Στη Βουλή από Σπίρτζη και Καμίνη οι αποκαλύψεις της Εφ. Συν. για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ

Επίκαιρες ερωτήσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο υπάγεται η ΕΥΠ, κατέθεσαν ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης. Θέμα τους, οι παρακολουθήσεις απλών πολιτών από την ΕΥΠ, όπως αυτές ήρθαν στο φως με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών».

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, στη δήλωσή του με αφορμή την ερώτησή του με θέμα «Παρακολουθήσεις και φακέλωμα από την ΕΥΠ – Αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών», σημειώνει ότι «η απόλυτη σιωπή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως άμεσα εποπτεύοντα την ΕΥΠ και του επιτελικού του κράτους, για τις αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων και του φακελώματος πολιτών από την ΕΥΠ, μας οδηγεί – όπως είχαμε προαναγγείλει – στην κατάθεση επίκαιρης ερώτησης, ως ένα πρώτο βήμα σε μια σειρά αντιδράσεων μας που πρόκειται να ακολουθήσουν».

Και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο πρωθυπουργός «οφείλει να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήματα που διατυπώνονται στην επίκαιρη ερώτηση όπως:

Ποιες εντολές δόθηκαν στην ΕΥΠ, για τις παρακολουθήσεις που αποκαλύφθηκαν από τον Κ. Μητσοτάκη ή συνεργάτες του και από ποιόν συγκεκριμένα;
Έλαβαν και από ποιους εισαγγελείς άδειες παρακολούθησης;
Έχουν δοθεί άλλες αντίστοιχες εντολές παρακολουθήσεων;
Πότε ενημερώθηκε για πρώτη φορά από την ΕΥΠ για τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων και το “ιδεολογικό υπόβαθρο” των υπό παρακολούθηση πολιτών;
Ποια η αναφορά για την παρακολούθηση δικηγόρων που ανέλαβαν την υπεράσπιση μεταναστών;
Ποια η αναφορά για δημόσιο λειτουργό που εμφανίζεται υπέρμαχος των εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων των μεταναστών;
Ποια η αναφορά για το 12χρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία που ζωγράφισε σκίτσο που δημοσιεύτηκε στη Le Monde και ποια η αναφορά για τον δικηγόρο και τον δημοσιογράφο που επικοινώνησαν μαζί του;
Πώς ακριβώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εποπτεύει την ΕΥΠ; Πώς διασφαλίζει τον θεσμικό της ρόλο για την εθνική ασφάλεια; Πώς προγραμματίζει με αδιάβλητο τρόπο την στελέχωση της; Πώς κατοχυρώνει την δημοκρατική και νόμιμη λειτουργία της, πως αντιμετωπίζει τις αναφορές σαν αυτές που αποκαλύφθηκαν;
Πώς εγγυάται την μη ύπαρξη “ιδεολογικού υποβάθρου” φακέλων πολιτών και εμποδίζει τη διασπορά κυβερνητικών συκοφαντικών διαρροών προς το ΣΥΡΙΖΑ;».

Παράλληλα, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στη δήλωση του ότι νέα αποκάλυψη στο σημερινό φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών» «φέρνει στη δημοσιότητα το μυστικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που χωρίς καμία διαβούλευση αλλάζει τις διαδικασίες προσλήψεων στην ΕΥΠ, προβλέποντας τις γνωστές αδιαφανείς ρουσφετολογικές διαδικασίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και βάζοντας στον πάγο ακόμη και το αλλαγμένο και λαβωμένο ΑΣΕΠ».

Ο κ. Σπίρτζης σχολιάζει ότι «η διαιώνιση της διαχρονικής Μητσοτακικής ομάδας της ΕΥΠ και τα όσα ντροπιαστικά αποκαλύφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για τις εντολές παρακολούθησης και φακελώματος πολιτών θα τα ζήλευε ο αείμνηστος Νίκος Γρυλλάκης, παρά την καταπληκτική του επαγγελματική πορεία στις υποκλοπές, στις παρακολουθήσεις, στη δίωξη κομμουνιστών και σε ότι αναφερόταν στις «ένδοξες» εποχές που υπηρέτησε, ως την κατάληξη του ως σύμβουλος ασφαλείας του αείμνηστου Κων/νου Μητσοτάκη».

«Θα παρακολουθήσουμε με επιμέλεια τις παρατηρήσεις του ΣτΕ…», προσθέτει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ άλλων τονίζει ότι «η συνέχεια στην Δικαιοσύνη, στο Κοινοβούλιο και στους αγώνες του δημοκρατικού λαού μας».

Κίνημα Αλλαγής
Να δοθούν πειστικές εξηγήσεις ζητά από τον πρωθυπουργό με τη δική του ερώτηση ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος αναφερόμενος στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» σημειώνει:

«Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών το Σάββατο είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Η βασική αποστολή της ΕΥΠ, από τη Μεταπολίτευση και έπειτα, συνίσταται αποκλειστικά και μόνο στην αντιμετώπιση απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας. Το να υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένες και διεξοδικές παρακολουθήσεις υπαλλήλων μεταναστευτικών οργανώσεων, δημοσιογράφων, δικηγόρων, ανθρώπων που ασχολούνται με το προσφυγικό, καθώς και των δημοσίων συναθροίσεων κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού αποτελεί μία ιδιαιτέρως προβληματική παρέκκλιση από την αποστολή της».

Και προσθέτει:

«Όλα αυτά μας παραπέμπουν στην προδικτατορική ΚΥΠ, η παρακρατική δράση της οποίας συνέβαλε αποφασιστικά στην εγκαθίδρυση του απριλιανού καθεστώτος. Έχω καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αφού σε εκείνον πλέον υπάγεται ευθέως η ΕΥΠ, και ελπίζω να δοθούν πειστικές εξηγήσεις για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα».

efsyn.gr

 

Categories