Ένα σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δείχνει να κάνει ο δήμος Σαρωνικού με το πρόγραμμα παραγωγής εδαφοβελτιωτικoύ για το οποίο παρουσιάστηκαν χθες τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος παραγωγής που είχε αναλάβει επιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ.
Ο επικεφαλής της ομάδας καθηγητής Ντίνος Χασάπης παρουσιάζοντας με άψογο και τεκμηριωμένο λόγο τα συμπεράσματα του πιλοτικού προγράμματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού της 28ης Ιανουαρίου, εκπροσωπώντας την επιστημονική ομάδα του που αποτελείται από 16 επιστήμονες, τόνισε πώς η έκθεση που παραδίδει και αποτελείται από 59 σελίδες, δεν περιλαμβάνει μόνο τα παραδοτέα που είχαν συμφωνηθεί αλλά και άλλα σημαντικά στοιχεία γενικότερα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δημο Σαρωνικού γιατι το θέμα είναι αρκετά μεγάλο και πρέπει να μας απασχολήσει όχι μόνο σήμερα αλλά και γενικότερα.
Όπως τόνισε ο Καθηγητής Χασάπης, “δεν είναι τελικό αποτέλεσμα, είναι η αρχή και η Έκθεση πρέπει να διαβαστεί γιατι δίνει μία εικόνα του δήμου μας η οποία δεν είναι καλή και αυτή τη στιγμή η διαχείριση των απορριμμάτων έτσι όπως γίνεται, όπως γινόταν χρόνια, διότι δεν είναι κάτι το οποίο ισχύει τα τελευταία δύο χρόνια, είναι αρκετά χρόνια, δεν έχει αλλάξει η διαχείριση και αυτό πλέον έχει τελειώσει και επιστημονικά και τεχνικά και αυτή η άποψη ενισχύεται με τον τελευταίο περιβαλλοντικό Νόμο του 21 ο οποίος ενισχύει αυτά τα οποία αναφέρονται στην μελέτη σε ότι αφορά τις δράσεις ανακύκλωσης ενώ βάζει και το περίφημο τέλος ταφής το οποίο έρχεται στην επόμενη συζήτηση. Τ0 τέλος αυτό είναι περιβαλλοντικό τέλος ,πέρα των 49 ευρώ που πληρώνει ο Δήμος για να πηγαίνουν τα απορρίμματά τους στο ΧΥΤΑ κάτι που πρέπει να σταματήσει ( να οδηγούνται τα απορρίμματα στους ΧΥΤΑ) και να δώσει δυνατότητα δράσεων όπως αυτή που κάναμε και θα περιγράψω”. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση αυτή να ξεκινήσει άμεσα για να φύγουμε όσο μπορούμε πιο σύντομα. Το τέλος επιβάλλεται αφενός μεν για να σταματήσει η να μειώσει την ταφή ως αντικίνητρο ταφής και αφετέρου να δώσει χρήματα για να υπάρξει χρηματοδότηση των περιβαλλοντικών δράσεων. Απ’ αυτό εξαιρούνται οι ποσότητες που ανακυκλώνονται. Εξαιρούνται πχ τα 400 κυβικά που πήραμε εμείς για να βγάλουμε 52 και κάναμε τεράστια προσπάθεια καθαρισμού στη χωματερή της Π Φώκαιας.
Άλλα κύρια σημεία από την παρουσίαση Χασάπη. (Παραθέτουμε σε flipbox ολόκληρη την μελέτη):
Ο δήμος είναι πρώτος σε παραγωγή απορριμμάτων: 29.000 τόνοι, είναι 1000 kg/κατοικο/έτος όταν ο ΜΟ στην Αττική είναι 530. Δεν θα μπω στην ακριβή περιγραφή του φαινομένου αλλά μέρος των απορριμμάτων και αυτό είναι το σημαντικό δεν πρέπει να συλλέγεται αλλά πρέπει να επιβαρύνει αυτους που τα παράγουν.
Αυτή τη στιγμή στο δήμο μας, το 40% των απορριμμάτων, το μετρήσαμε, το βγάζουνε 173 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εστίασης καφενείο φούρνοι σούπερ μάρκετ κα, η συμμετοχή αυτών στο κόστος των απορριμμάτων είναι πολύ χαμηλότερη από αυτό που πρέπει να είναι. Το παράδειγμα είναι απλό. πληρώνουμε το ρεύμα με την κατανάλωση, το νερό με την κατανάλωση και τα σκουπίδια πρέπει να οδηγηθούμε να τα πληρώνουμε με το πόσα βγάζουμε.
