“Το μοντέλο του δικού μας δήμου, δηλαδή να έχουν μπει σε θέσεις ευθύνης στελέχη από άλλες παρατάξεις είτε έχουν θεσμική εκπροσώπηση είτε όχι, είναι πολύ σημαντικό. Αντί να τρωγόμαστε και να χάνουμε χρόνο στις διενέξεις, ενώνουμε παραγωγικά τις δυνάμεις μας και προχωράμε για να μπορέσουμε να παράξουμε έργο και αυτό είναι εμφανές. Το σύνολο σχεδόν των αποφάσεων είναι ομόφωνες. Δεν μπορεί να μη γίνεται έτσι γιατί τώρα πλέον πάμε σε άλλες εποχές που πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι”.
Με τις πιό πάνω φράσεις σφράγισε την συνέντευξή του ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς που ηταν καλεσμένος του Μέμου Ξυγκάκη στη ΖΩΝΤΑΝΗ εκπομπή “ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ”, την Τρίτη 21 ΔΕΚ 21. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς αν κρίνει κανείς από την βροχή εκατομμυρίων που πέφτουν για έργα στο διπλανό Δήμο Λαυρεωτικής!!
Κατά το πρώτο ημίωρο της εκπομπής,
Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής αναφέρθηκε στην θλιβερή επέτειο των γεγονότων που συνέβησαν στην Κερατέα πριν 11 χρόνια:
“ Οι ιστορικοί του μέλλοντος” είπε, ” θα γράψουν ότι αυτό που έγινε στην Κερατέα δεν ήταν απλό πράγμα, άλλαξε ο τρόπος συμπεριφοράς πολλών ανθρώπων – Εκείνο που καταφέραμε ήταν να μην ξαναμπεί στο κάδρο ο δήμος μας σε σχέση με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων ΧΥΤΑ δηλαδή και με άλλες μεθόδους -Επίσης και τώρα που παρουσιάστηκε στη διαβούλευση ο νέος ΠΕΣΔΑ από τον περιφερειάρχη, δεν υπάρχει η πρόταση για την παλιά πολύ παλιά πρόταση για την Κερατέα και ούτε θα υπάρξει ποτέ, παρότι δεν έχει καταργηθεί ο Νόμος (3164/2003) – Στο Γραμματικό χάθηκε η μάχη γιατί υπήρχε διχόνοια μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων. Εμείς ήμασταν όλες οι παρατάξεις και από τους δύο δήμους μία γροθιά και αυτό ήταν το μυστικό της επιτυχίας μας”.
Για την ΜΕΒΑ με Σαρωνικό: “Η κινητή μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων με τον Σαρωνικό κατά τη δική μου προσωπική άποψη ισχύει και είναι εφικτή. Στο μέλλον ενδεχομένως η τεχνική μελέτη που θα γίνει για τη δημιουργία της, δείξει ότι για να είναι βιώσιμη και λειτουργική δεν επαρκούν το πράσινο και τα απόβλητα του δήμου Λαυρεωτικής και θα χρειαστεί και του όμορου δήμου Σαρωνικού για να γίνει η χρηματοδότηση, προφανώς θα μπούμε σε μία λογική και μία κουβέντα με Σαρωνικό και Περιφέρεια και θα ληφθούν νέες αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου. Για την τάξη των πραγμάτων, επίσημα δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα από την περιφέρεια. Θα περιμένουμε να ολοκληρωθει και η διαβούλευση για τον ΠΕΣΔΑ για να εναρμονιστουν μαζί του και τα δικά μας τοπικά σχέδια. Εμείς κάνουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με το Πολυτεχνείο με την κυρία Λοϊζίδου που θα αρχίσει μέσα στο επόμενο δίμηνο μέσα στο τεχνολογικό πάρκο θα υπάρχει μία πειραματική μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων σε μικρές ποσότητες για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα life. Οπότε είναι και αυτό ένας πιλότος για να δειξει τι ακριβώς γίνεται. Είναι υποχρεωμένος πλέον ο δήμος,δεν μπορεί να μαζεύει τα αποφάγια μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια, τα πρόστιμα πλέον θα είναι εξοντωτικά”
