ΚΚΕ Κορωπίου: Ανακοίνωση για τα σχέδια επαναλειτουργίας του παλιού εργοστασίου σκυροδέματος της Μπετομαρ στο Κίτσι Κορωπίου

Ανακοίνωση για τα σχέδια επαναλειτουργίας των παλιού εργοστασίου σκυροδέματος της Μπετομαρ στο Κίτσι Κορωπίου

Πλησίον του οικισμού Κίτσι Κορωπίου λειτουργούσε προ ετών εργοστάσιο επεξεργασίας σκυροδέματος της εταιρείας Μπετομάρ. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο έχει παύσει την λειτουργία εδώ και πολλά χρόνια. Η λειτουργία του εργοστασίου αυτού σε συνδυασμό με την λειτουργία του παλιού λατομείου είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στην συνολική υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Το Τελευταίο διάστημα με μια σειρά έγγραφα αποδεικνύεται ότι σχεδιασμένα περιφέρεια και αποκεντρωμένη διοίκηση έχουν δώσει την συγκατάθεση τους  στην επαναλειτουργία του εργοστασίου της πρώην Μπετομαρ. Από την πλευρά της η δημοτική αρχή έχει ευθύνη που δεν έχει ενημερώσει τους κατοίκους της  για την εξέλιξη  και φυσικά που δεν έχει αντιδράσει.

Η εξέλιξη αυτή  στην ουσία αποτελεί ταφόπλακα σε μια δοκιμασμένη και υποβαθμισμένη περιοχή. Εξέλιξη ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς σε πολύ  μικρή απόσταση από τις εγκαταστάσεις υπάρχουν τα σχολεία της  περιοχής, είναι πολύ κοντά στον οικιστικό ιστό και η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ακατάλληλο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Είναι άξιο λόγου ότι με διαδικασίες fast track αδειοδοτειται ένα εργοστάσιο ιδιαίτερα επικίνδυνο και επιβλαβές, την ίδια ώρα και στιγμή που στην συγκεκριμένη περιοχή ζωτικής σημασίας έργα καρκινοβατουν. Για παράδειγμα το αντιπλημμυρικό έργο του Ξερεα από το Φλεβάρη του 2014 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί, με τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις και τρεις διαφορετικές περιφερειακές αρχές. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα επίσης ότι στην ίδια περιοχή  με τις ίδιες fast track διαδικασίες  ανάψει πράσινο φως για την λειτουργία μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας την ίδια ώρα που επί χρόνια δεν προχωρά η ολοκληρωμένη ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση των απαραίτητων σύγχρονων υποδομών σε μια περιοχή που διαρκώς αυξάνεται ο πληθυσμός της.

Αποδεικνύεται ότι το αστικό κράτος και οι υπηρεσίες του ( Περιφέρεια, αποκεντρωμένη Διοίκηση, Δήμοι) λειτουργούν σαν καλοκουρδισμενο ρολόι και χωρίς χρονοτριβές όταν πρόκειται να εξυπηρετηθούν ανάγκες βιομηχάνων και μονοπωλιακών ομίλων αλλά είναι ιδιαίτερα χρονοβόροι και αναποτελεσματικοί όταν αφορά  αντιπλημμυρικά και άλλα έργα προστασίας του λαού, της περιουσίας του και του περιβάλλοντος. Αποδεικνύεται το πόσο εχθρικό είναι για τις ανάγκες του λαού.  Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι κινητήρια δύναμη είναι το κέρδος , ότι όλα περνάνε στη ζυγαριά κόστους – οφέλους.

Είναι αποδεικτική η συγκεκριμένη εξέλιξη για τα χαρακτηριστικά της καπιταλιστικής ανάπτυξης . Αναδεικνύεται η αντιφατικότητά της, αναδεικνύεται το ψέμα ότι αυτή μπορεί να αφορά όλους μας, ότι όλος ο λαός θα είναι κερδισμένος. Προφανώς αποδεικνύεται ότι αυτή ούτε σέβεται το περιβάλλον ούτε τα παιδιά του λαού που πάνε σχολείο ακριβώς δίπλα. Αφορά μια χούφτα μονωπολιακούς ομίλους που είναι απέναντι στα συμφέροντα του λαού μπροστά στην αύξηση των κερδών τους.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων της πρώην Μπετομάρ. Χρειάζεται να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για μια εξέλιξη που έρχεται να βυθίσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Μια εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ακόμα πιο δυσάρεστες εξελίξεις συνολικά για την περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Καλούμε τους συλλόγους , τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς της περιοχής να καταδικάσουν την συγκεκριμένη εξέλιξη αλλά και να κατανοήσουν ότι μόνο ο δικός τους οργανωμένος αγώνας  μπορεί να την σταματήσει.

Κομματική οργάνωση Κορωπίου 

Βλέπε επίσης:

ΚΚΕ: Ερώτηση για την επαναλειτουργία της μονάδας παραγωγής μπετόν της “ΜΠΕΤΟΜΑΡ Α.Ε” στην Αγ. Μαρίνα Κορωπίου

 

 

Categories