Αρχισε ο δήμος να μπαίνει σε μία διαδικασία όπου ένα μέρος των επιχειρήσεων που βγάζουν αυτό το μεγάλο αριθμό απορριμμάτων να πάρει αποκλειστικά δικούς του Κάδους. Συμφωνήθηκε με τον υπεύθυνο καθαριότητος, έχουμε κοντά μας και έναν επιστήμονα που ασχολείται με τα απορρίμματα χρόνια και είναι και πολιτικός, τον κύριο Σταύρο Ιατρού , ήταν επιλογή του δημάρχου και εγώ ευχαριστώ που ήρθε κοντά μας ο Σταύρος για να φτιάξουμε την εφαρμογή στην Παλαιά Φώκαια και στα Καλύβια . Θα βάλουμε 50 με 60 επιχειρήσεις άμεσα και θα τους ενημερώσουμε ότι εντός διμήνου που χρειάζεται μία προετοιμασία και ενημέρωση θα πάρουν δύο κάδους δικούς τους καφέ και μπλε για να βάζουν τα απορρίμματά τους. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα μιας καλύτερης διαχείρισης και μιας μετρήσεως Επίσης το κίνητρο για αυτούς είναι εξαιρετικά απλό. θα τους πούμε ότι υπάρχει και ένα όφελος. Θα δημιουργηθεί στο δήμο και θα βγει ανακοίνωση εντός των επόμενων ημερών μία ιστοσελίδα ανακύκλωσης και εκεί θα περιγράφονται και θα καταγράφονται οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε αυτή την εφαρμογή.
Εχουμε εντοπίσει πηγές μεγάλης παραγωγής απορριμμάτων. πχ είναι οι επιχειρήσεις που δέχονται πάρα πολλούς επισκέπτες είτε του Σαββατοκύριακου είτε άλλων ημερών, αφήνουν τα σκουπίδια τους και τα πληρώνουμε εμείς. Εγώ βγάζω ελάχιστα αλλά πληρώνω τα ίδια με το κατάστημα το οποίο είναι μπροστά μου κλπ. Ηδη ο δήμος ξεκίνησε μία δράση ανακύκλωσης σημαντική η οποία έχει μόνο πλεονεκτήματα, δεν επιβάλλεται τέλος και είναι οικονομικότερη αν γίνει σε μεγάλη κλίμακα.
Η δημοτική αρχή έκανε με τον ΕΔΣΝΑ μία συμφωνία για ένα φορτηγάκι ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Αυτό είναι ένα μικρό πράσινο σημείο αλλα δυστυχώς υπολειτουργεί γιατί δεν είναι μόνο θέμα της Δημοτικής Αρχής. Έχουμε μία νοοτροπία να πετάμε οτιδήποτε και αυτό πρέπει να λήξει τώρα. Πρέπει να αναδείξουμε αυτό το μικρό κομμάτι που λέγεται ανταποδοτική ανακύκλωση
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ
Αναφέρομαι στο 40% που βάζουν βγάζουν 173 επιχειρήσεις είναι πιο μεγάλη παραγωγή απορριμμάτων χωρίς να τους χρεώνονται οι δαπάνες οι οποίες μοιράζονται και σε μας πρώτο ότι αυτό το οποίο συμφωνήθηκε από 1η του 22 θα βάλουμε κάδους στις επιχείρησεις και ξεκινάμε με τις 50- 60 θα έχουν τους δικούς τους κάδους σε χώρο δικό τους φυλασσόμενου ή αν το χουν απέξω θα είναι κλειδωμένες για να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε εμείς σαν Δήμος τον πολύ μεγάλο όγκο απορριμμάτων
Πρέπει άμεσα να γίνει μία αναδιάταξη στους κάδους και αυτό έχει συμφωνηθεί και θα γίνει σιγά-σιγά
Να υπάρχουν έσοδα είτε από τα κλαδέματα τα οποία μαζεύουμε αφού πληρώσουν, είτε από τους επισκέπτες μέσω των καταστημάτων που τους δέχονται. Μεγάλος αριθμός επισκεπτών οι οποίοι λόγω πανδημίας δεν έφυγε κόσμος εκτός Αττικής και πολύ μεγάλο ποσοστό επισκεπτών ερχόταν εδώ .
Σημαντική παρατήρηση: έχουμε υπερβεί τη φέρουσα ικανότητα των παραλιών μας αυτή τη στιγμή. Φέρουσα ικανότητα σημαίνει τι αριθμό επισκεπτών μπορεί να δεχτουν οι παραλίες χωρίς να διαταράσσεται το κοινωνικό περιβάλλον και δυστυχώς το κοινωνικό μας περιβάλλον διαταράσσεται σοβαρά πλέον.