Για την παρουσίαση του νέου σχεδίου για την Ανακύκλωση και την παραχώρηση εξοπλισμού στους Δήμους από την Περιφέρεια: “Σε ότι αφορά το προσωπικό που απαιτείται για να χειριστεί όλο αυτό τον εξοπλισμό που μας παραχωρείται από την περιφέρεια, τη στιγμή που δεν υπάρχει το δικαίωμα να γίνει πρόσληψη προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ, οι δήμοι θα αναγκαστούν να κάνουν χρήση του νόμου που υπάρχει, ο οποίος προβλέπει ότι αν έχεις οχήματα και δεν έχεις προσωπικό, τότε γίνεται σύμβαση με εξωτερικό εργολάβο που διαχειρίζεται τα οχήματα με προσωπικό που θα διαθέσει ο ίδιος. Εμείς έχουμε σκοπό μέσα στο 2022 πέρα από τα οχήματα από προμηθευτήκαμε από τον ΕΔΣΝΑ κλπ να προμηθευτούμε και εμείς με δικά μας έξοδα μέσω δανεισμού οχήματα καινούργια και να αλλάξουμε όλο το στόλο. Γιατί δεν μπορεί να βγει άλλη χρονιά με αυτά τα αυτοκίνητα που μετρούν πάνω από 30 χρόνια ζωής γιατί και φέτος δουλέψανε οριακά. Από το υφιστάμενο προσωπικό καθαριότητας φεύγουν με σύνταξη 10 άτομα και άλλοι 10 είναι με διάφορα προβλήματα κλπ.Πρέπει απαραίτητα να γίνει πρόσληψη νέων ατόμων και αυτοί που είναι μεγάλης ηλικίας και κοντά στη σύνταξη να τους πάμε στο πράσινο και να πάρουμε νέα παιδιά με όρεξη να παραμείνουν τουλάχιστον για 20 χρόνια για να μπορούμε να δουλέψουμε”.
Στην ερώτηση που του υποβλήθηκε ότι εάν δηλαδή είναι υπερβολικά φιλόδοξο το σχέδιο μέσα σε 3-4 χρόνια να ανακτηθεί το έδαφος που χάθηκε τα τελευταία 20 χρόνια,όπως είπε ο κύριος Πατούλης, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής απάντησε: “Αυτά τα δύο χρόνια είναι κρίσιμα δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μία ημέρα. Όλοι μαζί , καλώ όλες τις παρατάξεις του δήμου μας γιατί είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να μας κολλήσει αλλά να μας ενώσει και να αναλάβει ο καθένας θέσεις ευθύνης και να το τρέξουμε. Όλοι μαζί πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε γιατί υπάρχει θέληση, υπάρχει ο εφιάλτης που πέρασε δίπλα μας και δεν μας άγγιξε και έχουμε διπλή υποχρέωση εμείς να αποδείξουμε ότι πηγαίνουμε σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Το μυστικό είναι να μας δώσουν τη δυνατότητα προσλήψεων και να πάρουμε άτομα τα οποία να έχουνε και το κριτήριο της εντοπιότητας Γιατί αυτός που θα έρθει από τη Φλώρινα η την Αλεξανδρούπολη σε ένα χρόνο θα φύγει. Να πάρουμε παιδιά από την περιοχή μας που έχουν όρεξη να δουλέψουν”
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής (μετά το 34o min του video) και σας προτρέπουμε να το δείτε διότι είναι αναλυτικό, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής αναφέρθηκε στα έργα που έχουν γίνει, σε αυτά που είναι σε εξέλιξη και σε όσα προγραμματίζονται, ξεκινώντας από το έργο του φωτισμού με λάμπες LED το οποίο περατώθηκε πρόσφατα, αναλύοντας τα πλεονεκτήματα του έργου, στην εξέλιξη όλων των πολεοδομικών μελετών που τρέχουν σε Λαύριο και Κερατέα με ιδιαίτερη αναφορά στην νέα ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ “η οποία έχει ήδη εγκατασταθεί στην Κερατέα, πριν μία εβδομάδα μπήκαν υπολογιστές και σήμερα οι τηλεφωνικές γραμμές. Μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρχει το προσωπικό και ο διευθυντής της Πολεοδομίας και είναι η μοναδική πολεοδομία που στήθηκε με το νόμο του 20”.
