Τώρα ο Πλεύρης αφήνει ανοιχτή την εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα

Καινούργιο αλαλούμ προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις 3 Ιανουαρίου να εφαρμοστούν νωρίτερα.

Όπως είπε, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει ξανά αύριο Τετάρτη για να εξετάσει τα δεδομένα της πανδημίας, ενώ ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις για τις μολύνσεις σήμερα φτάνουν τα 15.000 κρούσματα. Στις αποφάσεις, όπως είπε, θα ληφθούν υπ’ όψιν τα κρούσματα της Τρίτης και της Τετάρτης.

«Αυτήν τη στιγμή επειδή επικρατεί η Όμικρον πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να μην είμαστε σε πανικό για τους αριθμούς που θα δούμε. Σήμερα είμαστε άνω τω 15.000 που σημαίνει ότι θα έχουμε κρούσματα περισσότερα από κάθε άλλη φορά σε πολλές χιλιάδες τεστ. Η Όμικρον έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αν και έχει πιο ήπια συμπτώματα», είπε.

Ο Θάνος Πλεύρης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Πάντως επέμεινε στις εκκλήσεις προς τους νέους «αν βγουν έξω» να διασκεδάσουν να μην πάνε να δουν γονείς και παππούδες, ώστε να τους προστατέψουν από τον κίνδυνο της παραλλαγής «Ο».

«Υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες να ελέγξεις τον κόσμο. Αν χρειαστεί, που είναι πιθανό, τα μέτρα θα έρθουν νωρίτερα. Το κρίσιμο για εμάς, όμως, που θέλουμε να ακούσουν οι πολίτες είναι ότι επειδή ο νέος κόσμος νοσεί, στο τραπέζι 1η Ιανουαρίου, σε περίπτωση που οι έφηβοι, τα παιδιά και οι ηλικίες ως 30-35 ετών που αισθάνονται πως έχουν εκτεθεί, να μην έρθουν σε επαφή με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Το ένα, λοιπόν, είναι να μεταφερθούν τα μέτρα αν χρειαστεί, πράγμα που θα μας πει η επιτροπή αύριο και δεύτερον να πείσουμε τον κόσμο να μην υπάρχει επαφή με άτομα που είναι στην τρίτη ηλικία. Μας ανησυχούν οι οικογενειακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες. Γι’ αυτό, όποιος αισθάνεται πως έχει κάποιο σύμπτωμα, ή ακόμα κι αν δεν έχει σύμπτωμα αλλά έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα να αποφύγει τις επαφές και να μην εκθέσει σε κίνδυνο, ειδικά τους ηλικιωμένους».

Παράλληλα, ο Θάνος Πλεύρης εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το σύστημα υγείας, λέγοντας ότι «στα διαπιστωμένα κρούσματα της Όμικρον δεν έχει χρειαστεί σε κανένα ούτε απλή νοσηλεία παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις που ήταν προληπτικά γιατί δεν ξέραμε τα χαρακτηριστικά της Όμικρον. Η νέα παραλλαγή δεν παράγει βαριά νοσηλεία όπως η Δέλτα».

Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι δεν θα επεκταθεί σε άλλες κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες, αλλά εξετάζεται ένας ήπιος τρόπος να πιεστούν να πάνε να κάνουν την τρίτη αναμνηστική δόση όσοι έχουν εμβολιαστεί.

Επίσης, χαρακτήρισε επιτυχημένη την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, καθώς έχουν κλειστεί πάνω από 120.000 ραντεβού.

efsyn.gr

Categories