Να κλείσω με ένα τελευταίο περιστατικό. Οταν πήγαμε να φτιάξουμε την κομποστοποίηση, διαπιστώσαμε σε πρώτη φάση ότι υπάρχει μία επιμόλυνση από σαλμονέλα και εντερόκοκο που προέρχονταν από τα λύματα που άδειαζαν οι οικιστές του καμπινγ τροχοσπίτων που βρίσκεται απέναντι διότι άδειαζαν επί πολλά χρόνια – και το γνώριζαν οι πάντες- σε βόθρο που υπήρχε εντός του χώρου της χωματερής κάτι που σταμάτησε με την παρέμβαση του Δημάρχου.
Στο video που ακολουθεί καταγράφονται οι απαντήσεις σε κύριες ερωτήσεις του Σώματος καθώς και σημαντικές διευκρινίσεις του ΓΓ κου Κλαπα, του Αντιδημάρχου Β.Μπούτση και κλείνει ο Δήμαρχος Π.Φιλίππου.
ΓΓ Μ.Κλάπας: Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι το σύνολο των απορριμμάτων ενός δήμου μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο με ένα ρεύμα. Η κεντρική ιδέα αυτής της δουλειάς κατά τη γνώμη μου είναι το να προτείνει μία λογική εκτροπής για ένα συγκεκριμέμο ρεύμα. Πρέπει κάποιος να το δει σε ένα ευρύτερο Πλαίσιο ενός εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού με αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας,. Είναι σημαντική εξέλιξη αλλά από μόνη της δεν θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της Διαχείρισης των απορριμμάτων.(8ο min)
B. Μπούτσης. Έχει οργανωθεί τηλεφωνικό κέντρο που εξυπηρετεί τον κόσμο και όχι πλέον από το τηλέφωνο το δικό μου.
Μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος από όλες τις κοινότητες για να κλείνουμε ραντεβού για αυτό και εχουμε ξεπεράσει τώρα τα 1.500 ραντεβού κατοίκων έστω και με ένα αγροτικό με μικρή ποσότητα. Όσον αφορά τα μπάζα δεν μπορούμε να πάρουμε. Εξάλλου έτσι κι αλλιώς έχουμε ενημερώσει τον κόσμο ότι θα πρέπει να νοικιάζει κάδους γιατί εμείς δεν έχουμε δυνατότητα. Προσπαθούμε να κάνουμε σύμβαση με κάποιο λατομείο που είναι της περιοχής. Επίσης έχουμε ενεργοποιήσει τον εσωτερικό κανονισμό καθαριότητας εδώ και αρκετό καιρό από τον προηγούμενο χρόνο και ήδη έχουμε εισπράξει αρκετά χρήματα.
Για τα κλαδέματα υπάρχει μία χρέωση, όντως γίνεται αυτοψία από το γραφείο και μετά υπάρχει μία πληρωμή παράβολου συγκεκριμένο που πληρώνει το δήμο και γίνεται η αποκομιδή .
Όσον αφορά για τις χωματερές έχουμε βάλει φύλακες εδώ και αρκετό καιρό και στις δύο .Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση προσπαθούμε για το καλύτερο κάθε φορά.
Στη Σαρωνίδα δεν ξέρω γιατί αναφέρθηκε το τρία δρομολόγια, δεν μπορώ να το καταλάβω πώς έγινε αυτό. Καθημερινώς μαζεύονται στη Σαρωνίδα τώρα κάποια στιγμή όπου είναι πιο πάνω πιο μακριά περνάει αν δεν γεμάτο ίσως να μην τον πάρει. θα τον πάρει την επόμενη μέρα.
Πρόστιμα έχουνε πέσει πάνω από 35 των χιλίων ευρώ για παράνομη απόθεση ήδη έχει αρχίσει ο κόσμος ενεργοποιείται είτε με τηλέφωνο γιατί με φωτογραφίες που στέλνει η με email είναι πολύ καλό γιατί όντως το πρόστιμο των χιλίων ευρώ δεν είναι και μικρό. (11ο min)
Π.Φιλίππου. Ηταν μία πολύ καλή συζήτηση και δεν τη βλέπω μόνο σαν μία μεθοδο εκτροπής των κλαδεμάτων σε εδαφοβελτιωτικό, αλλά και μια γενικότερη συζήτηση το πως μπορούμε να διαχειριστούμε τα απορρίμματα στο Δήμο μας.
Για να προχωρήσουμε οποαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να εγκρίνουμε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης το οποίο και θα είναι ένας οδηγός ενεργειών και αφού αποκτήσεις τις ανάλογες υποδομές (κάδοι,αυτοκίνητα και κυρίως προσωπικό) μετα ξακινάς την καμπάνια ενημέρωσης για να συμμετάσχει ο κόσμος. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε τους χώρους κάτι που δεν είναι απλό γιατί θα υπάρχουν και αντιρρήσεις και αντιδράσεις κλπ.
