Ναταλί Χατζηαντωνίου
Τα σχεδόν 50 σωματεία εργαζομένων στον χώρο πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμα ελληνικές πόλεις, επαναλαμβάνοντας τα ουσιώδη αιτήματα επιβίωσης τα οποία είχαν καταστήσει σαφή και με επιστολή τους στον πρωθυπουργό. Δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.
Μετά την οργισμένη επιστολή στον πρωθυπουργό στην οποία έθεταν ουσιώδη ζητήματα επιβίωσης, περίπου 50 από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα σωματεία των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού -τα οποία εκπροσωπούν σχεδόν σύσσωμο ό,τι ονομάζουμε «σύγχρονο πολιτισμό»- πραγματοποίησαν χθες τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχαν εξαγγείλει ότι θα κάνουν στην Αθήνα (στα Προπύλαια), στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές ακόμα ελληνικές πόλεις.
Οσοι συγκεντρώθηκαν αψηφώντας τις κακές καιρικές συνθήκες, είχαν παλμό, αγωνιστικό πνεύμα και ιδέες για να καταστήσουν σαφέστερη τη φιλειρηνική μεν, απεγνωσμένη δε ως προς αιτήματα που δεν εισακούγονται, διαμαρτυρία τους: έπαιξαν μουσική, τραγούδησαν, ύψωσαν τα πανό με την υπογραφή και τα ξεχωριστά αιτήματα κάθε κλάδου, ενώθηκαν κάτω από το κοινό σύνθημα που είναι και μια θλιβερή πραγματικότητα: «Η πανδημία μάς έκλεισε μέσα. Η κυβέρνηση μάς βγάζει στον δρόμο».
Η φήμη πάντως που είχε διαρρεύσει ότι θα υπήρχε επίσημη απάντηση από τον πρωθυπουργό στα συγκεκριμένα ζητήματα επιβίωσης που έθεταν στην επιστολή τους ή και μια επιθυμία μιας έστω ολιγόλεπτης συνάντησης με εκπροσώπους αυτού του κύματος αντίδρασης αποδείχτηκαν φρούδες ελπίδες.
Ο κ. Μητσοτάκης ήταν απασχολημένος να χαιρετίζει την τοποθέτηση ενός θραύσματος από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα που μας απεστάλη ως 8ετές δάνειο από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο με αντάλλαγμα «τον μακροχρόνιο δανεισμό δύο αρχαίων έργων αρμοδιότητας του Μουσείου Ακρόπολης» (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ). Ο σύγχρονος πολιτισμός δεν προσφέρεται επί του παρόντος για ευνοϊκά επικοινωνιακά εφέ, συνεπώς αφήνεται στη μοίρα του κι ας διαμαρτύρεται σύσσωμος.
Δελτία Τύπου αποτίμησης της συγκέντρωσης και (απεγνωσμένης ξαναλέμε) επανάληψης των κοινών αιτημάτων εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Διαδηλώσαμε για την ανάγκη να στηριχτεί ο κλάδος μας και να προφυλαχτεί η υγεία μας στους χώρους δουλειάς. Ζητάμε την πλήρη ένταξη όλων των εργαζομένων στις αποζημιώσεις μέσω Μητρώου από τον Αύγουστο και για όσο διαρκέσει η πανδημία, ακόμα και για όσους έχουν γραφτεί στο Μητρώο μετά τις 10/1/2021, καθώς και για τους καθηγητές/καθηγήτριες καλλιτεχνικών σχολών ιδιωτικού τομέα ή ΟΤΑ, πολιτιστικών συλλόγων και φορέων. Ζητάμε επίσης δωρεάν τεστ για όλους, ένταξη στα μέτρα στήριξης μέσω της αναστολής εργασίας για όσους βρίσκονται σε παραγωγές που αναστέλλονται λόγω ύπαρξης κρούσματος και ένταξη σε ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης με επιδότηση ενοικίου, επίδομα θέρμανσης, αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών κ.λπ.Ο κλάδος μας πλήττεται ακόμα και χωρίς να ανασταλούν πλήρως οι δραστηριότητές μας. Η αύξηση των κρουσμάτων δυσχεραίνει την εργασία μας και δημιουργεί ανασφάλεια στο κοινό. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια, και με το κύμα ακρίβειας να μεγαλώνει καθημερινά, δεν πρόκειται να σωπάσουμε».
