Ο υπό αναθεώρηση ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΠΕΣΔΑ) ΑΤΤΙΚΗΣ ήταν το αντικείμενο της εκπομπής της 7ης Δεκ ” ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ” με προσκεκλημένο τον Σταύρο Ιατρού, Δημοτικό Συμβουλο Λαυρεωτικής. Οι εκπομπές θα συνεχιστούν και με άλλους αιρετούς προκειμένου να καταγραφούν αρκετές απόψεις.
Ο πρώην Δήμαρχος Κερατέας και μέλος του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ ήταν κατηγορηματικός σε ότι αφορά την εμπλοκή του Περιφερειάρχη κου Πατούλη στο ζήτημα του σχεδιασμού τονίζοντας ότι ο Περιφερειάρχης είναι εντελώς αναρμόδιος να εμπλέκεται στον σχεδιασμό καθώς δεν είναι ούτε Πρόεδρος ούτε καν μέλος του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ και το μόνο που έχει καταφέρει είναι να μπερδέψει όλο το σύστημα και να μην έχει γίνει μέχρι τώρα τίποτα στο ΠΕΣΔΑ. Επιπρόσθετα, η σημερινή διοίκηση έχει κάνει όλα όσα έχει παραλάβει και πατάει στο σχέδιο της προηγούμενης διοίκησης.
Αναφορικά με το χαμηλό ποσοστό ανακύκλωσης ο Στ Ιατρού επέριψε αποκλειστική ευθύνη στους περισσότερους δήμους οι οποίοι δεν κάνουν τίποτα χωρίς χρηματοδότηση ενω θα έπρεπε να χρησιμοποιούν τα ανταποδοτικά τέλη.
Στο ζήτημα της καύσης αναφέρθηκε επίσης, διευκρινίζοντας πως η καύση, όχι των απορριμμάτων αλλά των παράγωγων της επεξεργασίας τους που είναι το SRF-RDF απαγορεύεται να εφαρμοστεί από την Περιφέρεια και συνεπώς δεν υπάρχει στον ΠΕΣΔΑ αλλά ανφέρεται ως αξιοποίηση ενεργειακής αναάθμισης στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης, Αναφέρθηκε επίσης στα πλεονεκτήματα έναντι της καύσης του κοκ η του Λιγνίτη.
Σε ότι αφορά την Ανατολική Αττική, είναι ξεκάθαρο όπως είπε ο Στ. Ιατρού ότι το σχέδιο προβλέπει και την δημιουργία μίας μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων σε ένα χώρο τον οποίο δεν τον ονομάζουν Εργοστάσιο Επεξεργασίας αλλά για λόγους επικοινωνίας το ονομάζουν “Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας”. Προβλέπεται λοιπόν ένας τέτοιος χώρος για τον οποίον λένε ότιι θα γίνει διαβούλευση για να επιλεγεί το που θα είναι. Είναι αναμφισβήτητο όμως, ότι με τις δικές τους προθέσεις δείχνουν τις περιοχές που ήδη έχουν νομοθετηθεί, δηλαδή ΚΕΡΑΤΕΑ και ΚΟΡΩΠΙ και αυτό είναι πεντακάθαρο υποστήριξε. Το πάνε σιγά σιγά και όταν ωριμάσουν οι συνθήκες θα εμφανιστεί ο ΧΥΤΥ γιατί είναι απαραίτητος ο ΧΥΤΥ γιατί ουδέποτε θα έχουμε ολοκληρωμένη ανακύκλωση. Το σχέδιο του κου Πατούλη είναι το ίδιο με το υπάρχον και με του κου Σγουρού.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αναφορά του στην διακήρυξη για την δημιουργία 5 μονάδων ΜΕΒΑ εκ των οποίων η μία -όπως ο ίδιος ο κος Πατούλης δήλωσε- θα βρίσκεται στο ΛΑΥΡΙΟ σε κοινή χρήση με το Δήμο Σαρωνικού, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει αντίστοιχη ενημέρωση και απόφαση από τους δύο δήμους και επίσης αντίκειται σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Λαυρεωτικής με την οποία η Λαυρεωτική σε περίπτωση δημιουργίας μονάδας ΜΕΒΑ ξεκαθαρίζει ότι θα είναι ΜΟΝΟ για τις ανάγκες της Λαυρεωτικής
Δείτε το video της εκπομπής και την απομαγνητοφώνηση των κυριότερων σημείων της συνεντευξης
-Το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ απαρτίζεται από 64 μέλη και δεν συνεδριάζει ποτέ. Απ αυτά τα μέλη υπάρχει μία ειδική επιτροπή η εκτελεστική Επιτροπή , που συνεδριάζει σχεδόν εβδομαδιαία με πάρα πολλά θέματα η οποία έχει και τον πλήρη έλεγχο του ΔΣ καθώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση αφου από την πρώτη στιγμή πολλά μέλη από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης πλαισίωσαν τον κο Πατούλη.