Για την Οδοποιία: είναι και ένα θέμα που θέσαμε μέσω της ΚΕΔΕ ότι δεν γίνεται να παίρνουμε την ίδια επιχορήγηση με ένα δήμο που έχει 3.000 στρέμματα και εμείς παράδειγμα να έχουμε 200.000 στρέμματα. Εμείς εδώ οι δήμοι που είμαστε στα Μεσόγεια, όλοι οι δήμοι όχι μόνο ο δικός μας, έχουμε μεγάλες ανάγκες σε έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, αποχέτευσης, ύδρευσης που δεν υπάρχουν αυτές οι ανάγκες μέσα στην Αθήνα,. Για οδοποιία λοιπόν κάναμε ένα έργο 5 εκ πριν από 2 χρόνια, κάναμε επίσης και μία επέκταση 15% σε αυτό το έργο και τώρα το επεκτείνουμε κατά 35%. Από το νέο χρόνο θα έχουμε ακόμα ένα έργο πολύ μεγάλο, αγροτική οδοποιία 1,5 εκατ. ευρώ και αφορά 140 χιλιόμετρα σχεδόν το σύνολο των δρόμων περιμετρικά της Κερατέας. Επίσης από τον καινούργιο χρόνο θα βγει σε διαγωνισμό ένα καινούργιο έργο ΟΔΟΠΟΙΊΑς 1,520,000 ευρ, ένα έργο που είχαν δοθεί τα χρήματα πρόπερσι και υλοποιείται τώρα. Σε ότι αφορά τις επισκευές της οδοποιίας λακκούβες κλπ αυτές τις κάνουμε μόνοι μας με τα δικά μας συνεργεία.
Στην Κερατέα, αρχές του 22 ξεκινάει έργο 5,5 εκ ανάπλαση οδικού άξονα Κερατέας με παρεμβάσεις που αλλάζουν τη μορφή της πόλης εγκάρσια. Μιλάμε για πλακόστρωση με κυβόλιθους, υπογειοποίηση κάδων, στάσεις με wi-fi , καινούργια πεζοδρόμια και αύξηση του πλάτους τους, δενδροστοιχίες, φωτισμός, είναι έργο από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων.
Επίσης ακόμα ένα πρόγραμμα 1,8εκ, το “Οpen Mall” πού γίνεται παρέμβαση αντίστοιχη στην παλιά πόλη της Κερατέας γύρω από την πλατεία Ηρώων στην πλατεία Μπιζανίου και στον Άγιο Χαράλαμπο αλλα το κυριότερο είναι ότι θα δοθούν 300.000ευρ για να αλλάξουνε πάνω από 100 μαγαζιά της βιτρίνες τους.
Αξίζει να σημειωθεί η απάντηση του δημάρχου σε σχετική ερώτηση για την πληθώρα των χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι διαθέσιμα στους δήμους: “Εγώ δεν είμαι με εκφρασμένη πολιτική άποψη. H Νέα Δημοκρατία σε θεσμικά θέματα έδωσε λύση και με τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ και με τον “Αντώνης Τρίτσης” πού ήταν η αλλαγή της ονομασίας του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ και τώρα από τα νέα προγράμματα που βγαίνουν, υπάρχουν πάρα πολλές χρηματοδοτικές πηγές, απλώς πρέπει να υποβάλλεις προτάσεις και να έχεις μελετητές . Αν δεν έχεις μελετητές, που εμείς δεν έχουμε, πληρώνεις έξω τους πιο αξιόλογους για να σου συντάξουν και να υποβληθούν προτάσεις στις πηγές. Είναι το ΕΠΠΕΡΑΑ ,είναι το ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ), είναι το πράσινο ταμείο, είναι το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων και βέβαια η Περιφέρεια, η βασική πηγή χρηματοδότησης. Ολα αυτά εάν τα εκμεταλλευτείς έχεις πληθώρα έργων αλλά για να τα βγάλεις σε διαγωνισμό πρέπει να είναι ώριμα”. (Για αναλυτικότερη παρουσίαση όσων είπε ο Δήμαρχος , παρακολουθήστε το σχετικό video της εκπομπής)