Την απουσία του υφυπουργού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, αρμόδιου για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, τόνιζε στη δική της ανακοίνωση η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, «η οποία καταγγέλλει την παντελή έλλειψη σοβαρής υποστήριξης και εγκατάλειψη του σύγχρονου πολιτισμού. Πλήρης υποκρισία και αδιαφορία. Από τα 30 δισ. πακέτου στήριξης, τι επενδύθηκε στον παραγωγικό και κερδοφόρο τομέα του πολιτισμού; Τι έχει να μας πει ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, ο οποίος κάνει επιλεκτικές εμφανίσεις για να τονώσει το προφίλ του και όχι για να ανακοινώσει σοβαρά μέτρα;
Μετά τη δεκάχρονη οικονομική κρίση, ήρθε η πανδημία και έδωσε το τελειωτικό χτύπημα. Τι κάνει η κυβέρνηση; Αναιμικά μέτρα με το 534, που τα σταμάτησε και αυτά, φέρνοντας τους εργαζόμενους σε απελπισία. Τι έκανε για τις μικρές θεατρικές σκηνές, που σε λίγο θα κλείσουν όλες; Πάνω από 50.000-60.000 οικογένειες καλλιτεχνών υποφέρουν σήμερα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό βγήκαμε όλοι στους δρόμους και διεκδικήσαμε οικονομική στήριξη, μέτρα και πρόγραμμα με προοπτική. Σήμερα υψώσαμε τη φωνή μας σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και όλοι μαζί φωνάξαμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!».
Σε ανάλογο πνεύμα και οι ανακοινώσεις πολλών από τα άλλα σωματεία.
Καλλιτέχνες, με μαθητές και dj’s
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ
Ούτε ο κακός καιρός σταμάτησε τη χθεσινή διαμαρτυρία των καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη. Σε μια μαζική -και από τις πιο μαχητικές, με διαρκή συνθήματα και τραγούδια- συγκέντρωση, που έγινε στην Καμάρα, τραγουδώντας το «λίγο ακόμα θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν’ ανθίζουν», μουσικοί, ηθοποιοί και σκηνοθέτες κυρίως, πολλοί νέοι άνθρωποι, φώναξαν χθες το «μέχρι εδώ, πάρτε τώρα μέτρα για τον πολιτισμό».
Χαρακτηριστικά ήταν τα συνθήματα στα πανό που κατέκλυσαν τον χώρο με το «Δώστε στην τέχνη μια ευκαιρία» να τυλίγει την Καμάρα. «Οι καλλιτέχνες «διασωληνώθηκαν» από την πανδημία και την κυβέρνηση, φτάνει πια» έλεγε το πανό της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, «να ζούμε από την τέχνη μας για να ζούμε για την τέχνη μας» από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο το παράρτημα Θεσσαλονίκης, «Στήριξη των εργαζομένων της τέχνης, αποζημιώσεις, υπολογισμός ενσήμων, αναρρωτικές» από το Σωματείο καθηγητών χορού.
Περιτριγυρισμένος από τους καλλιτέχνες -όπως ο Γιώργος Καζαντζής, ο Δημήτρης Μυστακίδης και ο Κώστας Πρατσινάκης- ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Ζερβουδάκης, φώναζε με τον τηλεβόα ότι «δεν μιλάμε μόνο για τους μουσικούς, αλλά και για τους ηθοποιούς, τους φροντιστές σκηνής, τους ηχολήπτες και όσους εμπλέκονται στο επάγγελμά μας. Εδώ και 23 μήνες με την υπόθεση της πανδημίας, η επιδότηση που έχει φτάσει στον κλάδο είναι της τάξεως των 534 ευρώ για 12 μήνες. Ας τα διαιρέσουμε λοιπόν κι ας προσθέσουμε με τη σπασμένη δουλειά η οποία κινείται μεταξύ ολικού και μερικού λοκντάουν και απαγορεύσεων για να βγει εύκολα το συμπέρασμα». Αιχμηρά σχόλια και εναντίον του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη καθώς η πλειονότητα των καλλιτεχνών μένει εκτός αποζημιώσεων, «μιλάμε για 18.000 εργαζόμενους οι οποίοι αυτή τη στιγμή λαμβάνουν την αποζημίωση και ένα πλήθος 150.000 ατόμων οι οποίοι μένουν εκτός», σχολίαζε ο κ. Ζερβουδάκης και πρόσθετε: «Μιλάμε για μεγάλη καταστροφή. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει ο υπουργός Ανάπτυξης και να λέει να αλλάξουμε επάγγελμα. Το συγκεκριμένο επάγγελμα έχει πόνο και μελέτη, δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ακόμη και μαθητές/τριες του καλλιτεχνικού σχολείου Θεσσαλονίκης αλλά και dj’s ο εκπρόσωπος των οποίων, Αναστάσιος Πυλαρινός, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει όλους τους ΚΑΔ για τα καταστήματα που πλήττονται με αποτέλεσμα το 60% να μένει χωρίς επίδομα και σχολίασε πως «δεν μας αρέσει να ζούμε με επιδόματα, αλλά κάπως πρέπει να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Ζητάμε άμεση αποζημίωση για όλους τους καλλιτέχνες. Να αλλάξουν άμεσα τα μέτρα της κυβέρνησης».
Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής τον βουλευτή Θεσσαλονίκης, Χρήστο Γιαννούλη, και τη βουλευτίνα Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα.
Απόστολος Λυκεσάς