Έστειλαν φύλλο επίταξης σε ανεμβολίαστους γιατρούς στη Θεσσαλονίκη

Επιστράτευσαν μη εμβολιασμένη γιατρό στη Θεσσαλονίκη και έγκυο στη Λάρισα. Φύλλα πορείας έλαβαν και γιατροί που ήδη εθελοντικά συνδράμουν άλλα δημόσια νοσοκομεία. Λιποθύμησε υγειονομικός στο «Παπανικολάου»

Την ώρα που η Θεσσαλονίκη ζει επανάληψη του περσινού «μαύρου Νοέμβρη» με δεκάδες νεκρούς, με γεμάτες εδώ και καιρό ΜΕΘ και πλήρη νοσοκομεία, συνεχίζεται η τραγική υποστελέχωσή τους.

Η κυβέρνηση περιορίστηκε σε συμφωνίες με ιδιωτικές κλινικές και με ιδιώτες γιατρούς και στις μέχρι στιγμής περίπου 80 επιτάξεις των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών με το αζημίωτο για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους πρώτους 12 γιατρούς, που εμφανίστηκαν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας αφού έλαβαν φύλλα πορείας, οι τρεις δεν μπορούν να εργαστούν.

Ειδικότερα, η μία φέρεται να μην έχει εμβολιαστεί και να βρίσκεται σε αναστολή, ενώ οι άλλοι δύο παρέχουν ήδη εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε δημόσια νοσοκομεία, στο «Παπανικολάου» και στο «424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο». Άκυρες φέρονται να είναι και 2 από τις 7 επιτάξεις στον Άγιο Παύλο λόγω ανάλογων περιστατικών.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Στο μεταξύ μία υγειονομικός λιποθύμησε στο «Παπανικολάου» μετά από πολλές ώρες εργασίας, όπως γνωστοποίησε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου, Νίκος Καπραβέλος.

Μιλώντας για τη χθεσινή, ακόμα μία εφιαλτική εφημερία, όπως την χαρακτήρισε, «πάνω από 50 εισαγωγές, ο ρυθμός προσέλευσης πάρα πολύ αυξημένος, μεγάλη διασπορά του ιού, τα κρεβάτια εντατικής γεμάτα».

Αναφερόμενος στις επιστρατεύσεις ανέφερε ότι το νοσοκομείο του θα βοηθηθεί με 6 -7 άτομα αλλά υπογράμμισε πως έχουν ξεπεραστεί τα όρια του συστήματος και πως «είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

video
Επιστράτευσαν έγκυο στη Λάρισα

Αγανάκτηση και στη Λάρισα όπου φέρεται να επιστράτευσαν γυναίκα σε ενδιαφέρουσα με τον Ιατρικό Σύλλογο του νομού να καταγγέλλει πως η διαδικασία «γίνεται με μεγάλη προχειρότητα, επιστρατεύοντας ακόμα και εγκυμονούσες είναι ένα παρακινδυνευμένο εγχείρημα της πολιτείας, αποτελεί επίπονη διαδικασία για τους επιστρατευμένους γιατρούς με απορρύθμιση της ζωής τους και της εργασίας τους και αφαιμάζει προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα που είναι απασχολημένο με την περίθαλψη τόσο χιλιάδων ολιγοσυμπτωματικών νοσηλευομένων στο σπίτι όσο και δεκάδων στις ιδιωτικές κλινικές».

Ο Σύλλογος κατηγορεί την Πολιτεία και ιδιαίτερα οι Διοικήσεις ορισμένων ΥΠΕ ότι «δεν κατάφεραν, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, να προετοιμάσουν το Σύστημα Υγείας ώστε να προσφέρει πλήρεις και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε ασθενείς με covid -19 αλλά και σε ασθενείς με χειρουργικά ή άλλα παθολογικά προβλήματα που τρέχουν παράλληλα χωρίς κορονοϊό, παρόλο που στην περιοχή μας το σύστημα ενισχύθηκε και αποσυμφορήθηκε από τον ιδιωτικό τομέα που αριθμεί 15 Ιδιωτικές Κλινικές και 2 μεγάλα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, μαζί με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους».

Νέες κινητοποιήσεις

Θυμίζουμε ότι η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) ετοιμάζει συλλαλητήριο την επόμενη Πέμπτη καθώς κατηγορούν τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και τις διοικήσεις υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων για τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα.

«Εδώ και πάνω από χρόνο διαβάζουμε για 1.200 ή 1.400 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες ανοιγοκλείνουν κατά το δοκούν, με την κυβέρνηση ξεδιάντροπα να επαίρεται ότι ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας, όταν στην πραγματικότητα οι καινούργιες κλίνες στην πλειοψηφία τους είναι μόνο κατ’ ευφημισμόν κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες γίνεται προσχηματική και μόνο νοσηλεία με δυσθεώρητη νοσηρότητα και θνητότητα» σημείωναν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.

efsyn.gr

 

Categories