Πώς γιατροί και έρευνες «αδειάζουν» την απίθανη δήλωση Μητσοτάκη για τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Τετάρτη, από το βήμα της Βουλής, έκανε μια δήλωση που σίγουρα προκάλεσε εντύπωση:
«Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη».

Εάν και δεν χρειάζεται να είσαι γιατρός για να αντιληφθείς πόσο «αλλού» είναι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ας δούμε κι ας ακούσουμε τι λένε γιατροί – εντατικολόγοι και έρευνες για το ζήτημα.
Το συμπέρασμα είναι απογοητευτικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη Νίκος Καπραβέλος κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του πρωθυπουργού στο κανάλι Kontra:
«Δεν υπάρχει θεραπεία εκτός ΜΕΘ. Όχι μόνον είναι υποβαθμισμένη, είναι επικίνδυνη. Δεν έχει καμία τύχη ο ασθενής εκτός ΜΕΘ. Καμία απολύτως. Γι’ αυτό και στο νοσοκομείο μας είναι μια προσωρινή λύση, διαρκεί ένα με δύο 24ωρα και κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να τον απορροφήσουμε στις ΜΕΘ. Η διασωλήνωση και ο μηχανικός αερισμός, είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία, που προσφέρεται μόνο από εξειδικευμένους επιστήμονες σε ειδικούς χώρους, σε όλο τον κόσμο. Οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες».
«Από την πρώτη ώρα» είναι κρίσιμο να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ «διότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή πουθενά στον κόσμο νοσηλεία εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας », υπογράμμισε. «Δεν υπάρχει θνητότητα συγκρίσιμη διότι δεν αφήνουμε τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Εάν τους αφήναμε δεν είχε κανένας τύχη να επιβιώσει, είναι ένα προσωρινό μέτρο. Δεν χρειάζεται πολιτική αντιπαράθεση. Είναι ένας αγώνας που δίνει το υγειονομικό σύστημα για να σώσει ανθρώπινες ζωές» τόνισε.

«Κάθε μέρα που ένας ασθενής μένει εκτός μονάδας αυξάνεται το ποσοστό της θνητότητάς του»
Δείτε το απόσπασμα από την έρευνα του news247.gr με τίτλο «Στη ΜΕΘ του “Σωτηρία”, την επομένη των 105 νεκρών». Η συγκλονιστική δήλωση του εντατικολόγου του νοσοκομείου «Σωτηρία», Βαγγέλη Κανιάρη:

«Κάθε μέρα που ένας ασθενής μένει εκτός μονάδας αυξάνεται το ποσοστό της θνητότητάς του. Δηλαδή και μία μέρα να μείνει, δεν πρέπει να μείνει».

Η μελέτη για τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Πάνος Παπανικολάου δημοσιεύει στοιχεία συγκεκριμένης έρευνας για το θέμα. Διαβάστε:

 

Επτά στους δέκα κατέληξαν εκτός ΜΕΘ στο δεύτερο κύμα
Επτά στους δέκα θανάτους από COVID-19 κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος στην Ελλάδα συνέβησαν εκτός ΜΕΘ, όπως δημοσιεύει το imed lab.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία από τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, στο συγκεκριμένο διάστημα σχεδόν επτά στους δέκα ασθενείς (2.954) που κατέληξαν από την Covid-19 ήταν εκτός ΜΕΘ, δηλαδή το 69,1%, ενώ εντός ΜΕΘ καταγράφηκαν 1.322 θάνατοι, δηλαδή το 30,9% των 4.276 συνολικών θανάτων εκείνο το διάστημα, όπως δημοσιεύει η avgi.gr Μάλιστα, στη βόρεια Ελλάδα, η πλειονότητα των θανάτων, το 75%, συνέβησαν εκτός ΜΕΘ. Οι ασθενείς πήγαιναν πολύ αργά στο νοσοκομείο, ήταν σε πολύ βαριά κατάσταση και δεν προλάβαιναν να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ, λόγω και της έλλειψης διαθέσιμων κλινών.

aftodioikisi.gr

Categories