Με αυτή την πολιτική θέση, η Τάνια Γαλανοπούλου καυτηρίασε μέσω ερώτησης στη συνεδρίαση του ΔΣ Σαρωνικού της 2.2.22, την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής , με την οποία αποφασίστηκε η έγκριση υποβολής πρότασης Πράξης με τίτλο «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Δήμους της Χώρας» στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΜΙΚΡΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ» με κωδικό 14.6iv33.33.9.1 του Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ για χρηματοδότηση από τον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 14 «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)
Όπως τόνισε η επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Σαρωνικού, “σε ένα δήμο που με τίποτα δεν τον χαρακτηρίζεις αστικό, που ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά του είναι η συγκοινωνία, διακοινοτική, διαδημοτική και η σύνδεση με τον προαστιακό και το μετρό, σε ένα Δήμο που το οδικό δίκτυο είναι επιεικώς απαράδεκτο, κατασπαταλάται δημόσιο χρήμα ύψους 248.000 +8.000 (ο τεχνικός σύμβουλος) = 256.000 για την εγκατάσταση συστήματος κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων! Και όλα αυτά στο όνομα της διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος και της προαγωγής της αποδοτικής χρήσης των πόρων! Ποια ακριβώς ανάγκη των δημοτών έρχεστε να καλύψετε; Το πρόβλημα της μετακίνησης πάντως σίγουρα όχι. Ένας δημότης της Τραμπουριάς για παράδειγμα, δεν νομίζω ότι αυτό που ονειρεύεται ως μεταφορικό μέσο για να πάει στο ΚΥ είναι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο. Μέσω τέτοιων αποφάσεων, οι δήμοι μετατρέπονται σε ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων που με διάφορους προσχηματικούς λόγους όπως τώρα της προστασίας του περιβάλλοντος, κατασπαταλιέται δημόσιο χρήμα όχι μόνο προς τους επενδυτές-αρπαχτικά των ανεμογεννητριών και άλλων ΑΠΕ, αλλά και προς διάφορα άσχετα προγράμματα, που απέχουν μακράν από τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Αν κάποιος επιχειρηματίας ήθελε, ας αναλάμβανε και το επιχειρηματικό ρίσκο μιας τέτοιας επένδυσης κι ας την έκανε μόνος του κι όχι με δημόσιο χρήμα. Ντροπή. Το πρόβλημα εδώ είναι θέμα προτεραιοτήτων. Αντί να συμμετέχετε σε τέτοια προγράμματα, θα έπρεπε να τα καταγγέλλετε. Καλό θα ήταν να διεκδικούσατε οχήματα για την διαδημοτική και όχι μόνο συγκοινωνία, για την μεταφορά βρεφών και νηπίων, που ο Αριστόδικος έχει μόνο ένα πουλμανάκι και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις κοινότητες κλπ . Αν θα συζητιόταν αυτό το θέμα όχι στην οικονομική επιτροπή, αλλά σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο κάτω από το φως της δημοσιότητας και την αναμενόμενη πολιτική κριτική, πολύ αμφιβάλω αν θα υπερψηφιζόταν για τους λόγους που προανέφερα”.
Στην ερώτηση της Τάνιας Γαλανοπούλου απάντησε ο ΓΓ του Δήμου Σαρωνικού, Μιλτιάδης Κλάπας.
“Ο δήμος δεν επιλέγει την κατεύθυνση των χρηματοδοτήσεων που κάθε κυβέρνηση η υπουργείο εξαγγέλλει αλλά έχει υποχρέωση να βλέπει αν στο κάθε πρόγραμμα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συμμετάσχει. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το αρμόδιο υπουργείο ανάπτυξης έχει κάνει πρόσκληση με ένα μόνο δικαιούχο το ΚΑΠΕ (κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας). Το ΚΑΠΕ ζήτησε από όλους τους δήμους να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση ανάλογα με τον πληθυσμό και την προτεραιότητα ώστε να γίνει μία ολοκληρωμένη πρόταση για την εγκατάσταση ηλεκτρικών ποδηλάτων σε κάθε δήμο για όλους τους λόγους που αναγράφονται στο πρόγραμμα. Για το το πώς λοιπόν κατανέμονται οι χρηματοδοτήσεις, ποιες είναι οι προτεραιότητες και ποιες δεν είναι, δεν είναι ζήτημα του δήμου, ο δήμος σε αυτά τα θέματα απάντα με τους δικούς του πόρους. Για τους Ευρωπαϊκούς η άλλους πόρους άλλος έχει κανει την αξιολόγηση και όχι ο Δήμος. Εμείς πρέπει να συμμετέχουμε. Τα ζητήματα αυτά δεν συγχέονται με τα ζητήματα της Δημοτικής συγκοινωνίας και είναι αλλά ζητήματα”.
Δείτε το video με ολόκληρη τη συζήτηση επί του θέματος