-Τι είναι το περιφερειακό σχέδιο.κάθε περιφέρεια της χώρας είναι υποχρεωμένοι να έχει ένα σχέδιο με βάση το οποίο θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα της.
-Υπάρχουν περιφέρειες όπως η Δυτική Μακεδονία που εχουν πάει πάρα πολύ καλά , άλλες που έχουν μείνει πολύ πίσω όπως πχ τα νησιά και υπάρχει και η Αττική που ναι μεν κάνουμε διαχείριση αλλά με όρους εποχών 20 χρόνια πριν, με 90% ταφή στην Φυλή και με διαρκώς ανακινούμενα σχέδια που σε μεγάλο βαθμό δεν υλοποιούνται. ευτυχώς όμως στην Αττική έχει εκλείψει εδώ και έξι εφτά χρόνια το φαινόμενο που Φυλή έκλεινε και είχαμε αδιέξοδο.
-Είναι σημαντικό να τονιστεί το εξής. το περιφερειακό σχέδιο το εισηγείται γίνεται Μελέτη το αποδέχεται το αποφασίζει ο φορέας πού είναι ο ΕΔΣΝΑ και αφού πάρει Εγκρίσεις από δύο υπουργεία και γίνει η στρατηγική Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων -όλα αυτά χρειάζονται χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους- ακολούθως πάει για τη τυπική χωρίς αλλαγή έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο και μετά γίνεται ΦΕΚ. Αυτό που γίνεται σήμερα στην Αττική δεν έχει ξαναγίνει ποτέ καθώς ο κύριος Πατούλης -πλήρως αναρμόδιος- αρμόδιος είναι ο ΕΔΣΝΑ και ο κύριος Πατούλης δεν είναι ούτε στο Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ και ούτε πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ – έχει πάρει επάνω του όλο αυτό το σχέδιο με όποια θετικά αλλά και πολλά αρνητικά με διαρκείς αναθεωρήσεις έχει καπελώσει το δ.σ. και την εκτελεστική επιτροπή και τον ίδιο τον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ και κάνε ότι αυτός πιστεύει με τους μελετητές.
Υποχρέωση για περιφερειακό σχεδιασμό στη χώρα μας ουσιαστικά έχουμε από το 2003. από τότε μέχρι και σήμερα έχουν γίνει περιφερειακά σχέδια το βασικό όμως έγινε το 2011 και ήταν το σχέδιο που είχε συντάξει ο κύριος Σγουρός και με νόμο είχε ψηφίσει η κυρία Παπανδρέου, αυτό που είχε μέσα Κερατέα Γραμματικό Φυλή, αυτό που ξέρουν όλοι. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει δύο αναθεωρήσεις και αυτή τη στιγμή ισχύει το αναθεωρημένο σχέδιο που ψηφίστηκε με την προηγούμενη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ που ήταν πρόεδρος η κυρία Δούρου – υπενθυμίζω πάλι ότι ο κύριος Πατούλης δεν είναι πρόεδρος- το οποίο μέσα στον δεύτερο χρόνο της διοίκησης της κας Δούρου εγκρίθηκε οριστικά και ισχύει σήμερα. εδώ έχουμε υπό διαμόρφωση ένα άλλο σχέδιο στα δύο χρόνια της διοίκησης ΠΑΤΟΥΛΗ δεν έχουμε κάνει τίποτα άλλο παρά μόνο την μελέτη, δηλαδή είμαστε στο “αλφα”
