Μάτια ερμητικά κλειστά μπροστά στη σεξουαλική κακοποίηση από προπονητές

Ντίνα Δασκαλοπούλου
Τα καταγγελλόμενα αδικήματα των αθλητριών αφορούν πλημμελήματα και έχουν πλέον παραγραφεί.

«Το έβλεπαν όλοι οι προπονητές αυτό. Κανένας δεν του είπε μια λέξη, κανένας δεν του έβαλε ένα όριο, ένα στοπ. Συνέβαινε σε πάρα πολλά κορίτσια της εθνικής ομάδας. Κι εγώ νόμιζα ότι ήταν μόνο σε μένα». Η Μαρία Παπάκου, πρώην αθλήτρια της εθνικής ομάδας ενόργανης, τη Δευτέρα αποκάλυψε τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον προπονητή της όταν ήταν μόλις 14 ετών κοριτσάκι.

Η αθλήτρια εξιστόρησε το βασανιστήριο που υφίστατο μπροστά στα μάτια συναθλητών και άλλων προπονητών στην εθνική ομάδα (MEGA). Χθες, ωστόσο, η δικογραφία που σχηματίστηκε με αφορμή τις καταγγελίες 28 αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποιητικές συμπεριφορές από προπονητές τους τέθηκε στο αρχείο, καθώς τα καταγγελλόμενα αδικήματα αφορούν πλημμελήματα και έχουν πλέον παραγραφεί.

«Πίσω από την τιμή τού να φοράει ένας αθλητής τη φόρμα με το εθνόσημο και να πανηγυρίζει ένα μετάλλιο, τις περισσότερες φορές κρύβεται ένα κακοποιημένο παιδί. Ενας κακοποιημένος άνθρωπος».

Αυτή η φράση των 22 αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής που άνοιξαν τον χορό των αποκαλύψεων τον περασμένο Απρίλιο συνοψίζει εναργέστερα τη συστηματική σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία, τη σεξουαλική παρενόχληση και την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας που έχουν υποστεί καταξιωμένες αθλήτριες και αθλητές της ενόργανης γυμναστικής – με διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Οι αθλητές εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της Σοφίας Μπεκατώρου και το δικό τους παράδειγμα ακολούθησαν κι άλλοι στη συνέχεια.

Μετά την αποκάλυψη από την «Εφ.Συν.» (7/4/20) της επιστολής προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους φορείς, η οποία έφερε στο φως το ένοχο «κοινό μυστικό» της συστηματικής πολλαπλής κακοποίησής τους πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα του αθλητισμού, η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από σειρά δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου και προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Με το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας και με την έγκριση και της Εισαγγελίας Εφετών η υπόθεση αρχειοθετήθηκε αφού οι πράξεις που υπέστησαν και κατήγγειλαν οι αθλητές αφορούν πλημμελήματα που έχουν παραγραφεί και έτσι δεν μπορούν να αξιοποιηθούν ποινικά.

Το ίδιο συνέβη και με την καταγγελία της Μαρίας Παπάκου η οποία, παρ’ ότι εμπίπτει στα κακουργήματα, αρχειοθετείται λόγω παρέλευσης δεκαπενταετίας.

Η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία με χθεσινή ανακοίνωσή της «παρακολουθεί με ανησυχία και επαγρύπνηση, μέσω της δημοσιοποίησης στα ΜME, καταγγελίες», «εκφράζει την απογοήτευσή της, καθώς μήνες μετά τις καταγγελίες το θέμα διαιωνίζεται κλιμακούμενο», ενώ δηλώνει «θλίψη και απογοήτευση» για τις καταγγελίες «πρώην αθλητών και αθλητριών, οι οποίοι-ες ρίχνουν σκιές στο άθλημα της γυμναστικής χωρίς να κατονομάζουν συγκεκριμένα πρόσωπα, ενώ οι ίδιοι αναιτιολόγητα αγνόησαν και δεν προσήλθαν ενώπιον των οργάνων της Ομοσπονδίας, δεν αναμένουν το αποτέλεσμα της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προτιμώντας αντ’ αυτών την εύκολη οδό της δημιουργίας εντυπώσεων στα ΜΜΕ».

«Τα ερωτήματα που τέθηκαν μετά τις αποκαλύψεις παραμένουν και ζητούν απαντήσεις», δήλωσε χθες στην efsyn.gr o Αλέξανδρος Αδαμίδης, πληρεξούσιος δικηγόρος των αθλητών. «Ηταν τελικά κοινό μυστικό ή όχι η κακοποίηση στον χώρο της γυμναστικής; Γιατί δεν μιλούσαν τότε και ακόμη κρατούν το στόμα τους κλειστό οι παράγοντες, οι υπόλοιποι συναθλητές/τριες και άλλοι ηθικά ακέραιοι προπονητές/τριες; Πώς είναι δυνατόν κάποιοι από τους καταγγελλόμενους/ες να ασχολούνται ακόμη και σήμερα με τον αθλητισμό και μάλιστα σε ακαδημίες ή σχολεία με μικρά παιδιά; Ισως και σε Πανεπιστήμιο; Κάποιοι από αυτούς απασχολούνται ακόμη και σήμερα στην Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία; Και αν ναι, ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;».

Οπως τονίζει ο κ. Αδαμίδης, «για όσους ανακουφίστηκαν από την ποινική παραγραφή των καταγγελιών, αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί είναι παρωνυχίδα σε σχέση με αυτά που έχουν συμβεί, τόσο σε γεγονότα όσο και σε πρόσωπα. Θα υπάρχει φυσικά συνέχεια».

efsyn.gr

Categories