Ο Βασίλης Φλωρίδης, Σύμβουλος της Κοινότητας Καλυβίων, καλεσμένος του Μέμου Ξυγκάκη στη ζωντανή εκπομπή ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ της Δευτέρας 16/5/22, παρουσίασε την πρωτοβουλία της Κοινότητας να υπαχθεί στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής φυσικού αερίου. Μιά σημαντική προσπάθεια που “βλέπει” στο αύριο.
Εκτός των video της εκπομπής, παραθέτουμε και απομαγνητοφωνημένα κείμενα που εκπονήθηκαν με την ευγενική προσφορά της ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑΣ ΣΚΟΡΛΕΤΟΥ. Την ευχαριστούμε!!
Ωραία, να πούμε πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα. Η ιδέα αυτή για το Φυσικό Αέριο ξεκίνησε μέσα από το Συμβούλιο της Κοινότητας στο οποίο είχα κάνει την εισήγηση τον Απρίλιο του 2021. Καλώς ή κακώς δεν βρήκε ανταπόκριση από το Δήμο όταν πήγαμε έτσι να το κυνηγήσουμε να το πω έτσι. Οπότε αναγκαστικά και μοιραία σαν Βασίλης το πήρα λίγο πάνω μου γιατί το πιστεύω ότι πρέπει να γίνει, έχει δυσκολίες…
Γιατί μιλάμε για την Κοινότητα Καλυβίων; Καταρχήν εγώ είμαι αιρετός στην Κοινότητα Καλυβίων. Είμαι Αναπληρωτής Πρόεδρος στην Κοινότητα, δεν μπορώ να μιλήσω για τις άλλες Κοινότητες και πέρα από αυτό υπάρχουν και κάποιες τεχνικές να το πω έτσι δυσκολίες. Δεν είναι ένα εγχείρημα το οποίο μπορεί να γίνει ενιαία για όλο τον Δήμο ταυτόχρονα, γιατί οι τεχνικέ υποδομές διαφέρουν. Ήρθαμε σε μια επαφή, ήρθα σε μια επαφή με… το έργο αυτό μιλάμε καθαρά για υποδομές δημόσιες. Η Εταιρεία Διαχείρισης Αερίου Αττικής είναι ο φορέας ο οποίος φτιάχνει τις υποδομές και έρχονται από εκεί και πέρα οι πάροχοι και δίνουν και πουλάνε να το πω έτσι, το φυσικό αέριο. Στην ουσία είναι ο αντίστοιχος ΔΕΔΔΗΕ να το πούμε έτσι, ο δημόσιος και από εκεί και πέρα είναι οι πάροχοι στον οποίο αγοράζει ο καταναλωτής αν θέλει να συνδεθεί με οποιονδήποτε πουλάει φυσικό αέριο, που αντίστοιχα, κατ’ αντιστοιχία είναι όπως οι εταιρείες που πουλάνε το ρεύμα, πουλάνε και φυσικό αέριο.
Να πούμε λίγο πρώτα δύο πράγματα έτσι για τον τρόπο με τον οποίο έχω εγώ στο μυαλό μου να γίνει αυτή η κοινοποίηση. Είναι διαδικτυακά κατ’ αρχήν μέσα από μια πλατφόρμα στο Google εγγραφής και συλλογής υπογραφών για να δυναμώσει το όλο εγχείρημα. Η εταιρεία στην πρώτη επικοινωνία εξήγησε ότι, για να έχει δυναμική όλο αυτό είναι διαφορετικά να πάνε πέντε με δέκα άτομα και διαφορετικά να πάνε 100 με 150 – 200 άτομα για να γίνουν. Η έμπνευση ήταν για να είμαι ειλικρινής από το Δήμο Παλλήνης. Ο Δήμος Παλλήνης όπως θα δούμε και σε στοιχεία παρακάτω, το ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή, on line πλατφόρμα, συλλογή υπογραφών χειρόγραφα και κατεβάσαν μια πολύ ωραία πρόταση προς την ΕΔΑΑ την Εταιρεία δηλαδή Διαχείρισης Αερίου Αττικής, η οποία το έκανε δεκτό και είναι από τους πλέον ταχέως αναπτυσσόμενους Δήμους στην Αττική.