Το 50% της διαχείρισης των απορριμμάτων το έχουν οι δήμοι και δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε καμία ΔΟΥΡΟΥ και κανένα Πατούλη για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Τη συλλογή και την ανακύκλωση την τρέχουν οι δήμοι και δυστυχώς είναι το κομμάτι στο οποίο δεν πάμε καθόλου καλά. Οι δήμοι φταίνε που το 50% δεν εφαρμόζεται γιατι δεν έχουν κάνει ανακύκλωση, δεν έχουν αναπτύξει όλα τα συστήματα παράδειγμα του μπλε κάδου και πολλά άλλα που πρέπει να υλοποιηθούν και με το καινούργιο και με το υφιστάμενο σχέδιο και για αυτό η ανακύκλωση είναι στο 9 έως 11%
Σήμερα έχουμε τα ίδια δεδομένα και με την πρώτη και τη δεύτερη αναθεώρηση αλλά και την τρίτη ως σχεδιο που το έχουμε σήμερα Έχουμε τα ίδια δεδομένα τα οποία απλώς βελτιώνονται με βάση αυτά τα οποία η νομοθεσία ζητάει. Είναι το κομμάτι των δήμων και κοινοτήτων που έχουμε ένα μόνο πρόβλημα κατά τη δική μου άποψη το οποίο δυστυχώς δεν το δέχεται η πλειοψηφία των δημάρχων. Ποιο είναι αυτό. Σήμερα προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό που αφορά τους δήμους όλοι οι δήμοι νομίζουν ότι πρέπει να πάρουν τα εκατομμύρια για να αγοράσουν κλαδοτεμαχιστές κλπ για να υλοποιήσουν το σχέδιο και αν δεν πάρουν χρήματα δεν κάνουν τίποτα. Στο παρελθόν αυτά που έκαναν οι δήμοι τα έκαναν από τα ανταποδοτικά τέλη χωρίς κεντρικές χρηματοδοτήσεις,
Τα ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ, για τα οποία γίνεται πολύς λόγος, καλό είναι να υπάρχουν αλλά ελάχιστη είναι η συμβολή τους. Έχει μία έχει γίνει μία μόδα τώρα τελευταία που την εισήγαγε ο κύριος Πατούλης μέσω του ΕΔΣΝΑ και οι Δήμοι συμβιβάζονται , να μπουν δηλαδή σε κάποιες ειδικές συμβάσεις και να βάζουν όλα τα χρήματα σε κάτι βυθιζόμενος κάδους κλπ – καλοί είναι βέβαια και οι βυθιζόμενοι κάδοι, αλλά είναι μία μικρή πινελιά σε μία ολόκληρη πόλη και δεν είναι ουσιαστικό αυτό που προσφέρουν.
Σήμερα η ουσία είναι να πάμε την ανακύκλωση από το 9% στο 50% και σας βεβαιώνω ότι δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζει, είναι πάρα πολύ εύκολο. Ούτε η κοινωνία αντιδράει γιατί όποτε εκπαιδεύετε ανταποκρίνεται. Χρειάζεται υποδομές από τους δήμους Δηλαδή διαφόρων ειδών κάδους, αυτοκίνητα συλλογής, εκπαίδευση του προσωπικού και εκπαίδευση της γειτονιάς. Όπως μας εκπαίδευσαν να έχουμε το μπλε κάδο με τον ίδιο τρόπο να κάνουμε και τα άλλα. Αυτό δεν γίνεται δυστυχώς.
