Ελληνική πρωτιά στο ακριβό ρεύμα

Άρης Χατζηγεωργίου

Αρνητική πρωταθλήτρια η χώρα μας με μέση τιμή έτους 114,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν η Γαλλία έχει 106,93 € και η Γερμανία 95,48 ● Σαν να μην έφτανε αυτό, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξέδωσε πρότυπο έντυπο λογαριασμού με εξόφθαλμο λάθος.

Μπροστά στην γκιλοτίνα των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος σύρονται καθημερινά όλο και περισσότεροι καταναλωτές καθώς η Ελλάδα διεκδικεί και επίσημα το πρωτάθλημα ακρίβειας για ολόκληρο το 2021. Το λεπίδι πέφτει με ανατριχιαστικό γδούπο κάθε που ανοίγει ένας φάκελος, όμως, από σήμερα οι αρμόδιοι της κυβέρνησης παίρνουν μέτρα ώστε το μοιραίο να επέρχεται με όρους διαφάνειας και… καθαρότητας.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανακοίνωσε ότι οι λογαριασμοί θα βγαίνουν με «πρότυπο έντυπο» ώστε οι καταναλωτές να ενημερώνονται «με πληρότητα, διαφάνεια, σαφήνεια και αξιοπιστία» για αυτά που πληρώνουν. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα πρότυπα έντυπα λογαριασμού αλλά και αίτησης προσφοράς συζητιούνται και σχεδιάζονται από το περασμένο καλοκαίρι παραμένουν λαβυρινθώδη ενώ περιλαμβάνουν και ένα λάθος που «βγάζει μάτι».


Συγκεκριμένα σε ένα από τα δεκάδες «κουτάκια» εμφανίζεται ο ΦΠΑ, ο οποίος όμως υπολογίζεται με 13% επί της αξίας ρεύματος αντί για το 6% που ισχύει. Από τη ΡΑΕ απαντούν ότι πρόκειται για αβλεψία (αργά το βράδυ εκδόθηκε νέα ανακοίνωση χωρίς το 13%), παρά το γεγονός ότι τα πρότυπα έντυπα πέρασαν από εκατοντάδες μάτια, ενώ η διαβούλευση για αυτά είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι προκαλώντας αντιδράσεις στις εταιρείες παροχής ρεύματος.

Εκτός από την αβλεψία με τον ΦΠΑ, η διαβούλευση αυτή τελείωσε με επικράτηση των απόψεων των εταιρειών που δεν ήθελαν να μπουν τα τιμολόγια χρέωσης σε κατηγορίες ανάλογα με τον κίνδυνο που ενέχουν για τον πελάτη. Είχε, δηλαδή, προτείνει η ΡΑΕ τα τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής να έχουν τον εμφανή χαρακτηρισμό «υψηλού ρίσκου» σε αντίθεση με εκείνα τα σταθερά. Τα σταθερά δεν έχουν ρήτρα, αλλά έχουν υψηλότερη «βασική χρέωση» που δεν αλλάζει για ένα συμφωνημένο διάστημα και οι εταιρείες υποστήριξαν ότι και αυτό οδηγεί σε κίνδυνο εάν στο μέλλον πέσουν οι τιμές χονδρικής. Οι εταιρείες φαίνεται πως υποχώρησαν στις αντιδράσεις για την ενιαία μορφή, την «ομογενοποίηση» όπως έλεγαν των λογαριασμών.


Τώρα, το αν και κατά πόσο αυτή η ομοιογενοποίηση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαφάνεια, είναι άγνωστο. Θεωρητικά, θα μπορεί ένας πελάτης μιας εταιρείας σε ένα τιμολόγιο να συγκρίνει τον λογαριασμό του με εκείνον μιας άλλης ή ενός διαφορετικού τιμολογίου και να βλέπει ποιος χρεώνει περισσότερα και πού. Το ερώτημα είναι, όμως, εάν θα καταλαβαίνει πού οφείλονται οι διαφορές. Για παράδειγμα, είναι άγνωστο τι θα αναγράφεται στο «κουτάκι» με τους «Πρόσθετους όρους σύμβασης» και πώς θα αποτυπώνεται η «Ταυτότητα Τιμολογίου».

Αλλο μεγαλύτερο κουτάκι είναι αφιερωμένο στην «Ανάλυση Ρήτρας Αναπροσαρμογής», η οποία όμως αντιστοιχεί σε διαφορική εξίσωση (την έχουμε δημοσιεύσει 8/10/2021 – «Η οδύσσεια ενός καταναλωτή ρεύματος») που γίνεται αντιληπτή μόνον από φοιτητές Φυσικομαθηματικού. Το χειρότερο όλων είναι η διαφαινόμενη αδυναμία των αρμόδιων αρχών, δηλαδή πρωτίστως της ΡΑΕ, να «τραβήξουν αυτιά» στις περιπτώσεις εκείνες που οι εταιρείες χρεώνουν πέρα από τα συμφωνημένα ακόμη και πέρα από τα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων.

415,94 ευρώ η μεγαβατώρα
Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο καθώς η χονδρική τιμή ρεύματος, βάσει της οποίας αλλάζει η ρήτρα αναπροσαρμογής, συνεχίζει ανηφορική πορεία σπάζοντας το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Σήμερα η μέση τιμή μέρας στην Ελλάδα είναι αυξημένη κατά 21% σε σχέση με χθες και διαμορφώνεται για πρώτη φορά στα χρονικά πάνω από τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στα 415,94, ενώ το απόγευμα θα φτάσει έως τα 542,50 ευρώ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πει ότι η άνοδος της χονδρικής τιμής είναι διεθνές φαινόμενο και αυτό ισχύει σε έναν βαθμό. Μόνο που, όπως φαίνεται, η Ελλάδα βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από το νήμα για να ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια ακρίβειας στην Ευρώπη για ολόκληρο το έτος 2021. Αν και τις τελευταίες μέρες οι τιμές απογειώθηκαν σε πολλές χώρες (π.χ. 452,94 σήμερα στη Γαλλία λόγω βλαβών στα πυρηνικά της εργοστάσια), η Ελλάδα έχει αποκτήσει προβάδισμα πετώντας από το καλοκαίρι και διαμορφώνει μέση τιμή έτους 114,36 ευρώ.

Συγκριτικά, η Γαλλία έχει μέση τιμή έτους 106,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η Γερμανία 95,48 ευρώ. Η κατάσταση είναι δύσκολο να αλλάξει στις μέρες που απομένουν και η μόνη χώρα που απειλεί να μας κλέψει την πρωτιά είναι η Ιταλία.

efsyn.gr

Categories