανέρωσε τις …«αμαρτίες» της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη με την Εκκλησία. Είναι αδιανόητο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να είναι πιο αυστηρή στις συστάσεις από ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις».

Στη ρήση αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου κρύβεται η ουσία όλου αυτού του σκηνικού παραλόγου που συνέβη με τους πιστούς και την προσέλευσή τους στους ναούς.

Οι αμαρτίες της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας δεν είναι λίγες, κάποιες είναι και ασυγχώρητες. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται ότι παρέβη μια από τις Δέκα Εντολές, αυτή του μη λες ψέματα.

Γιατί η κυβέρνηση πιάστηκε ψευδόμενη. Υποστήριξε ότι έλαβε μέτρα για τους πιστούς μετά από συνεννόηση με την Εκκλησία. Ότι υπήρξε επικοινωνία, συμφωνία. Αλλά την προηγουμένη, η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου ήταν σε άλλο κλίμα. Εξέθεσε την κυβέρνηση. Προέτρεπε τους πιστούς να κάνουν τεστ πριν την είσοδό τους στους ναούς.

Βεβαίως μιλάμε για προτροπή, δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα, η Εκκλησία δεν έχει μηχανισμούς ελέγχου. Ωστόσο, ακόμα και αυτό το μισό βήμα, όπως χαρακτηρίστηκε, που έκανε η Εκκλησία, είναι μισό βήμα μπροστά από αυτό της κυβέρνησης.

Που περνά το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν είναι ασυμβίβαστη στις αποφάσεις της μπροστά στον κίνδυνο της πανδημίας. Αλλά λαμβάνει αποφάσεις έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στη δεξιά εκλογική της βάση. Δηλαδή σε κομματικούς και εκλογικούς υπολογισμούς.

Η κριτική που δέχεται από εχθές η κυβέρνηση προέρχεται από όλες τις πλευρές. Όχι μόνο από την πλευρά που την αντιπολιτεύεται αλλά και από την πλευρά που τη συμπολιτεύεται.

Είναι αδύνατον να κρυφτεί και το ψέμα αλλά και η ατολμία.

Η κυβέρνηση δέχθηκε μια πάσα από την Εκκλησία.

Θα μπορούσε να δώσει υποχρεωτική μορφή στην προτροπή του Αρχιεπισκόπου για έλεγχο τεστ πριν την είσοδο στις εκκλησίες.

Αλλά δεν το έκανε φανερώνοντας τις ..αμαρτίες της στο μέτωπο της διαχείρισης της πανδημίας.

aftodioikisi.gr

 

Categories