Μία από τις σημαντικότερες δημιουργίες της Βιβλιοθήκης Καλυβίων, το “Ψηφιακό Αποθετήριο του Δήμου Σαρωνικού” (https://apothetirio.kalivialibrary.gr/), έργο μεγάλης αξίας για την ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής κληρονομιάς του τόπου, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση με ομιλίες Επιστημόνων, το Σάββατο 2 Απριλίου 22 στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου στα Καλύβια. Η Βιβλιοθήκη Καλυβίων (www.kalivialibrary.gr) λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΝΠΔΔ “ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ” του Δήμου Σαρωνικού που είχε και την ευθύνη της παρουσίασης.
Η σχετική εκδήλωση με τίτλο «Παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιστορίας Δήμου Σαρωνικού. Η ανάδειξη της αξίας των δημόσιων βιβλιοθηκών μέσω αντίστοιχων έργων» μεταδόθηκε και “ζωντανά” στο κανάλι του Δήμου Σαρωνικού στο YouTube:
Π ρ ό γ ρ α μ μ α
Χαιρετισμοί
κ. ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΑΠΤΗ, Πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Αριστόδικος» Δήμου Σαρωνικού
κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΡΗΣ, Πρόεδρος Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Ομιλίες
κ. ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, Φιλόλογος – Αρχαιολόγος, Δήμαρχος Σαρωνικού
«Αναφορά στο έργο και στο Αρχείο του Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη»
Δρ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΟΥ, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ)
«Η σχέση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη: η περίπτωση της συνεργασίας του Δήμου Σαρωνικού με το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΔΙΠΑΕ στην ανάπτυξη αποθετηρίου πολιτιστικού και ιστορικού περιεχομένου και η αξία της διά βίου μάθησης»
κ. ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΗΣ, Υπεύθυνος έργου της πλατφόρμας ReasonableGraph
«Παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιστορίας Δήμου Σαρωνικού»
κ. ΛΥΔΙΑ ΑΛΑΓΙΑΝΝΗ, MSc Βιβλιοθηκονόμος Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων του ΝΠΔΔ «Αριστόδικος»
«Πληθοπορισμός, μια δράση για τον εμπλουτισμό του Αποθετηρίου. Η αξία διατήρησης, προβολής, διαχείρισης τεκμηρίων και ανάδειξής τους με σκοπό την προώθηση της έρευνας για όλους. Πώς αναδεικνύεται ο ρόλος των δημόσιων βιβλιοθηκών μέσω τέτοιων υποδομών»
κ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΚΛΑ, Επίκουρη Καθηγήτρια, Συντήρηση Αρχειακού Υλικού και Συλλογών με έμφαση στην Ψηφιακή Ανάλυση και Τεκμηρίωση, Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
«Φωτογραφικό Αρχείο Γεωργίου Ιωαν. Λιάπη. Η συμβολή μιας συνεργασίας μεταξύ της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Σαρωνικού και του Εργαστηρίου Μελέτης και Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Πολιτιστικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για τη διάσωση, διατήρηση και προβολή του»
κ. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΡΑΤΤΗΣ, Διδάσκων Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
«Το Αποθετήριο ως πλατφόρμα από τη σκοπιά του τεκμηριωτή και του επιστήμονα των ανθρωπιστικών επιστημών»
Δρ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΩΡΑΚΗΣ, Αρχαιολόγος – Ιστορικός, Ειδικός Σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης ( μέσω επιστολής που αναγνώστηκε καθώς δεν κατέστη δυνατή η προγραμματισμένη παρουσία του)
«Η θητεία του Χρ. Πέτρου – Μεσογείτη στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Ανιχνευτικές προσεγγίσεις του έργου του, μέσα από τα κατάλοιπά του στο Ψηφιακό Αποθετήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων