«Πολιτικά πρόσωπα» στην εισαγγελική πρόταση

Δημήτρης Τερζής

Καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα περί «σκευωρίας» η πρόταση του εισαγγελέα για το σκάνδαλο Novartis που αποκάλυψε χθες το Documento, καθώς αναφέρεται και σε χρηματισμό πολιτικών προσώπων ● Προτείνει την παραπομπή Φρουζή σε δίκη για κακούργημα με την κατηγορία της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Tο σκάνδαλο Novartis επιστρέφει δριμύτερο. Με δημοσίευμά της χθες η εφημερίδα Documento έφερε στο φως την εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με την οποία το πρώην μεγαλοστέλεχος της φαρμακευτικής εταιρείας στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Φρουζής, και δύο ακόμα γιατροί θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη για κακουργήματα. Σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση, ο κ. Φρουζής φέρεται όχι μόνο να ξέπλενε μαύρο χρήμα της εταιρείας μέσω «παρένθετων» διαφημιστικών εταιρειών, αλλά ήταν αυτός που στη συνέχεια δωροδοκούσε «πολιτικά κι άλλα πρόσωπα και γιατρούς».

Η επισήμανση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς καταρρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης περί «σκευωρίας» στην υπόθεση Novartis και όχι σκανδάλου. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί πως υπήρξε σκάνδαλο, αλλά μόνο στη «φαρμακευτική» του διάσταση, αφορούσε δηλαδή μόνο χρηματισμούς γιατρών και όχι πολιτικών προσώπων.

Εν προκειμένω, η εισαγγελέας πρωτοδικών Ελένη Μιχαλοπούλου στην πρότασή της περιγράφει αναλυτικά πώς είχε στηθεί το δίκτυο του φαρμακευτικού κολοσσού στη χώρα μας προκειμένου να δωροδοκούνται γιατροί και να συνταγογραφούν φάρμακα της εταιρείας. Ενα απ’ αυτά ήταν το Lucentis, το φάρμακο για τη θεραπεία της ωχράς κηλίδας, για την υπόθεση του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας και νυν υποψήφιου αρχηγού του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέα Λοβέρδου.

Η εισαγγελική πρόταση προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο καταλήγει στην παραπομπή του κ. Φρουζή στο κομμάτι που αφορά «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», ενώ για τους δύο γιατρούς προτείνεται η παραπομπή τους για «παθητική δωροδοκία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που η δικαιοσύνη καταρρίπτει το αφήγημα περί σκευωρίας. Πριν από λίγο καιρό η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών άσκησε έφεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος για τον πρώην «άτυπο» σύμβουλο του Αδ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, καθηγητή Νίκο Μανιαδάκη, και κατά συνέπεια η υπόθεση θα κριθεί ξανά από μηδενική βάση στο Συμβούλιο Εφετών. Το Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση του Ν. Μανιαδάκη, ο οποίος είναι κομβικό πρόσωπο στην υπόθεση Novartis.

Στην πρόταση της εισαγγελέως περιγράφεται η ροή του «βρόμικου» χρήματος και το ξέπλυμά του μέσω παρένθετων διαφημιστικών εταιρειών. Γίνεται λόγος για δύο τύπου πληρωμές (Α και Β), οι οποίες είχαν να κάνουν με τον τροφοδότη των χρημάτων (είτε από την εταιρεία στο εξωτερικό είτε από το ελληνικό παράρτημά της). Τα χρήματα καταχωρίζονταν στα λογιστικά βιβλία της εταιρείας ως «νόμιμα έξοδα διαφήμισης και προώθησης» και εν συνεχεία δίνονταν στις παρένθετες εταιρείες προκειμένου να «ξεπλυθούν» για να καταλήξουν και πάλι στον κ. Φρουζή και ακολούθως σε άλλους αποδέκτες, που περιγράφονται «πολιτικά πρόσωπα και μη αλλά και γιατρούς».

Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Οπως ήταν αναμενόμενο, το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση της Κουμουνδούρου, η οποία με μια σκληρή ανακοίνωση επιτέθηκε στη Ν.Δ. και τον πρωθυπουργό. «Η Νέα Δημοκρατία με εντολή Μητσοτάκη έστησε προανακριτικές και ειδικά δικαστήρια, προσπάθησε να εξοντώσει δικαστές, παραποίησε στοιχεία και απείλησε μάρτυρες στην προσπάθειά της να κουκουλώσει το μεγάλο σκάνδαλο Novartis για να προστατέψει πολιτικούς που εμπλέκονται, καθώς και τον κ. Φρουζή», ανέφερε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η οποία συνέχιζε ως εξής:

«Τελικά όμως δεν τα κατάφερε. Οπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, η Δικαιοσύνη συνεχίζει και η εισαγγελική έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι μίζες της Novartis δίνονταν όχι μόνο σε ιατρικό προσωπικό, αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα. Η πραγματική σκευωρία που επιχείρησε να στήσει ο κ. Μητσοτάκης και οι φίλοι του καταρρέει με πάταγο. Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει».

efsyn.gr

 

Categories