Κακοκαιρία Ελπίδα: Ο κόκκινος συναγερμός που αγνόησε η κυβέρνηση

Μπαλάκι ευθυνών από την κυβέρνηση και την Πολιτική Προστασία προς οποιονδήποτε άλλο πλην των πραγματικών υπευθύνων. Η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί για το πότε θα ενταθεί η χιονόπτωση, αλλά αγνόησε για άλλη μια φορά τους ειδικούς.
Χρήστος Δεμέτης

Τραγέλαφος. Παρωδία. Ευτυχώς όχι τραγωδία. Μόνο έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όλο αυτό που είδαμε από το μεσημέρι της Δευτέρας σχετικά με τη κακοκαιρία Ελπίδα, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Την ώρα που άνθρωποι παρέμεναν για μια ολόκληρη νύχτα πάνω σε ένα τρένο, την ώρα που άλλοι πολίτες πέρασαν πάνω από 20 ώρες εγκλωβισμένοι μέσα σε ένα αυτοκίνητο δίπλα από το κέντρο της πρωτεύουσας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε το πρωί της Τρίτης και με τη κρίση σε εξέλιξη, να ρίξει τις ευθύνες αλλού. Τις έριξε στον φορέα διαχείρισης της Αττικής Οδού και τα εγκλήματα που έγιναν εκεί, αλλά και σε εκείνους που προειδοποιούσαν την Πολιτική Προστασία για το “κακό”.

Ως προς το πρώτο σκέλος, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ενημέρωνε τα ΜΜΕ το βράδυ της Κυριακής πως οι δρόμοι θα μείνουν ανοιχτοί και έλεγε επί λέξει: “Από τη σύσκεψη, φάνηκε ότι η στενή συνεργασία των εταιρειών διαχείρισης των αυτοκινητόδρομων και της Τροχαίας, θα μας βοηθήσει ώστε να μην κλείσει ούτε λεπτό ένας εθνικός δρόμος, ένας αυτοκινητόδρομος. Εάν παρ’ ελπίδα αυτό συμβεί, οι πολίτες θα έχουν άμεση ενημέρωση για περιορισμό της κίνησης κι εδώ αναφέρομαι κυρίως στα βαρέα οχήματα”.

Εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως ούτε συντονισμός υπήρξε, ενώ τα βαρέα οχήματα έλαβαν απαγόρευση κυκλοφορίας κατόπιν εορτής. Παράλληλα, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αττική Οδό εισέπρατταν κανονικά το αντίτιμο των διοδίων, για να πάνε μετά οι οδηγοί και να εγκλωβιστούν δίπλα από τις εξόδους, ενώ όπως οι ίδιοι έχουν καταγγείλλει σε ουκ ολίγα Μέσα, τους έλεγαν πως δεν υπάρχει ζήτημα αποκλεισμού.

Ως προς το δεύτερο σκέλος, εκείνο που έχει να κάνει την ενημέρωση περί της ώρας που θα εκκινούσε το φαινόμενο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είπε, αφού παραδέχθηκε την ανεπάρκεια του κρατικού σχεδιασμού: “Η πραγματικότητα είναι ότι ξεπεράστηκαν οι όποιες προβλέψεις υπήρχαν. Η πληροφόρηση που υπήρχε ήταν πως το χιόνι θα ερχόταν αργότερα και όχι τόσο έντονο. Μπήκε με σφοδρότητα και πολύ νωρίτερα και δημιούργησε τα προβλήματα με βασικό και καίριο την αδυναμία λειτουργίας ενός μεγάλου δρόμου”.

Είναι προφανές, πως ακόμη και έτσι να ήταν τα πράγματα, κανείς δε δίνει ραντεβού με μια κακοκαιρία, ιδίως όταν -όπως ο ίδιος έχει ισχυριστεί- είναι πανέτοιμος… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ  

news247 .gr

Categories