Κατέπεσε το στημένο κατηγορητήριο – Ομόφωνα αθώα τα μέλη του Ρουβίκωνα για τη δολοφονία Χαμπίμπι

Ομόφωνα αθώα κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών τα μέλη του Ρουβίκωνα, Γιώργος Καλαϊτζίδης και Νίκος Ματαράγκας, για την υπόθεση δολοφονίας του Αιγύπτιου εμπόρου ναρκωτικών, γνωστού ως «Χαμπίμπι», στα Εξάρχεια το 2016.

Κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας αποδόμησε τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή, υποστηρίζοντας πως δεν προέκυψαν στοιχεία που να εμπλέκουν τους δύο κατηγορούμενους.

Παράλληλα χαρακτήρισε «αναξιόπιστη» την κατάθεση της βασικής μάρτυρα κατηγορίας και πρόσθεσε πως αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη κατάθεση, «ίσως αυτή η δικογραφία να είχε μπει στο αρχείο».

Δείτε επίσης: Καταρρέει το κατηγορητήριο για τα δύο μέλη του Ρουβίκωνα – Μάρτυρας κατηγορίας: Από την ΕΛΑΣ «μου είπαν ότι θα με βοηθήσουν αν τους βοηθήσω»

«Αυτή η κατάθεση χαρακτηρίστηκε χειραγωγούμενη, πειθαναγκάστηκε σε αυτή την κατάθεση, η ίδια αμφισβητήθηκε διότι αναίρεσε όσα είχε πει. Δεν μπορώ να την καταλάβω, δείχνει μια έλλειψη σοβαρότητας, προσπάθησα να βρω αν υπάρχει κάτι πίσω από αυτό, όμως παραμένει γεγονός ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη μάρτυρας. Αν δεν υπήρχε, ίσως αυτή η δικογραφία να είχε μπει στο αρχείο», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε ότι η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας δεν προέκυψε, αφού δεν αποδείχθηκε η πειθώ και η φορτικότητα που απαιτείται σύμφωνα με την Ποινικό Κώδικα για να πείσει τον φυσικό αυτουργό να τελέσει την πράξη. Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την εισαγγελέα, «έχουν σαν ιδανικό να αποκαταστήσουν μια τάξη όπως εκείνοι το εννοούν, να εξαρθρώσουν το έγκλημα, θεωρούν ότι είναι λαϊκοί ήρωες που θέλουν να διώξουν το οργανωμένο έγκλημα από την περιοχή», καταλήγοντας: «Θα ήθελα να υπερισχύει η πεποίθηση ότι όταν ο πολιτισμός και η ειρήνευση κερδίζουν έδαφος, τότε χάνει έδαφος η διακίνηση».

Αναφορικά με το θύμα, η εισαγγελέας έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που πουλούσε ναρκωτικά τρομοκρατώντας τη γειτονιά των Εξαρχείων. «Αυτό το λαθος αποδείχτηκε μοιραίο όταν επιτέθηκε σε αναρχικούς» υποστήριξε.

Κατά τη δευτερολογία της η εισαγγελέας έκανε λόγο για «πράγματα που ειναι θολά» και «πίσω από τις πόρτες» ενώ σημείωσε ότι «η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο χωρίς ενδείξεις όντως, αλλά υπήρχε αυτή η κατάθεση που δεν είχε αποδομηθεί και το πολιτικο κείμενο ανάληψης ευθύνης».

«Αν ήταν να καταδικαστούν όλα τα κανάλια θα ήταν εδώ»
Στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης Άννυ Παπαρρούσου και Κώστας Παπαδάκης, τόνισαν ότι αφενός δεν υπήρξε σε καμία φάση της διαδικασίας τεκμηρίωση που να προκύπτει από τα πραγματικά περιστατικα και έκαναν λόγο για ένα ξεκάθαρο πολιτικό σχέδιο στο οποίο εντάσσεται η εξύφανση μιας δικογραφίας που έπρεπε να είχε μείνει στο αρχείο, αλλά ανασύρθηκε όταν φύσηξε ούριος πολιτικός άνεμος.

«Αν ήταν να καταδικαστούν θα ήταν όλα τα κανάλια εδώ. Δεν καλύπτουν τα ρεπορτάζ γιατί εκτίθεται ο μηχανισμός που συνέβαλε στη διαδικασία αυτή», είπε κατά την αγόρευσή του ο Κώστας Παπαδάκης.

Οι δικηγόροι τόνισαν την κατάπτυστη συνεργασία κρατικών υπαλλήλων, κρατουμένων που βρίσκονταν σε ομηρία, με το κύκλωμα του εμπορίου ναρκωτικών, οι οποίοι έδρασαν υπό την προστασία των πολιτικών παραγόντων που μερίμνησαν ώστε να φτάσει αυτή η υπόθεση στο ακροατήριο.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, η διαδικασία απέδειξε μόνο την ενοχή όσων έστησαν αυτή τη σκευωρία, για κατάχρηση εξουσίας, κατά το άρθρο 239ΠΚ, και καθόλου την ενοχή των κατηγορουμένων.

«Δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι δεν είναι κατάχρηση εξουσίας η διεξαγωγή μιας τέτοιας δίκης, η ομηρία δύο ανθρώπων για τόσα χρόνια και η πολιτική διαπόμπευσή τους» σχολίασαν οι δικηγόροι.

«Άσε τα σκυλιά να γαβγίζουν τα άλογα θα περάσουν»
Με την ανακοίνωση της απόφασης το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Σε δήλωσή του νωρίτερα ο Νίκος Ματαράγκας είπε: «Η δίωξη είναι εξαρχής πολιτική. Αποδομήθηκε. Περιμέναμε τέσσερα χρόνια για κάτι που ήταν προφανές από την αρχή. Μιλάμε για πολιτικές αποφάσεις».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καλαϊτζίδης σημειωσε: «Είναι τιμή μου που δώσαμε μάχη κατά των ναρκωτικών και την οποία θα συνεχίσουμε να δίνουμε. Δόξα και τιμή στον Ρουβικωνα. Άσε τα σκυλιά να γαβγίζουν τα άλογα θα περάσουν».

«Κατέρρευσε ακόμα μία σκευωρία των κρατικων αρχών. Το ζήτημα που μας απασχολεί είναι το πως έφτασε αυτή η δικογραφία στο δικαστήριο με αυτα τα στοιχεια ενω δεν επρεπε καν να απασχολήσει τις δικαστικές αρχες. Οι κατηγορούμενοι φυσικά κρίθηκαν αθώοι, αυτο φαινοταν απο την αρχή. Δεν υπήρχε κανένα στοιχείο, ήταν μια στοχευμένη ενέργεια των αρχων η οποια εντάσσεται σε ένα γενικότερο πολιτικό σχέδιο, που αφορά τον αναρχικό χώρο. Η συγκεκριμένη στόχευση εναντιον πολύ συγκεκριμένων ανθρώπων αφορά μια γενικότερη πολιτική, που εχει στοχο τον εξοβελισμό του πολιτικου λογου και καθε πολιτικης δραστηριότητας από την περιοχή των εξαρχειων αλλά και γενικότερα», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το την πανηγυρική αθώωση των εντολέων της, η συνήγορος Άννυ Παπαρούσου.

Δειτε σχετικα αρθρα:

Ξεκινάει η δίκη για τη δολοφονία του εμπόρου ναρκωτικών «Χαμπίμπι» – Στο εδώλιο μέλη του Ρουβίκωνα χωρίς επαρκή στοιχεία

Aπολογίες μελών Ρουβίκωνα: «Πολιτική η δίωξη μας, Στοχοποιηθήκαμε από τη ΝΔ και εμπόρους ναρκωτικών»  

documentonews.gr

 

 

 

Categories