Ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί: Κινδυνεύουν με κλείσιμο 1.700 σταθμοί

«Εδώ και 4 μήνες η κυβέρνηση αρνείται να εκταμιεύσει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για τα vouchers που τους οφείλει»
Στη συγκέντρωση στην Αθήνα και την πορεία προς τη Βουλή των σχολικών λεωφορείων βρεφονηπιακών σταθμών βρέθηκε σήμερα η Θεανώ Φωτίου. Η πορεία γίνεται στο πλαίσιο της μεγάλης πανελλαδικής κινητοποίησης των συλλόγων και της Ομοσπονδίας των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών κατά των πολιτικών της κυβέρνησης που υπονομεύουν την προσχολική αγωγή και καταδικάζουν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε μαρασμό.

Οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι εξέφρασαν θυμό για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι θίγει ευθέως τους 1.700 ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς ανά την επικράτεια, απειλώντας τους με παύση λειτουργίας και τους 18.000 εργαζομένους τους με υποχρεωτική ανεργία, και τεράστιες επιπτώσεις στα 120.000 παιδιά με και χωρίς voucher που φιλοξενούν.

Οι διαμαρτυρόμενοι απαιτούν να πληρωθούν άμεσα τα οφειλόμενα για τους 4 μήνες λειτουργίας που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ για τα vouchers των παιδιών.

Επίσης υποστηρίζουν ότι:

Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» απαξιώνουν και υπονομεύουν τη λειτουργία των πιστοποιημένων βρεφονηπιακών σταθμών.
Το ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο είναι ανεφάρμοστο και χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για τη μη καταβολή των vouchers όλο αυτό το διάστημα, ενώ η κυβέρνηση ευθύνεται που δεν παρέδωσε το ψηφιακό σύστημα στους φορείς.
Το νομοθετημένο παιδαγωγικό πρόγραμμα «Κυψέλη» έχει 10 προβληματικά σημεία που ενέχουν κινδύνους, τόσο για τα παιδιά, όσο και για την λειτουργία των σταθμών.
Η χρηματοδότηση mini σταθμών σε επιχειρήσεις, κατά παρέκκλιση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών και δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών πλήττει τη λειτουργία των νόμιμα αδειοδοτημένων και πιστοποιημένων Β/Ν σταθμών.
Η αναπληρώτρια τομέαρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεανώ Φωτίου, δήλωσε ότι συμπαρίσταται στα αιτήματά τους και είπε ότι δεν κατανοεί αν είναι θέμα ανικανότητας της κυβέρνησης ή εσκεμμένα δεν πληρώνει, τέσσερις μήνες τώρα, τα οφειλόμενα καθώς και ότι συμμερίζεται όλες τις ενστάσεις που έχουν, τόσο για τις Νταντάδες της Γειτονιάς, όσο και για το πρόγραμμα «Κυψέλη» και τους mini Β/Ν σταθμούς σε επιχειρήσεις, τις οποίες εξέθεσε και στη Βουλή με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μην ψηφίσει καμία από αυτές τις διατάξεις ως βλαπτικές για την εξέλιξη των παιδιών.

Κάλεσε την κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, πριν τις γιορτές, να πληρώσει τα οφειλόμενα στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και στους εργαζόμενους, μισθούς και δώρα, όπως δικαιούνται, και να ανακαλέσει όλα τα βλαπτικά νομοθετήματα για την ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας

Τέλος, επεσήμανε, ότι σε όλη τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την τεράστια αύξηση στα vouchers (από 79.000 το 2014-15 σε 155.000 το 2019-20 με ένταξη και των ανέργων μητέρων), η πληρωμή των vouchers στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς γινόταν ανελλιπώς κάθε μήνα, με απορρόφηση μεγάλων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

https://www.alfavita.grI

Categories