Με βάση, το 2018 δηλαδή που ξεκίνησαν τη συλλογή υπογραφών μέχρι το 2022 τώρα, έχει αναπτύσσει περίπου 50 χιλιόμετρα δίκτυο και επεκτείνεται και στο Δήμος Γέρακα και συνεχίζει.
Κάθε άλλο. Εντάξει, οι τιμές, οι διεθνής τιμές και οι διεθνής συγκυρίες αν θες να μη το…
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρεία πηγαίνει με βάση τις συνδέσεις που γίνονται, χρηματοδοτείται είτε από τους δήμους, είτε από τις προηγούμενες συνδέσεις και προχωράει. Για μας είναι η κατάλληλη ευκαιρία γιατί η εταιρεία δείχνει στο πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου τις περιοχές που θέλει να εντάξει και σε αυτό πρέπει εμείς να πιέσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να μπορέσουμε να είμαστε και εμείς συμμέτοχοι. Στα γρήγορα, για το φυσικό αέριο καταρχήν μιλάμε για μια φυσική μορφή ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία. Είναι ένα φιλικό καύσιμο προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο και είναι για πολλές χρήσεις. Είναι και για επαγγελματική και για οικιακή προφανώς και για βιομηχανική, με οικονομία, καθαριότητα, σεβασμό στο περιβάλλον, ακρίβεια στη μέτρηση, ό,τι καταναλώνεις αυτό πληρώνεις.
Η αλυσίδα μεταφοράς εν τάχει είναι, μιας και είναι και επίκαιρο τώρα, η εισαγωγή γίνεται, χωρίζεται σε τέσσερα στάδια. Δηλαδή στην εισαγωγή του φυσικού αερίου που ως γνωστόν όλοι έχουμε μάθει, πλέον γίναμε εμπειρογνώμονες, από τη Ρωσία, Αλγερία, Τουρκία. Είναι η μεταφορά μετά με τους αγωγούς που ακούμε στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και στα Ελληνοτουρκικά. Είναι η διανομή, που εδώ ερχόμαστε εμείς για το φυσικό αέριο. εδώ ερχόμαστε εμείς και μιλάμε, μιλάμε δηλαδή στο τρίτο στάδιο της διανομής και μετά είναι η προμήθεια που την κάνει οποιοσδήποτε ανεξάρτητος φορέας.
Στην επόμενη διαφάνεια φαίνεται η αίτηση. Να πούμε λίγο την αίτηση. Ωραία, εδώ φαίνεται η αίτηση η οποία βρίσκεται από σήμερα στη Γραμματεία του Δημαρχείου μαζί με την αφίσα, στο πρωτόκολλο δηλαδή. Από αύριο και εδώ θέλω και τη βοήθεια του κόσμου γι’ αυτό και… αν μπορέσει δηλαδή αυτό να γίνει spread σε πολύ κόσμο θα είναι πολύ καλό. Θα πάει στα βιβλιοπωλεία για να υπάρχει σαν αίτηση, με στόχο τέλος του μήνα – αρχές του επόμενου να μαζέψουμε πίσω, είναι μια συγκεντρωτική, δεν θέλει πολλά στοιχεία. Και να τονίσω εδώ ότι δεν είναι κάτι δεσμευτικό. Όποιος δηλαδή υπογράφει εδώ δεν είναι κάτι ότι έρχονται αύριο – μεθαύριο και του ζητάνε να πληρώσει κάτι. Είναι εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Λοιπόν, από επίσημα στοιχεία που είναι αναρτημένα σε ΦΕΚ βλέπουμε ότι, σε όμορους Δήμους, στο Κορωπί, την Παιανία, στην Παλλήνη, η κάλυψη οδών και η διείσδυση φυσικού αερίου ανά Δήμο αν υπάρχει, σε δίκτυο μέσης πίεσης που είναι αυτό που έρχεται και χαμηλής πίεσης είναι αυτό που πάει στον τελικό καταναλωτή. Υπάρχει μια προεργασία, υπάρχουν κάποια χιλιόμετρα σύνδεσης, υπάρχει ένα δίκτυο, ο προγραμματισμός στο πρόγραμμα Ανάπτυξης του Δικτύου της Εταιρείας το 2021 – 2025, το οποίο απ’ ό,τι ξέρω και με ενημερώσανε δεν έχει αναθεωρηθεί ακόμα. Δυστυχώς εδώ, εμένα αυτό που με κινητοποίησε όταν είδα ότι, στο Δήμο Σαρωνικού και στο Δήμο Λαυρεωτικής είμαστε μηδέν, τόσο στη συγκάλυψη, όσο και στον προγραμματισμό και ειδικά στο Δήμο Λαυρεωτικής που ο αγωγός του φυσικού αερίου πηγαίνει, ο αγωγός φυσικού αερίου πηγαίνει, το ξέρω καλά γιατί είναι και η δουλειά μου στο εργοστάσιο, πηγαίνει φυσικό αέριο χρόνια τώρα και είναι κρίμα που δεν έχουν γίνει αυτές οι προσπάθειες και θα πω κάτι που το έμαθα από την Περιφέρεια, κάποιες συζητήσεις που έχουνε νομίζω ότι το έχω παρακάτω και μετά λύπης είδα ότι ο Δήμος Σαρωνικού, ο Δήμος Λαυρεωτικής είναι με μηδέν και στην πρόβλεψη να το πω έτσι. Ενώ αντίστοιχα βλέπουμε το Κορωπί, η Παιανία, πάμε λίγο στους χάρτες αυτών.
