Σάλος για τη διακριτική μεταχείριση στην αστυνομία

Γιάννης Μπασκάκης

«Οι αστυνομικοί δεν συμμετέχουν στις αλυσίδες διασποράς του ιού» υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, απορρίπτοντας κάθε συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό ● «Με 91 απώλειες σήμερα ο κ. Σκέρτσος θέλει ειδική μελέτη για να κρίνει αν ένας ανεμβολίαστος αστυνομικός, που έρχεται σε επαφή με δεκάδες πολίτες, μπορεί να μεταδίδει ή όχι», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος ● Βολές και από ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΜέΡΑ25.

Η νέα… Εκκλησία είναι για την κυβέρνηση η αστυνομία και τα Σώματα Ασφαλείας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση πολιτεύεται με γνώμονα να μην έχει πολιτικό κόστος σε συγκεκριμένα κοινά και ακροατήρια και γι’ αυτό φροντίζει να επιφυλάσσει διακριτική μεταχείριση στην Εκκλησία, έναντι όλων των άλλων τομέων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Το ίδιο ακριβώς κάνει τώρα και με την αστυνομία.

Την ώρα που επιβάλλει νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, έρχεται -διά του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου- να ισχυριστεί ότι οι αστυνομικοί δεν μεταδίδουν τον ιό, στέλνοντάς τους με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα ότι ειδικά αυτοί δεν είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή (MEGA), προσπαθώντας να δικαιολογήσει την επιλογή της κυβέρνησης να επιβάλει υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς αλλά όχι στην αστυνομία και τα Σώματα Ασφαλείας, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι «τα νοσοκομεία αποτελούν δυνάμει εστίες διασποράς του ιού, αν δεν υπάρχουν σωστά μέτρα προφύλαξης και αυστηρά πρωτόκολλα Υγείας, ενώ οι άλλοι χώροι του δημόσιου τομέα δεν συμβάλλουν σ’ αυτό το μέγεθος στη διασπορά του ιού. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια μελέτη που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό, άρα επιβάλλεται, για να προστατεύσουν όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους, να εμβολιαστούν υποχρεωτικά».

Φυσικά, οι δηλώσεις αυτές ξεσήκωσαν σάλο, προκαλώντας και την αντίδραση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για «επιτελικό τσίρκο», σχολιάζοντας ότι «με 91 απώλειες σήμερα ο κ. Σκέρτσος θέλει ειδική μελέτη για να κρίνει αν ένας ανεμβολίαστος αστυνομικός, που έρχεται σε επαφή με δεκάδες πολίτες, μπορεί να μεταδίδει ή όχι».

Επέμεινε
Οσο για τον ίδιο τον Α. Σκέρτσο, αρχικά προσπάθησε κάπως να τα μαζέψει και, αφού κατηγόρησε «στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» ότι «διαστρεβλώνουν δηλώσεις», είπε ότι «οι αστυνομικοί νοσούν και μεταδίδουν όταν δεν τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας όσο και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας», αλλά τελικά απέδειξε ότι καμία δήλωση δεν διαστρεβλώθηκε και βέβαια εν τέλει δεν τα μάζεψε, αφού επέμεινε ότι «σίγουρα όμως (σ.σ. οι αστυνομικοί) δεν συμμετέχουν σε αλυσίδες διασποράς του ιού που να δικαιολογούν την επιβολή οποιασδήποτε υποχρεωτικότητας. Κανένα δεδομένο από τις καθημερινές ιχνηλατήσεις που πραγματοποιούν με επιστημονική μεθοδολογία επί 20 μήνες οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν οδηγεί σε τέτοιο συμπέρασμα».

Αλλά στην ίδια ακριβώς γραμμή για τους αστυνομικούς που «δεν συμμετέχουν σε αλυσίδες διασποράς του ιού» επέμεινε και στις επόμενες δηλώσεις του, με τελευταία τη χθεσινή του ανάρτηση όπου υποστήριζε ότι οι αστυνομικοί είναι χαμηλά στη λίστα με τα πιο εκτεθειμένα στον κορονοϊό επαγγέλματα, όμως το έκανε επικαλούμενος δημοσιεύσεις… περσινές -Απρίλιος και Μάιος του 2020, όταν ακόμα ήμασταν μόλις στο πρώτο κύμα- και όπου ο διαχωρισμός δεν γίνεται ανά επαγγέλματα, αλλά ανά ειδικότητες, με αποτέλεσμα οι διαφορετικές ειδικότητες π.χ. γιατρών να κατεβάζουν στη λίστα τους αστυνομικούς.

«Οσο ο κ. Μητσοτάκης δεν αποδοκιμάζει τη δήλωση Σκέρτσου και δεν λαμβάνει μέτρα για τους ανεμβολίαστους αστυνομικούς που κάνουν ελέγχους και επιβάλλουν πρόστιμα σε ανεμβολίαστους πολίτες, τόσο θα επιβεβαιώνει πόσο επικίνδυνος είναι για τη δημόσια υγεία», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Σοβαρευτείτε, κύριοι της κυβέρνησης. Εχετε μηδενίσει την απόσταση ανάμεσα στο γραφικό, το γελοίο και το επικίνδυνο για τη χώρα και τους πολίτες», ανέφερε το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Δεν γίνεται μόνο να κουνάει το δάχτυλο ο κ. Μητσοτάκης στην κοινωνία και να της μεταθέτει διαρκώς τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησής του, όταν η ίδια η κυβέρνησή του στέλνει τέτοια αντιεπιστημονικά και τραγελαφικά μηνύματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

efsyn.gr

 

Categories