Το ζήτημα της καύσης είναι ένα ωραίο παραμυθάκι το οποίο το καλλιεργεί μία πλευρά της πολιτικής ζωής της χώρας με αφορισμούς και με τρόπο τελείως ανοίκειο και αι μας λένε ότι αυτό που κάνει όλη η Ευρώπη και όλος ο κόσμος ο προοδευμένος είναι κακό. Όλοι οι περιφερειακοί σχεδιασμοί με τα εργοστάσια ανακύκλωσης παράγουν το τελικό προς απόρριψη προϊόν που λέγεται srf η rdf ένα κακό υλικό δηλαδή που έχει μέσα πλαστικό και λοιπά και ενώ αυτό δημιουργείται από εργοστάσια ανακύκλωσης δεχόμαστε ενώ είναι παράγωγο του εργοστασίου που έχει φτιαχτεί με πολλά χρήματα να το ξανά θάβουμε στη χωματερή της Φυλής ενώ αυτό είναι ένα εξαιρετικό καύσιμο για παραγωγή ενέργειας και δεν είναι καύση σύμμεικτων αποβλήτων, είναι ειδικό υλικό που έχει καλύτερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές ακόμα και από τον λιγνίτη. Ο περιφερειακός σχεδιασμός όμως δεν προβλέπει κάτι τέτοιο , αυτό αναφέρεται στο Εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων το οποίο καλώς κατά την άποψή μου βάζει μέσα Όχι την καύση, η σωστή έκφραση είναι ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων και αυτό το αποφασίζει μία κυβέρνηση , ένα Υπουργείο Περιβάλλοντος. Απαγορεύεται να το αποφασίσει οποιαδήποτε περιφέρεια.
Οι τσιμεντοβιομηχανίες που παράγουν το τσιμέντο οι οποίες είναι τρομερά ενεργοβόρες εισάγουν κοκ από την Βολιβία, από την Αφρική κα, και το καίνε γιατί χρειάζεται πολύ υψηλή θερμοκρασία για να παραχθεί το τσιμέντο και αυτό το οποίο λένε είναι να χρησιμοποιούν άλλα υλικά . Αυτή τη στιγμή παράδειγμα, οι μεγάλες βιομηχανίες όπως ο Τιτάνας, χρησιμοποιούν το καουτσούκ ως καύσιμο από τα πεταμένα λάστιχα των αυτοκινήτων. Έρχονται λοιπόν οι “ειδικοί” και λένε πως το SRF η RDF , παράγωγο της διαχείρισης των απορριμμάτων μας που είναι για πέταμα, είναι κακό. Σας βεβαιώνω ως επιστήμονας και όχι ως πολιτικός ότι αυτό το υλικό είναι λιγότερο ρυπογόνο από το κοκ που καίει σήμερα η τσιμεντοβιομηχανία ή από τον λιγνίτη που καίνε τα εργοστάσια της ΔΕΗ
Ο ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ Γραμματικού δυστυχώς κατά τη γνώμη μου, προχωράει και συνεχίζει να υλοποιείται, έχουνε γίνει και κάποιες δοκιμές και πάει προς λειτουργία έστω και με μειωμένο ποσοστό διαχείρισης απορριμμάτων και εκεί προβλέπονται ακόμα δύο εργοστάσια, ένα για τα συμμεικτα απόβλητα και ένα για τα βιολογικά απόβλητα.
Σε ότι αφορά το νότιο κομμάτι που είναι ο άξονας από Παλλήνη μέχρι Ραφήνα και Λαύριο στο ποιο κομμάτι βάζουν Φυσικά τα 3Β που είναι Ανατολική Αττική προστίθενται ομως και η Γλυφάδα, Ηλιούπολη και Αργυρούπολη. Σημειώνω κάτι που δεν είπα προηγουμένως για την Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη ότι πρόκειται για ένα πρώτυπο Δήμο με εξαιρετική δουλειά σε όλους τους τομείς της Διαχείρισης Απορριμάτων.
Σε αυτόν τον συγκεκριμένο χώρο που παλαιότερα είχαμε πρώτα δύο εγκαταστάσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων δηλαδή Κορωπί και Κερατέα, με αυτό το σχέδιο του κυρίου Πατούλη επανέρχεται ο νόμος 3164/2003 που στην ουσία επαναφέρει αυτούς τους χώρους. Για να είμαι δίκαιος, με ερωτήσεις που κάναμε και στους μελετητές και στην Περιφερειακή Αρχή και στον ΕΔΣΝΑ δεν έχουν πρόθεση να κάνουν κανένα ΧΥΤΑ στη περιοχή μας. Γιατί όμως επαναφέρουν τον ν3164? διότι εμπεριέχει μέσα το Γραμματικό και τη Φυλή και δεν θέλουν να τους καταργήσουν.