Τα έχω αποτυπώσει σε διαφάνειες γιατί είμαι λίγο των παρουσιάσεων εγώ από τα λόγια, γιατί μένουν κιόλας. Αν έχεις την καλοσύνη να δούμε λίγο το χάρτη εδώ. Αυτός είναι ένας εποπτικός χάρτης του δικτύου στον οποίον φαίνεται η πύκνωση που λέμε στο κέντρο της Αθήνας. Κάτω – κάτω φαίνονται τα 3Β, Βούλα – Βάρη – Βουλιαγμένη και φαίνεται και η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στο Κορωπί και στο Μαρκόπουλο στις βιομηχανικές περιοχές. Από εκεί και πέρα κάτω είμαστε εμείς ο Σαρωνικός και η Λαυρεωτική που δεν έχει έτσι περπατήσει να το πω. Στην επόμενη διαφάνεια φαίνονται ε συζήτηση με την εταιρεία δύο και από συζήτηση που έχει γίνει και επίσημα στην Περιφέρεια, φαίνονται δύο υποθετικές να το πω έτσι διαδρομές. Μη νομίσει κανείς ότι θα πάει να τις δει τώρα γιατί σκάβουνε και χτίζουμε. Η μια είναι η διαδρομή που υπό προϋποθέσεις με τον αγωγό του Λαυρίου τον υφιστάμενο μπορεί πολύ σχετικά εύκολα να συνδεθεί το Λαύριο, η Κερατέα, η Πέτα, τα Καλύβια, εγώ μιλάω για τα Καλύβια αλλά βάζω και στην εξίσωση και τις επόμενες Κοινότητες και θα σας πω δυο λόγια πάνω σε αυτό, που είναι η όδευση από το υφιστάμενο αγωγό φυσικού αερίου, που καταλήγει με 33 bar, 36 bar, πόσο είναι, στο οικόπεδο της ΔΕΣΦΑ στο Λαύριο και αυτό με τις κατάλληλες διατάξεις υποβιβασμού της πίεσης θα φτάσει στα 25 mbar που είναι στον οικιακό καταναλωτή. Υπό προϋποθέσεις και στην Περιφέρεια έχει γίνει η τεχνική συνάντηση το 2020, 2021, νομίζω το 2020, για τις προϋποθέσεις, πώς μπορεί το Λαύριο πρώτα απ’ όλα να συνδεθεί, αλλά πώς το λένε; Κοντά στο βασιλικό όπως λένε ποτίζεται και η γλάστρα. Πρέπει και εμείς εκεί να εντείνουμε τις προσπάθειες και να δείξουμε και εμείς την παρουσία μας ότι είμαστε εδώ και μας ενδιαφέρει όχι μεμονωμένα σαν Βασίλης, σαν Μέμος, άλλα 200 άτομα, 300 άτομα. Εκεί αλλάζουν τελείως οι ισορροπίες πώς μας βλέπει μια εταιρεία. Η επόμενη όδευση, μια υποψήφια διαδρομή Β, είναι από το παραλιακό μέτωπο. Το δίκτυο του φυσικού αερίου έχει φτάσει στη Βούλα, στα 3Β. Υπάρχει, στην ίδια συνάντηση που είχε γίνει τότε είχε γίνει και αναφορά για το Δήμο Κρωπίας, στον οποίο πολλοί, θέλουν μάλλον να επεκταθούν και προς τις… δίνουνε μάλλον ένα προβάδισμα σε υποδομές ενδιαφέροντος, υποδομές κρίσιμες όπως είναι για παράδειγμα στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στο οποίο και από αυτήν την όδευση δηλαδή αν φτάσει όπως καταλαβαίνετε, ανέβει τη Βάρης – Κορωπίου, είναι μια άλλη υποθετική διαδρομή στην που θα μπορούσε να μπει και η Κοινότητά μας. Λοιπόν, νομίζω ότι τελειώνουμε με τους χάρτες και να κλείσουμε την παρουσίαση.
