ΠΟΥ: Έρχεται «καταιγίδα» κορονοϊού στην Ευρώπη

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη, με τον περιφερειακό διευθυντή Χανς Κλούγκε να προειδοποιεί παραμονές των εορτών για «καταιγίδα».

Ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΠΟΥ στην Ευρώπη προέτρεψε σήμερα τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο λόγω της παραλλαγής Όμικρον, η οποία είναι ήδη κυρίαρχη σε αρκετές χώρες.

«Μπορούμε να δούμε άλλη μια καταιγίδα να έρχεται» είπε ο Δρ. Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη. «Μέσα σε εβδομάδες, η Όμικρον θα κυριαρχήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας περαιτέρω στο χείλος του γκρεμού τα συστήματα υγείας που ήδη βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί».

Το στέλεχος Όμικρον έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 από τα 53 μέλη της ευρωπαϊκής περιοχής του ΠΟΥ, πρόσθεσε ο Κλούγκε, σημειώνοντας ότι είναι ήδη η κυρίαρχη παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και την Πορτογαλία.

Την περασμένη εβδομάδα, 27.000 άνθρωποι πέθαναν από κορονοϊό στην Ευρώπη και αναφέρθηκαν επιπλέον 2,6 εκατομμύρια κρούσματα, είπε ο Κλούγκε.

Αν και αυτά τα κρούσματα περιλαμβάνουν όλες τις παραλλαγές και όχι μόνο την Όμικρον, σημείωσε ότι αυτό το ποσοστό είναι 40% υψηλότερο από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων COVID-19 θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και εκτεταμένη διαταραχή των συστημάτων υγείας και άλλων κρίσιμων υπηρεσιών», είπε.

Μέχρι στιγμής, ο Κλούγκε είπε ότι το 89% των ατόμων με επιβεβαιωμένες λοιμώξεις από το στέλεχος Όμικρον στην Ευρώπη ανέφεραν συμπτώματα κοινά με άλλες παραλλαγές του κορονοϊού, όπως βήχα, πονόλαιμο και πυρετό. Η παραλλαγή έχει διαδοθεί κυρίως από νέους ηλικίας 20 και 30 ετών στην περιοχή, πρόσθεσε.

Αν και πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με το νέο στέλεχος ο διευθυντής του ευρωπαϊκού βραχίονα του ΠΟΥ είπε ότι φαίνεται να είναι πιο μολυσματικό από τις προηγούμενες παραλλαγές, οδηγώντας σε «ποσοστά μετάδοσης που δεν είχαμε δει στο παρελθόν» σε χώρες με σημαντικό αριθμό κρουσμάτων Όμικρον. Σε αυτές τις χώρες τα κρούσματα της παραλλαγής διπλασιάζονται κάθε 1,5 έως 3 ημέρες.

efsyn.gr

Categories