Ξεκινώντας ο δήμαρχος την “περιήγηση” στο Λαύριο με πολύ περηφάνια και χαρά ανακοίνωσε την υλοποίηση του έργου “Ευτέρπη”: “Ένα έργο που έχει ξεκινήσει η προσπάθεια από το 2003, ένα εμβληματικό κτίριο- μνημείο το οποίο ήταν το Μέγαρο Μουσικής του 1888 . ” Στο Λαύριο γίνεται χορός” και η καλή κοινωνία των Αθηνώνυ κατέβαινε με το τρένο και χόρευε μαζί με τα παιδιά των μηχανικών της εταιρείας των Γάλλων και των Ιταλών. Ένα κτίριο με οροφογραφίες και τοιχογραφίες πιθανώς του Γκύζη (aυτό ακόμα ερευνάται) και το οποίο είναι ένα έργο 3 εκ ευρ και μόνο η αποκατάσταση των οροφογραφιών και των τοιχογραφιών είναι 800,000 ευρ και θα το κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού. Βγήκαν οι αποφάσεις δύο υπουργών πολιτισμού, πέρασε ΚΑΣ κλπ και θέλω να συγχαρώ όλη την τεχνική υπηρεσία και την αντιδήμαρχο τη Δήμητρα την Μπάλη που είχε επιμεληθεί προσωπικά αυτό το έργο Και καταφέραμε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια για να βγει αυτή η απόφαση”
Ή “ξενάγηση¨ στα σημαντικά έργα του Λαυρίου συνεχίστηκε με τη Γαλλική Σκάλα, εμβληματικό έργο και αυτό του περασμένου αιώνα, για το οποίο τελείωσαν οι μελέτες που χρηματοδότησε ο Δήμος με 120.000 ευρώ και τώρα γίνεται άδειασμα της πέτρινης βάσης που ήταν απαίτηση του Υπουργείου Πολιτισμού και βγαίνει κι αυτό στις αρχές του νέου έτους σε διαγωνισμό. Θα υπάρχει και μία φωτιστική ανάλυση της Σκάλας που θα αλλάζει χρώματα. Βέβαια είναι δύσκολο έργο γιατί έχει Πέτρινο κομμάτι, σιδερένιο και υποθαλάσσιο.
Άλλο σημαντικό έργο για το Λαύριο, είναι η αποκατάσταση των δύο κτιρίων του πολιτιστικού κέντρου, (κτίρια του περασμένου αιώνα), το κέντρο πολιτισμού των Ποντίων σε ένα υπέροχο κτίριο το οποίο θα γίνει ένα κύτταρο πολιτισμού, το κτίριο της φιλαρμονικής που επισκευάστηκε, και αρκετά άλλα έργα στα οποία αναφέρθηκε ο Δ. Λουκάς. (Για αναλυτικότερη παρουσίαση όσων είπε ο Δήμαρχος , παρακολουθήστε το σχετικό video της εκπομπής)
Κατά την διάρκεια του 2ου μέρους της εκπομπής (μετά το 34o min του video) που σας προτρέπουμε να δείτε, την συνομιλία με τον Δήμαρχο συμπληρώνει και οπτικό υλικό μέσω video που είχαμε εξασφαλίσει από τους συνεργάτες του.
Σπουδαίο και συνάμα διδακτικό κατά την γνώμη μας το κλείσιμο του Δημάρχου:
“Το μοντέλο του δικού μας δήμου, δηλαδή να έχουν μπει σε θέσεις ευθύνης στελέχη από άλλες παρατάξεις είτε έχουν θεσμική εκπροσώπηση είτε όχι, είναι πολύ σημαντικό. Αντί να τρωγόμαστε και να χάνουμε χρόνο στις διενέξεις, ενώνουμε παραγωγικά τις δυνάμεις μας και προχωράμε για να μπορέσουμε να παράξουμε έργο και αυτό είναι εμφανές, Το σύνολο σχεδόν των αποφάσεων είναι ομόφωνες. Δεν μπορεί να μη γίνεται έτσι γιατί τώρα πλέον πάμε σε άλλες εποχές που πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι”.