Εδώ είναι να απαντήσω αυτά που σου είπα πριν και σε διέκοψα. Λοιπόν, τα έργα υπό προγραμματισμό είπαμε είναι για την επέκταση του δικτύου για τροφοδότηση μεγάλων παραλιακών – συνοριακών μονάδων στα 3Β, είτε με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων για την κατασκευή του έργου. Στην Ανατολική Αττική που μας ενδιαφέρει εξετάζονται όταν έχουμε να κάνουμε με βιομηχανικά φορτία, δηλαδή ΒΙΟΠΑ ή μεμονωμένες βιομηχανικές μονάδες. Στην περιοχή μας έχουμε και το ΒΙΟΠΑ στα Καλύβια και στην Κερατέα και στο Κορωπί. Είναι δηλαδή ένα πλεονέκτημα συγκριτικό αν ενώνονται αυτές οι περιοχές,
Εμείς έχουμε και μεμονωμένες βιομηχανικές μονάδες, έχουμε μεγάλες αποθήκες, εδώ τις κεντρικές του Lidl, που όλοι αυτοί οι καταναλωτές είναι πολύ καλό asset για να δει σοβαρά μια εταιρεία την επέκταση του δικτύου τους. Αν πάνε όλοι μαζί και πούνε, παιδιά εμείς θέλουμε εδώ στην περιοχή να συνδεθούμε. Όπως και περιπτώσεις με καταναλώσεις όπου το δίκτυο παρέχεται εκεί όχι με το φυσικό αέριο με τη ροή του, αλλά με το συμπιεσμένο. Δεν είναι το LNG που ακούμε όλοι στα καράβια, το υγροποιημένο. Μιλάμε για το compress natural gas, το συμπιεσμένο στο οποίο μάλιστα έχει γίνει ένα project, δεν ξέρω πού βρίσκεται τώρα, έχει ξεκινήσει το 2020. Στην ουσία μεταφέρεται το φυσικό αέριο συμπιεσμένο και μάλιστα θα γινόταν μια πρότυπη έτσι δοκιμή στον Μαραθώνα για τους καλλιεργητές εκεί στα θερμοκήπια, οι οποίοι έχουνε μεγάλη, είναι μεγάλο το κόστος της ενέργειας που χρησιμοποιούν για τα θερμοκήπιά τους και θα δοκιμαστεί να πηγαίνει σε συμπιεσμένο, να γίνεται η αποσυμπίεση τοπικά εκεί. Τώρα, τι παίζει ρόλο στην επιλογή, η πυκνότητα της δυνητικής κατανάλωσης και εδώ έρχεται να απαντήσει στο ερώτημα Μέμο, γιατί μόνο στα Καλύβια; Και όταν λέω στα Καλύβια μιλάω κυρίως για τον κύριο οικισμό στα Καλύβια, με την έννοια ότι η πύκνωση είναι αλλιώς να πεις έχω 100 αιτήσεις στο κέντρο των Καλυβίων, που με έναν αγωγό μπορείς να εξυπηρετήσεις πολλούς καταναλωτές και άλλο να πεις έχω 100 αιτήσεις οι οποίες είναι, μία είναι στα Καλύβια, η άλλη είναι στο Λαγονήσι, η άλλη είναι στον Όλυμπο και η άλλη στη Γαλάζια Ακτή. Υπάρχει αυτή η διασπορά.
