Σκουπίδια Αττικής: “Στον αέρα” ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός -Και κόντρα Μπακογιάννη -Πατούλη;

Σκουπίδια Αττικής: Όπως έγραψε η aftodioikisi.gr την περασμένη Τετάρτη ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ανακοίνωσε στους 66 δημάρχους της περιοχής ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο την λύση του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Μάλιστα, ενώ μίλησε για διαβούλευση την επόμενη Πέμπτη 26/11, ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΣΔΝΑ) έδωσε στην δημοσιότητα Πρόσκληση της 30ης Τακτικής του Συνεδρίασης με θέμα, μεταξύ άλλων, τη: «Λήψη απόφασης για την έγκριση 3ης Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Αττικής (εισηγητής ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ)», για αύριο Τρίτη 30/11 στις 11 πμ. Δηλαδή, πριν δοθεί το σχέδιο στη διαβούλευση ο ΕΔΣΝΑ σπεύδει να το εγκρίνει!

Ωστόσο, το πρόβλημα με το νέο σχέδιο δεν είναι μόνο ή, κυρίως, αυτό. Κι αυτό γιατί, όπως ήδη έχει γράψει η aftodioikisi.gr, από τα έξι νέα εργοστάσια που ανακοινώθηκαν, τα τρία δεν έχουν χωροθετηθεί. Δηλαδή, με άλλα λόγια, το νέο σχέδιο που πήρε πάνω του ο Γ. Πατούλης, «αδειάζοντας» τον στενό του συνεργάτη, πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, Β. Κόκκαλη, βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς ναι μεν μειώνει (επί χάρτου) την δυναμικότητα των δύο εκ των τριών εργοστασίων (Φυλή, Σχιστό) και μεταφέρει το εργοστάσιο του Κεντρικού Τομέα από τη Φυλή, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις των δημάρχων, αλλά δεν προσδιορίζει πού θα πάνε τα σκουπίδια που «περισσεύουν».

Η νέα κατάσταση
Ας δούμε αναλυτικά πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά τις ανακοινώσεις του περιφερειάρχη Αττικής:

-Μειώνεται η δυναμικότητά από 450.000 (350.000 σύμμεικτα και 100.000 οργανικά) σε 300.000 (200.000 σύμμεικτα και 100.000 οργανικά) τόνους ετησίως, του εργοστασίου στη Φυλή (Δυτικό Πάρκο) που καλύπτει την Δυτική Αττική και τον Δυτικό Τομέα.

-Μειώνεται, επίσης, η δυναμικότητα του εργοστασίου του Κεντρικού Τομέα (Κεντρικό Πάρκο), που καλύπτει τους δήμους του Κεντρικού Τομέα και τμήμα του Νότιου, από 450.000 στους 360.000 τόνους ετησίως, που, με βάση την προ έτους απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ήταν να γίνει στη Φυλή, αλλά, πλέον, δεν έχει χωροθέτηση. Υπενθυμίζεται ότι ο υφιστάμενος ΠΕΣΔΑ «φωτογραφίζει» την περιοχή του Βοτανικού, στην οποία υπάρχει αδειοδοτημένος χώρος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), ωστόσο τα σχέδια του δημάρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη δεν περιλαμβάνουν εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή, γεγονός το οποίο τον φέρνει σε αντιπαράθεση με τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.

-Παραμένει ως έχει (σ.σ. 80.000 τόνοι ετησίως: 60.000 σύμμεικτα + 20.000 οργανικά) η δυναμικότητα του εργοστασίου στο Γραμματικό (Βορειοανατολικό Πάρκο) που καλύπτει τμήμα της ΠΕ Ανατολικής Αττικής.

-Μειώνεται από 250.000 (180.000 σύμμεικτα+70.000 οργανικά) σε 170.000 (120.000 σύμμεικτα+50.000 οργανικά) η δυναμικότητα του εργοστασίου στο Σχιστό (Πάρκο Πειραιά) που καλύπτει της ΠΕ Πειραιά και Νήσων.

-Δημιουργείται νέο εργοστάσιο στο Βόρειο Τομέα (Βόρειο Πάρκο), Διαβάστε τη συνέχεια  ΕΔΩ 

aftodioikisi.gr

Categories