Οι επιστήμονες προειδοποιούν: να μην τρέχουμε πίσω από την πανδημία

Επιμέλεια: Αρχοντία Κάτσουρα

Σφοδρή είναι η κριτική και των επιστημόνων για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδήμία, διαπιστώνοντας ότι ακόμη και αν τα μέτρα είναι σωστά, όταν λαμβάνονται με καθυστέρηση, τότε δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Επισημαίνουν ότι μπορεί η κατάσταση να είναι ήδη δραματική, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά μας, λόγω χειμώνα και ανεπαρκούς εφαρμογής των μέτρων, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown.

Γ. Παυλάκης: «Άργησαν πολύ τα μέτρα»
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΟΡΕΝ, ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής Εθνικού Ινστιτούτου ΗΠΑ, επισήμανε ότι τα μέτρα «άργησαν να παρθούν», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση, για λόγους που δεν γνωρίζει, συνεχίζει να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι πάμε σε έναν εξίσου δύσκολο όπως και πέρυσι χειμώνα, καθώς όπως εξήγησε, μπορεί να έχουμε φέτος εμβόλια, αυτά δεν μπορούν να δείξουν τη δύναμή της αν δεν τηρούνται τα μέτρα, δηλαδή η σωστή χρήση της μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων, ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων, η τήρηση των κανόνων υγιεινής κ.ο.κ.

Τα εμβόλια, τα μέτρα και η πτώση των κρουσμάτων είναι η προϋπόθεση για έλεγχο της πανδημίας, εξήγησε, αναφέροντας ότι με 6.000-8000 κρούσματα την ημέρα δεν μπορεί να ανακοπεί το κύμα, ακόμη και αν τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση, διότι δεν θα αποδώσουν.

Όπως είπε, τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα, πράγμα που δεν έγινε, τονίζοντας ότι κινδυνεύουμε να έχουμε γύρω στους 100 νεκρούς την ημέρα τις επόμενες εβδομάδες, και «αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».

video
Όσον αφορά το ενδεχόμενο καθολικού lockdown, επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε παόμοια κατάσταση με τη Γερμανία, η οποία το εξετάζει. Εκτίμησε ότι δεν πρέπει να αποκλείεται τίποτα, γιατί «πρέπει να απαντήσουμε κατάλληλα στον ιό».

Επισήμανε ότι οι ελληνικές αρχές δεν λογάριασαν την αντεπίθεση του ιού, ειδικά το καλοκαίρι, τονίζοντας ότι δεν γίνεται να μην λαμβάνουμε υπ’ όψιν ότι ο ιός αλλάζει και να επιμένουμε σε παρωχημένα σχήματα.

«Καλύτερα να μην κλείνει η κοινωνία» είπε, αλλά με μεγάλο αριθμό θανάτων, και το ΕΣΥ κουρασμένο και υπό πίεση, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το κόστος, καθώς οι θάνατοι και οι χρόνια πάσχοντες συνιστούν επίσης κόστος για την κοινωνία και την οικονομία.

Ευ. Μανωλόπουλος: Τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις
Μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία εξέφρασε από το MEGA και o καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, που επισήμανε ότι «η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τα γεγονότα» και πως τα μέτρα, που στοχεύουν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, «είναι σωστά, αλλά δεν είναι αρκετά».

Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επανέλθει, καθώς δεν λαμβάνονται τα κρίσιμα μέτρα και οι ανεμβολίαστοι μπορούν να κάνουν πολλές δραστηριότητες.

video
Επίσης είπε ότι το γενικευμένο lockdown ή ένα lockdown μόνο για ανεμβολίαστους δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς βλέπουμε ότι με την εξέλιξη της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη, όλα είναι ανοιχτά.

Τόνισε δε ότι είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πότε θα έχουμε κορύφωση του κύματος της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά νούμερα και ο καιρός δεν βοηθά, αφού όσο χειμωνιάζει τόσο θα κλεινόμαστε σε εσωτερικούς χώρους.

Τέλος αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, για τη μη μετάδοση του κορονοϊού από τα σώματα ασφαλείας, λέγοντας ότι δεν βοηθούν καθόλου, ενώ δεν νομίζει να υπάρχουν έρευνες που να επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του.

Μ. Παγώνη: Δεν γίνεται να λαμβάνουμε μέτρα που δεν εφαρμόζουμε

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, μετέφερε για μια ακόμη φορά τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία. Όπως είπε, πρέπει να κρατήσουμε τρία νούμερα: η κάλυψη στις ΜΕΘ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έφτασε το 99%, στο σύνολο της Επικράτειας το 93% και στην Αθήνα το 88%.

video
Επισήμανε επίσης ότι το γεγονός ότι πλέον βρέφη νοσηλεύονται σε ΜΕΘ νοσοκομείων είναι απόδειξη ότι ο κορονοϊός «επιτίθεται σε πολύ μικρές ηλικίες» και πρέπει να φροντίσουμε όλοι να σταματήσει η πορεία της πανδημίας.

Όσον αφορά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, εξέφρασε την άποψη ότι μεν άργησαν, αλλά δεν αρκεί να λαμβάνονται μέτρα, να μην τα εφαρμόζουμε ποτέ και σωστά και μετά να επανερχόμαστε με νέα.

efsyn.gr

Categories