Τι προβλέπει το σχέδιο: Προβλέπει υποχρεωτικά μία μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων σε ένα χώρο τον οποίο δεν τον ονομάζουν Εργοστάσιο Επεξεργασίας αλλά για λόγους επικοινωνίας το ονομάζουν “Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας”. Προβλέπεται λοιπόν ένας τέτοιος χώρος για τον οποίον λένε ότι θα γίνει διαβούλευση για να επιλεγεί το που θα είναι. Είναι αναμφισβήτητο όμως, ότι με τις δικές τους προθέσεις δείχνουν τις περιοχές που ήδη έχουν νομοθετηθεί, δηλαδή ΚΕΡΑΤΕΑ και ΚΟΡΩΠΙ και αυτό είναι πεντακάθαρο σε μένα. Το πάνε σιγά σιγά και όταν ωριμάσουν οι συνθήκες θα εμφανιστεί ο ΧΥΤΥ γιατί είναι απαραίτητος, γιατί ουδέποτε θα έχουμε ολοκληρωμένη ανακύκλωση. Το σχέδιο του κου Πατούλη είναι το ίδιο με το υπάρχον και με του κου Σγουρού.
Σε ότι αφορά τα εργοστάσια: κατά την δική μου άποψη είναι μία μεγάλη υπερβολή Γιατί προβλέπουν να κάνουν έξι εργοστάσια , κάποια υπάρχουν ήδη η προχωράνε Στον Πειραιά (Σχιστό) στη Φυλή, στην Αν Αττική, στη Βόρεια Αττική (Γραμματικό) και προβλέπουν και στον κεντρικό τομέα της Αθήνας. Αυτά είναι υπερβολή γιατί αν κάνουμε ολοκληρωμένη ανακύκλωση από τους Δήμους δεν θα χρειάζονται τόσα εργοστάσια
Το επόμενο ζήτημα είναι οι ΜΕΒΑ (σωστή κίνηση κατά την άποψή μου) για τις οποίες έχει δημοσιοποιηθεί απόφαση από τον Γενάρη 21.
Η διακήρυξη προβλέπει 5 Μονάδες επεξεργασίας βιολογικών αποβλήτων
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ- ΡΑΦΗΝΑ- ΠΙΚΕΡΜΙ – ΣΠΑΤΑ -ΠΑΙΑΝΙΑ
ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ-ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ (Ο κος Πατούλης είπε πως θα γίνει στο Λαύριο)
ΜΕΝΙΔΙ (που θα περιλαμβάνει και Δήμους του Β.Τομέα Αθηνών)
ΠΑΛΛΗΝΗ-ΚΟΡΩΠΙ
ΩΡΩΠΟΣ – ΔΙΟΝΥΣΟΣ
Αυτές τις μονάδες τις ανακοίνωσαν χωρίς να ρωτήσουν τους δήμους Βέβαια με κάποιους δήμους είχαν κάνει κρυφές διαβουλεύσεις
Σε ότι αφορά την περιοχή Σαρωνικού και Λαυρεωτικής σας λέω πεντακάθαρα oτι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση από κανέναν από τους δύο δήμους και ευλόγως, γιατί δεν έχει κοινοποιηθεί το ζήτημα στους Δήμους, βέβαια κάποιος είχε συμφωνήσει.
Διευκρινίζεται όμως ότι υπάρχει απόφαση του Δήμου Λαυρεωτικής που λέει ότι αν γίνει κάποιο εργοστάσιο για τα βιολογικά απόβλητα θα είναι αποκλειστικά και μόνο για την Λαυρεωτική και για κανέναν άλλο Δήμο.
Οι πρωτοβουλίες του κυρίου Πατούλη πού μπαίνει αναρμοδίως στα πόδια του ΕΔΣΝΑ και συζητά εν κρυπτώ με κάποιους δημάρχους, έχουν μπερδέψει όλο το σύστημα και η ουσία είναι ότι το μόνο που έχει καταφέρει για το νέο ΠΕΣΔΑ είναι να μην έχει γίνει μέχρι τώρα τίποτα. Η διοίκηση η συγκεκριμένη έχει κάνει όλα όσα είχε παραλάβει και πατάει στο σχέδιο της προηγούμενης διοίκησης