Τα κριτήρια για το επίδομα των 250 ευρώ στους συνταξιούχους

Μάριος Χριστοδούλου

Κρυφούς «κόφτες» για το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ που διεκδικούν περίπου 800.00 συνταξιούχοι ενσωματώνει η νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Οπως προκύπτει από τη διάταξη, τα «μπλόκα» για τους δικαιούχους έχουν να κάνουν με το ατομικό εισόδημα, τα τεκμήρια διαβίωσης και την ακίνητη περιουσία.

Πιο συγκεκριμένα, αν ένας συνταξιούχους έχει εισόδημα πάνω από 7.200 ευρώ, που είναι το όριο, και η σύζυγός του μηδενικό, δεν σημαίνει ότι επειδή το οικογενειακό εισόδημα είναι χαμηλότερο από το όριο των 14.400 ευρώ ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα λάβει το επίδομα. Κι αυτό γιατί η υπέρβαση στο ατομικό εισόδημα δεν μεταφέρεται στο όριο του οικογενειακού.

Αντίθετα, αν ζευγάρι συνταξιούχων έχουν ο ένας 7.000 ευρώ και ο άλλος 7.000 ευρώ, θα λάβουν ο καθένας 250 ευρώ, αφού το οικογενειακό εισόδημα είναι χαμηλότερο από τα 14.400 ευρώ και ταυτόχρονα το ατομικό είναι και αυτό κάτω από το όριο των 7.200 ευρώ. Επίσης αν ο συνταξιούχος έχει φορολογητέο εισόδημα 7.200 ευρώ αλλά λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα κ.ά.) το εισόδημά του υπερβαίνει το ποσό αυτό, δεν θα λάβει το επίδομα. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση ζευγαριού. Αν το οικογενειακό τεκμαρτό εισόδημα ξεπερνά τα 14.400 ευρώ, το επίδομα χάνεται.

Στην περίπτωση του περιουσιακού κριτηρίου, για τον υπολογισμό της αξίας λαμβάνονται υπόψη μόνο τα ακίνητα που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δηλαδή οι κατοικίες και όχι οικόπεδα και αγροτεμάχια. Συνταξιούχος με αντικειμενική αξία ακινήτων άνω των 200.000 ευρώ χάνει το επίδομα, ακόμα και αν πληροί το εισοδηματικό όριο.

efsyn.gr

Categories