Ευχαριστώ τον κο Χασάπη για την συνεργασία και δεν τον ευχαριστώ μόνο γιαυτή την δουλεια, τον ευχαριστώ γιατι έχει δεχτεί άτυπα να είναι ένας σύμβουλός μας στο τομέα της Διαχείρισης των απορριμμάτων. Από κει και πέρα υπάρχει μία μεγάλη πραγματικότητα. Είναι ότι τα απορρίμματα παράγονται κάθε μέρα, οι ποσότητες είναι τεράστιες κάθε μέρα,και αυτό που πρέπει να εξασγφαλίσουμε μέχρι να γίνει οτιδήποτε, είναι ότι ο Δήμος να είναι καθαρός. Η μέθοδος Χασάπη για τα κλαδιά σαφώς θα είναι ενταγμένη μέσα στο πρόγραμμα, να δούμε ποιες ποσότητες μπορούν να αξιοποιηθούν με αυτη τη μέθοδο και με τι κόστος.
Ξέχωρα με τα στοιχεία της μελέτης ,ο Δήμος έχει και τα δικά του στοιχεία που πηγάζουν από την καθημερινότητα. Για παράδειγμα, είπε ο Β Μπούτσης για τις ποσότητες, 2400 ton φέτος πήγαν στον ΕΔΣΝΑ από κλαδιά και άλλους 2000 ton, εκτρέψαμε για ενεργειακή αναβάθμιση και πηγαν συνολικά 4400 ton στο τσιμεντάδικο της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι. Δηλαδή 4.400 ton στους 30000 που παράγουμε, είναι το 15% που εκτρέψαμε φέτος. Δηλαδή είμαστε μέσα στα όρια του 10% που έχει θέσει ο ΕΔΣΝΑ και ήταν ένα σπουδαίο βήμα αυτό που έγινε. Κάναμε βήματα μπροστά όπως με την επιβολή προστίμων. Είχαμε παράπονα,πιέσεις κλπ αλλά πλέον αυτό κυκλοφορεί πως δεν είναι κάποιος ανεξέλεγτος να πετάει οτιδήποτε, οπουδήποτε. Με τους φύλακες που βάλαμε στις 2 χωματερες και ναι υπήρχε μία λογική από το να τα αδειάζει ο καθένας σε οποιαδήποτε γειτονιά και να δημιουργούνται χωματερές, φέρτε τα εδώ και κυρίως ήταν από τα καμένα, Οι ποσότητες ήταν πολύ μεγάλες και γιαυτό υπερβήκαμε τη σύμβαση και υπήρξε μία καθυστέρηση μέχρι να υπογράψουμε την καινούργια και γιαυτό παρατηρήθηκε υπερσυγκέντρωση σε κάποια στιγμή που τώρα δεν υπάρχει.
Το ποσοστό των κλαδιών είναι πάνω από 50-60% του ποσοστού των απορριμμάτων και πρέπει να δούμε σε τι ποσοστό και με τι κόστος πρέπει να προχωρήσουμε σε παραγωγή εδαφοβελτιωτικού. Τα υπόλοιπα τι θα τα κάνουμε? Σαφώς ανοίγει ένα πρωτοποριακό δρόμο η μελέτη Χασάπη όμως οι ποσότητες είναι τεράστιες, παράγονται κάθε μέρα και δεν μας περιμένουν. Παράδειγμα σε ότι αφορά τις καντίνες, το τέλος που βάλαμε στους εκμεταλλευτές και πολλοί από σας δεν το ψηφίσατε, έχει το νόημα να διαχειριστείς κάποιο ποσοστό των μεγάλων ποσοτήτων που παράγονται από τους επισκέπτες που βεβαίως τους θέλουμε. Επι πλέον έχουμε ετοιμάσει Αγωγή εναντίον της ΕΤΑΔ και θα ενημερωθείτε σύντομα γιαυτό.
Θα ευχαριστήσω όλους όσους συνεργάστηκαν για το πιλοτικό πρόγραμμα αλλά προέχει πρώτα να ψηφίσουμε και να εφαρμόσουμε ένα ρεαλιστικό τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. Εκτιμώ πως προχωράμε σε μία σωστή κατεύθυνση και πρέπει να επιταχύνουμε.
Συμφωνώ με αυτό που είπε ο Ντίνος Χασάπης. Δεν λύσαμε κάποιο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων σήμερα, είναι μία αρχή.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συζήτηση χωρίς περικοπές εδω: