Άρθρο Π. Φιλίππου: “Οι δήμοι υπό το πρίσμα του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη και της πανδημίας και τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής Σαρωνικού”

Άρθρο του δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Χτύπος»: “Οι δήμοι υπό το πρίσμα του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη και της πανδημίας και τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής Σαρωνικού”

Άρθρο του δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, φιλοξενήθηκε το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στην εβδομαδιαία εφημερίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, «Χτύπος». Στο άρθρο με τίτλο “Οι δήμοι υπό το πρίσμα του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη και της πανδημίας και τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής Σαρωνικού”, ο κος. Φιλίππου αναφέρει μεταξύ άλλων:
• Ενώ ο αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία δέκα χρόνια, δυστυχώς δεν υπάρχει η ανάλογη στήριξη από το κράτος ούτε θεσμικά αλλά κυρίως οικονομικά.
• Τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διογκώνονται, η υπόθεση της λαϊκής συμμετοχής απαξιώνεται και ένας βαθιά αντιδημοκρατικός συγκεντρωτισμός, οδηγεί σε ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο που πλήττει τον θεσμό και την πραγματική αντιπροσώπευση των πολιτών στα εκλεγμένα όργανα.
• Τρανό παράδειγμα αποτελεί η σημαντική αποδυνάμωση των Δημοτικών Συμβουλίων με την ταυτόχρονη ενίσχυση του ρόλου των Οικονομικών Επιτροπών που καλούνται να λάβουν σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον του τόπου.

• Η μεταβίβαση της αρμοδιότητας έκφρασης της λαϊκής βούλησης από τον φυσικό της χώρο, που είναι το αιρετό δημοτικό συμβούλιο, σε ένα απλό διοικητικό όργανο όπως είναι η Οικονομική Επιτροπή υποβαθμίζει το ρόλο του δήμου ως κύτταρο της δημοκρατίας και δίνει αμιγώς οικονομική χροιά σε κάθε απόφαση.
• Η οικονομική αφαίμαξη της τελευταίας δεκαετίας εκφράστηκε μέσα από την αφαίρεση των θεσμοθετημένων πόρων προς την Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών, μέσα από το πρωτοφανές δυσάρεστο κλίμα που δημιουργήθηκε στην κοινωνία λόγω της πανδημίας με άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία των δήμων, μέσα από τις πολλές νέες αρμοδιότητες που έρχονται στους δήμους χωρίς τους απαραίτητους πόρους με παράλληλη υποστελέχωση και κυρίως με έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

• Παρά τις δυσκολίες αυτές, μέσα στο χρονικό διάστημα των δύο ετών εμείς ως δημοτική αρχή δήμου Σαρωνικού πετύχαμε βασικούς μας στόχους.
• Πετύχαμε να αναδιοργανώσουμε τις υπηρεσίες του δήμου και να ανταπεξέλθουμε στις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες σε συνθήκες πανδημίας ενώ ταυτόχρονα σταθήκαμε αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους μας και ειδικά στις ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και την πανδημία, με τη ανάληψη πρωτοβουλιών και τη διοργάνωση δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης.
• Ταυτόχρονα είχαμε το βλέμμα στην επόμενη μέρα, στην ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας, πάγια θέση μας που αποδείξαμε εμπράκτως προγραμματίζοντας και ξεκινώντας την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής που θα ενισχύσουν το προφίλ ενός δήμου που στηρίζεται στην αειφόρο ανάπτυξη, που σέβεται το περιβάλλον και ταυτόχρονα αξιοποιεί τα «δυνατά χαρτιά» της περιοχής, το παραλιακό μέτωπο, τον πολιτισμό, την παράδοση.
• Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητα από εμπόδια που ορισμένες φορές μοιάζουν ανυπέρβλητα, δεν θα πάψει να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη. Και ασφαλώς δεν θα πάψει να παράγει έργο.

 

Από το Γραφείο Τύπου

Categories