Θεοδωρίδου-«Όμικρον»: Μεταδοτικότερη από «Δέλτα», ηπιότερα τα συμπτώματα -Τι είπε για εμβολιασμένους

Θεοδωρίδου –«Όμικρον»: Μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την «Δέλτα» αλλά ήπια συμπτώματα, φαίνεται ότι προκαλεί η μετάλλαξη «Όμικρον». Αυτό τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, στον απόηχο των σημερινών αυξημένων επιδημιολογικών δεδομένων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Η κ. Θεοδωρίδου επικαλέστηκε στοιχεία από τη Νότιο Αφρική , όπου η μεταδοτικότητα εκτινάχθηκε στο 2 ξεπερνώντας την «Δέλτα», αλλά τα συμπτώματα που προκάλεσε η «Όμικρον» ήταν ήπια, με μυαλγίες και κακουχία. Ωστόσο, όπως είπε, τα κρούσματα ήταν σε νεαρές ηλικίες, ζητώντας «υπομονή και ψυχραιμία μέχρι να έχουμε τα πλήρη δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη» .

«Στέλεχος ανησυχίας» και για εμβολιασμένους
Κι αυτό γιατί, όπως είπε, το στέλεχος «Όμικρον», περιέχει 32 μεταλλάξεις, γεγονός που του έχει επισυνάψει τον χαρακτηρισμό ως «στέλεχος ανησυχίας», καθώς λόγω του αριθμού των μεταλλάξεων παρουσιάζει μεγάλη μεταδοτικότητα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, αν και παραδέχθηκε ότι αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους σε μικρό, όμως, αριθμό, επέμεινε ότι είναι «μονόδρομος για την προστασία ο εμβολιασμός», ζητώντας να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί, αλλά και να τηρούνται όλα τα μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού.

Εμβολιασμοί: 17η η Ελλάδα στην ΕΕ
Πάντως, παρά τους νέους πανηγυρισμούς και σήμερα του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριου Θεμιστοκλέους για αριθμούς Μαΐου (!) στους εμβολιασμούς, η Ελλάδα παραμένει στην 17η θέση των ολοκληρωμένων εμβολιασμών στην ΕΕ, με 6.606.000 ολοκληρωμένους εμβολιασμούς, ποσοστό 63% έναντι 65,9% του μέσου όρου της ΕΕ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι χθες οι εμβολιασμοί για πρώτη δόση ήταν μόλις 3.232 και το Σάββατο 18.812.

aftodioikisi.gr

 

Categories