Θεσσαλονίκη-Ομολογία σοκ εντατικολόγου: «Κάνουμε διαλογή ασθενών για τις ΜΕΘ»

Ομολογία σοκ στο LIVE NEWS του εντατικολόγου Ευάγγελου Καϊμακάμη, που αποτυπώνει όμως στο ακέραιο την σκληρή πραγματικότητα που ζουν καθημερινά οι εντατικολόγοι της βορείου Ελλάδας.

Με 15 διασωληνωμένους να περιμένουν αυτήν την στιγμή μια θέση στις εντατικές της Θεσσαλονίκης, η διαλογή ασθενών ήταν αναπόφευκτη.

«Έχουμε ξεπεράσει ήδη τις δυνατότητες του συστήματος υγείας. Δεν έχει νόημα να βλέπουμε αν είναι 420 – 470 οι διασωληνεμένοι, η επιλογή γίνεται ήδη και ο κόσμος πεθαίνει σωρηδόν χωρίς λόγο».

Μια απόφαση που λαμβάνεται μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Τα κριτήρια;
«Μόλις ελευθερωθεί ένα κρεβάτι θα πάρουν τον πρώτο διαθέσιμο ασθενή. Τα κριτήρια; Ποιος διασωληνώθηκε πρώτος, ποιος είναι πιο νέος, ποιος ανταποκρίνεται καλύτερα στη θεραπεία, ο γιατρός θα αποφασίσει», λέει ο Κωνσταντίνος Στόκκος, διευθυντής ΜΕΘ Μαμάτσειου Κοζάνης.

Πόσο εύκολο είναι όμως για έναν γιατρό που έχει μάθει να σώζει ζωές να διαλέγει ποιος θα μπει στην εντατική και ποιος όχι;

«Καθόλου εύκολο γιατί εγώ έχω μάθει να βλέπω τους ασθενείς μου σαν συγγενείς μου. Δεν είναι εύκολο να πεις τον πατέρα σου, τη μάνα σου ότι θα τον αφήσεις εκτός για να βάλεις κάποιον άλλον», συμπληρώνει.

video
Στο Μαμάτσειο Κοζάνης, οι υγειονομικοί δεν έχουν φτάσει στο σημείο της διαλογής, σημείο που φτάνουν κάποιες φορές οι γιατροί της Θεσσαλονίκης που καθημερινά διασωληνώνουν ασθενείς εκτός εντατικής.

«Όσο προλαβαίνουμε τρέχουμε κι εμείς να βοηθήσουμε. Αλλά δεν τους παρακολουθούν κατάλληλοι γιατροί ούτε κατάλληλοι νοσηλευτές. Αυτοί οι άνθρωποι υποθεραπεύονται (εκτός ΜΕΘ) και αυτό έχει επιπτώσεις και στη νοσηρότητα και στη θνητότητα», λέει ο Βασίλης Τσάπας, εντατικολόγος ΜΕΘ Παπαγεωργίου.

Η μεγάλη θνησιμότητα ξυπνά μνήμες του περσινού Νοέμβρη, όταν το 51% των θανάτων από κορωνοϊό ήταν εκτός ΜΕΘ.

«Κρεβάτια υπάρχουν, γιατροί δεν υπάρχουν»
Όλοι οι εντατικολόγοι της χώρας μάχονται νυχθημερόν ώστε κανένας ασθενής να μην βρεθεί χωρίς κρεβάτι. Ένας ατέρμονος αγώνας, με τις εφημερίες πλέον να είναι εφιαλτικές.

«Το πρόβλημά μας αυτήν την στιγμή είναι ότι δεν έχουμε χώρο να βάλουμε τους αρρώστους. Μόλις τελειώσαμε μια σύσκεψη για να βρούμε κρεβάτια για να εφημερεύσουμε αύριο», λέει ο Απόστολος Κομνός, διευθυντής ΜΕΘ ΓΝ Λάρισας.

Η εφημερία στο νοσοκομείο Λάρισας θα ξεκινήσει χωρίς κενό κρεβάτι στην εντατική, με τους γιατρούς πάντως να εξηγούν πως ο αριθμός των κλινών δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα.

«Δεν έχει νόημα να ανοίξουμε νέες κλίνες. Δεν έχουμε εντατικολόγους και ακόμα περισσότερους νοσηλευτές για να τις λειτουργήσουν».

«Μια εφημερία για εμάς σημαίνει συνεχόμενη εργασία 26 ώρες. Με 2-4 ώρες ύπνο. Στο Παπαγεωργίου αυτή τη στιγμή μόνιμοι εντατικολόγοι για όλα αυτά τα κρεβάτια που ανοίγουμε (25) είμαστε 5», λένε οι γιατροί.

aftodioikisi.gr

 

Categories