Διαδηλωτές σε Μακρόν: «Εμείς θα σε τσαντίσουμε»

Με μαζικές διαδηλώσεις απάντησαν οι αντιεμβολιαστές στον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι θέλει να «τσαντίσει» όσους αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της νόσου Covid-19.

Αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των διαδηλωτών που βγήκαν σήμερα στους δρόμους διάφορων πόλεων της Γαλλίας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο εμβολιαστικό πάσο και τα εμβόλια κατά της Covid-19. Σύμφωνα με τις αρχές, συνολικά 105.200 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις σε όλη της Γαλλία, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη κινητοποίηση, στις 18 Δεκεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος την Τρίτη δήλωσε ότι θέλει να «τσαντίσει» όσους αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 θέτοντάς τους νέους περιορισμούς. «Τους ανεμβολίαστους θέλω πραγματικά να τους τσαντίσω. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η στρατηγική μας», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien. Δύο ημέρες αργότερα ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι εννοεί «απολύτως» τις δηλώσεις του αυτές.

Οι δηλώσεις Μακρόν προκάλεσαν πολιτική θύελλα την ώρα που στην Εθνοσυνέλευση εξεταζόταν το νομοσχέδιο που προωθούσε η κυβέρνηση για τη μετατροπή του υγειονομικού πάσου σε εμβολιαστικό πάσο.

«Εμείς θα σε τσαντίσουμε»
Στο Παρίσι σε τρεις συγκεντρώσεις συμμετείχαν 18.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 87.200 βγήκαν στους δρόμους άλλων πόλεων της Γαλλίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Στην πρωτεύουσα, οι διαδηλωτές απάντησαν απάντησαν στον Μακρόν με τον ίδιο τρόπο, φωνάζοντας απευθυνόμενοι στον Γάλλο πρόεδρο: «Θα σε τσαντίσουμε». Άλλοι διαδηλωτές έφεραν πινακίδες που έγραφαν «Όχι στο πάσο του εμβολίου».

AP PHOTO
Οι τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν αψιμαχίες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σε ένα σημείο της διαδήλωσης. Σύμφωνα με τις αρχές, δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε επεισόδια και 34 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Στις 18 Δεκεμβρίου, σε ανάλογες κινητοποιήσεις, είχαν συμμετάσχει 25.500 διαδηλωτές, εκ των οποίων 5.500 στο Παρίσι, κυρίως έπειτα από έκκληση των Πατριωτών του Φλοριάν Φιλιπό, υποψήφιου της ακροδεξιάς για τις προεδρικές εκλογές.

Προσφυγή 63χρονου κατά Μακρόν
Ένας Γάλλος συνταξιούχος –που δεν έχει ανοσοποιηθεί κατά της Covid-19– προσέφυγε κατά του Μακρόν μετά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για τους ανεμβολίαστους, καταγγέλλοντας ότι «σοκαρίστηκε και πληγώθηκε» από αυτές. Ο 63χρονος Ντιντιέ Λαλάντ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Μακρόν «προσβλητικές» και εκτίμησε ότι ο Γάλλος πρόεδρος «κάνει διακρίσεις».

Για τον λόγο αυτό κατέθεσε συμβολικά –καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας προστατεύεται από ασυλία λόγω του αξιώματός του– προσφυγή εναντίον του την Τετάρτη για «δυσφήμηση και δημόσιες απειλές από ένα πρόσωπο που έχει εξουσία», όπως εξήγησε σήμερα στο AFP, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της περιφερειακής εφημερίδας La Montagne.

efsyn.gr

Categories