Μυστήριο με ξυλοδαρμό καθηγητή στην ΑΣΟΕΕ

Άγνωστα τα κίνητρα των δραστών που ξυλοκόπησαν καθηγητή έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους.

Ένα νέο περιστατικό βίας, σε χώρο ανώτατης εκπαίδευσης, διερευνά η αστυνομία. Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης άγνωστοι με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους εισέβαλαν σε αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και ξυλοκόπησαν τον καθηγητή μπροστά στους φοιτητές του.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δέκα άτομα χτύπησαν τον καθηγητή στο σώμα και το κεφάλι. Οι άγνωστοι δράστες, μετά την αντίδραση των φοιτητών, τράπηκαν σε φυγή και το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Οι αστυνομικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των δραστών.

► Το περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών. Η προϊσταμένη της εισαγγελίας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, έδωσε εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί μεταξύ άλλων οι αξιόποινες πράξεις της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας και της παράνομης βίας

Οι εκκωφαντικές καταγγελίες
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο καθηγητής που υπέστη τον ξυλοδαρμό φέρεται να είναι υπό δικαστικό έλεγχο αλλά και άσκηση διώξεων για σοβαρότατα αδικήματα.

Εις βάρος του υπάρχουν αναφορές για οικονομικές ατασθαλίες, λογοκλοπή και για σεξουαλικής φύσης αδικήματα.

Η «Εφ.Συν.» έχει καταγράψει σε ρεπορτάζ της (βλ. Οι Αρχές κωφεύουν σε εκκωφαντικές καταγγελίες) για τον καθηγητή της ΑΣΟΕΕ και τα μηδενικά αντανακλαστικά της πολιτείας.

Σοβαρότατα αδικήματα υπό διερεύνηση

Το 2018, μηνύθηκε μαζί με άλλους από συνάδελφό του και πρώην συνέταιρό του σε εταιρεία, για τοκογλυφία από κοινού, εκβίαση από κοινού κι όλα αυτά κατ’ εξακολούθηση. Ομως, δεν ήταν μόνο αυτό. Σύμφωνα με την κατάθεση του μηνυτή, «τον Φεβρουάριο του 2016, πραγματοποίησα απρογραμμάτιστη επίσκεψή μου, μεσονύκτια ώρα, στα γραφεία του Ομίλου μας, στο Βουκουρέστι. Ο σκοπός ήταν να διερευνήσω τιμολόγια για πιθανές οικονομικές ατασθαλίες, του … γιατί είχα ανακαλύψει εικονικό τιμολόγιο και πληρωμή προς τη σύζυγό του 148.500 ευρώ». Ο μηνυτής καθηγητής καταθέτει, στη συνέχεια, ότι εισερχόμενος στο γραφείο ήταν μάρτυρας και άλλων παραβατικών πράξεων αλλά και ότι ο ίδιος δέχτηκε στη συνέχεια απειλές για τη ζωή του.

Το 2019, ασκήθηκαν οι διώξεις, ενώ για το αδίκημα της τοκογλυφίας, που στο μεταξύ έγινε πλημμέλημα, ορίστηκε δικάσιμος, που πήρε αναβολή για τις αρχές του 2022. Το κακούργημα της εκβίασης είναι πλέον αντικείμενο της κύριας ανάκρισης. Εστω όμως κι αν αποδειχτεί τελικά έωλη η κατηγορία, το γεγονός ότι ο ίδιος άνθρωπος εξακολουθεί όλο αυτό το διάστημα να κατέχει πανεπιστημιακή αλλά και κρατικές θέσεις δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

Tο πράγμα, όμως, γίνεται όλο και πιο σοβαρό, όταν, σύμφωνα με άλλα έγγραφα, βρίσκεται σε εξέλιξη και δεύτερη βαριά καταγγελία εναντίον του από τρίτο καθηγητή της ΑΣΟΕΕ, που ουδεμία σχέση έχει με την παραπάνω αντιδικία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο καθηγητής φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς, μετά τ ον ξυλοδαρμό του, ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται τρεις καθηγητές με τους οποίους βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη.

Η αντίδραση των κομμάτων

«Η επίθεση κουκουλοφόρων τραμπούκων στην ΑΣΟΕΕ εναντίον καθηγητή και φοιτητών καταδικάζεται αυτονόητα από κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη. Η ντροπιαστική αυτή ενέργεια έχει ως στόχο τον ίδιο τον χώρο του πανεπιστημίου και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών που αυτονόητα θα πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Τα απαράδεκτα περιστατικά βίας εναντίον του πανεπιστημιακού προσωπικού καταδεικνύουν το αδιέξοδο της σημερινής κατάστασης στα ΑΕΙ, καθώς επιβεβαιώνουν την αδυναμία εφαρμογής των μέτρων που ψηφίστηκαν με τυμπανοκρουσίες και καθημερινά αποδεικνύονται ατελή και αναποτελεσματικά. Το Κίνημα Αλλαγής επαναφέρει την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για την ασφάλεια των ΑΕΙ, τη μόνη εφικτή και ρεαλιστική επιλογή», δηλώνει η βουλευτής, Χαρά Κεφαλίδου.

efsyn.gr

Categories