Επικίνδυνα σχολικά κτίρια – Πληθαίνουν τα ατυχήματα, ανησυχούν οι γονείς

Ανησυχία επικρατεί στη σχολική και γονεϊκή κοινότητα για τα πρόσφατα ατυχήματα που σημειώθηκαν σε σχολεία της Κρήτης, λόγω προβλημάτων ή έλλειψης συντήρησης σε σχολικά κτίρια.

Το πρώτο περιστατικό αφορά φωτιά που ξέσπασε στο 23ο νηπιαγωγείο του Ηρακλείου στις 16 Ιανουαρίου, μετά από διαρροή νερού η οποία προκάλεσε βραχυκύκλωμα. Τότε οι γονείς επισήμαναν ότι σχεδόν από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του νηπιαγωγείου παρουσιάστηκαν κακοτεχνίες και προβλήματα με εισροή υδάτων στον εσωτερικό χώρο του σχολείου, και σε μια τέτοια περίπτωση προκλήθηκε το βραχυκύκλωμα που οδήγησε στην φωτιά.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση, αφορά έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη στους συστεγαζόμενους παιδικούς σταθμούς «Λιλιπούπολη» και Ελ. Βενιζέλου στα Χανιά όταν, πάλι εν ώρα λειτουργίας, έγινε μια μικρή έκρηξη μετά από βραχυκύκλωμα.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, αιτία των ατυχημάτων, στα οποία δεν κινδύνεψαν ή τραυματίστηκαν παιδιά λόγω της έγκαιρης επέμβασης προσωπικού των σχολείων, ήταν κάποιο βραχυκύκλωμα το οποίο προκλήθηκε λόγω κακής κατάστασης των υποδομών.

Πέρα όμως από αυτές τις δύο περιπτώσεις, γονείς εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση των κτιρίων και σε άλλα σχολεία του νησιού.

Προβλήματα με υγρασία και ρωγμές στο κτίριο επισημαίνονται από γονείς μαθητών του 7ου Δημοτικού Σχολείου στο Ηράκλειο. Όπως τονίζει ο σύλλογος γονέων, έχουν γίνει συναντήσεις με αρμόδιους του Δήμου Ηρακλείου, ωστόσο δεν έχουν επιλυθεί τα προβλήματα ενώ όσες παρεμβάσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα θεωρούνται ανεπαρκείς (σημ. το κτίριο όπου στεγάζεται το σχολείο είχε υποστεί ζημιές και από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου).

«Απαιτούμε να επιδιορθωθούν όλες οι ζημιές, που έχουν προκύψει από το σεισμό και όλες οι υπόλοιπες, όπου έχουν προκύψει από αμέλειες προηγούμενων ετών, οι οποίες αν είχαν πραγματοποιηθεί στον πραγματικό τους χρόνο, δεν θα είχαμε τώρα φτάσει σε αυτό το σημείο», αναφέρει ο σύλλογος γονέων του σχολείου.

Την άμεση παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής Πλατανιά στα Χανιά για την αποκατάσταση των προβλημάτων που καταγράφονται στο Νηπιαγωγείο Ταυρωνίτη ζητά ο σύλλογος Γονέων του σχολείου. Ο σύλλογος απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας ζητώντας μια σειρά από παρεμβάσεις προκειμένου ενώ επισημαίνει ότι τίθεται ζήτημα ασφάλειας για τους 53 μικρούς μαθητές του σχολείου.

Ο χλοοτάπητας της αυλής είναι εντελώς κατεστραμμένος, αλουμίνια από κουφώματα έχουν ξεκολλήσει, ο λέβητας δεν λειτουργεί. Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που επισημαίνουν οι γονείς, σημειώνοντας ότι ατυχήματα ήσσονος σημασίας έχουν συμβεί ήδη κι εκφράζονται ανησυχίες για πιθανό σοβαρό τραυματισμό κάποιου παιδιού.

«Οι γονείς των παιδιών έχουμε δείξει υπομονή περιμένοντας να πράξουν τα δέοντα. Όμως, η απραξία και η απροθυμία μας ώθησαν στη σύνταξη αυτής της επιστολής διαμαρτυρίας. Όπως γίνεται αντιληπτό κινούμαστε με τη δημοκρατική διαδικασία του διαλόγου και δεν προβαίνουμε σε ακρότητες προκειμένου να διεκδικήσουμε την εξασφάλιση των αιτημάτων μας», αναφέρεται στην επιστολή.

efsyn.gr

Categories