Δεύτερο είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από δυνητικούς καταναλωτές, η χρηματοδότηση από το Δήμος οι άλλες πηγές είναι κάτι το οποίο ας πούμε το είπαμε στην κουβέντα, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα δώσουμε τα λεφτά, αλλά μπορούμε να το συζητήσουμε. Η μοναδιαία κατανάλωση, δηλαδή το εισόδημα παίζουν ρόλο, οι κλιματολογικές συνθήκες, ο μέσος όρος επιφάνειας των διαμερισμάτων. Είναι κάποια τα οποία μπαίνουν σε μια πολυπαραγοντική εξίσωση και βγαίνει το κόστος της επένδυσης και προφανώς ο εκτιμώμενος βαθμός διείσδυσης.
Επαναλαμβάνω στα Καλύβια μόνο γιατί στα Καλύβια εγώ είμαι σύμβουλος και πήρα αυτή την πρωτοβουλία να τρέξει, δεν μπορούσα να πάρω πρωτοβουλία για τη Σαρωνίδα ή οπουδήποτε αλλού. Με χαρά να πω ότι, επικοινώνησα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Κουβαρά, τον Κώστα τον Στεργίου, γιατί ο αγωγός αυτός που περνάει από την Πέτα είναι δυνητικοί καταναλωτές και με χαρά είπε ότι θα το τρέξει, ο φίλος ο Κώστας ο Στεργίου. Όπως επίσης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Κερατέας ο Σταμάτης ο Παπαθανασίου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε και θα συναντηθούμε, θέλει να συμμετέχει στο εγχείρημα αυτό για να δυναμώσουμε τη συλλογή υπογραφών εφόσον μιλάμε για ένα κοινό αγωγό που θα περνάει, Καλύβια, Πέτα, Κερατέα και θα φτάνει στο Λαύριο. Αυτό σαν πληροφορία.
Μέμο, τον Απρίλιο του 2021 είχε γίνει αυτή η παρουσίαση στο Συμβούλιο της Κοινότητας Καλυβίων όπου είχε παρθεί ομόφωνη απόφαση από το Συμβούλιο, αυτό να το παρουσιάσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, να προωθηθεί το αίτημά μας για τη στήριξη. Δεν ξέρω πού βρίσκεται η πορεία του αιτήματος. Χαίρομαι που όλοι οι συνάδελφοι του Συμβουλίου της Κοινότητας ε, το είχαν δει θετικά όλοι και μάλιστα το επαναφέραμε τώρα το Μάρτιο, όπου ξανά η Πρόεδρος και σύσσωμη, δεν μου αρέσει η αντιπολίτευση, θα πω όλοι και τα 10 μέλη του Συμβουλίου…
Ναι, ναι η μειοψηφία και έχουν αγκαλιάσει και το βοηθάνε. Και ο Πρόεδρος και η Μαρία η Κοντού που βλέπω τα σχόλια έχει βοηθήσει, ξέρω ότι έχει μαζέψει, έχει τρέξει, βοηθάει και την ευχαριστώ. Το κομμάτι του Δήμου εμείς το παρουσιάσαμε, το κάναμε εισήγηση, δεν περπάτησε, αλλά να σας πω κάτι Μέμο; Δεν μπορώ και εγώ να περιμένω το οτιδήποτε. Είμαστε Συμβούλιο δεν έχουμε ξεκάθαρες αρμοδιότητες, μην μπλέξουμε την κουβέντα τώρα, αλλά δεν μπορώ και εγώ να περιμένω κάτι το οποίο πιστεύω, γιατί με ρώτησες γιατί ασχολούμαι με τα κοινά.
Για να κλείσω το κεφάλαιο του Δήμου, εμείς θεσμικά και εγώ σαν Σύμβουλος, η ομόφωνη απόφαση έχει πάει, μετά την προσπάθειά μου αυτή έχει πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τελεία. Από εκεί και πέρα σαν Κοινότητα οφείλουμε να είμαστε συνεπείς σε αυτά που είπαμε και πρέπει να κάνουμε. Και αν μου επιτρέπεις Μέμο, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το τρέξουμε και μόνοι μας.
Σαφώς και μπορούμε, εφόσον κάθε μεμονωμένος, μη ξεχνάμε ότι και κάθε μεμονωμένος πολίτης μπορεί να κάνει αίτηση για φυσικό αέριο. Εμείς εδώ εκπροσωπούμε στην κοινότητα Καλυβίων 10.000 συνδημότες μας. Γι’ αυτούς εγώ προσωπικά οφείλω να κάνω αυτό που πιστεύω και από τη στιγμή που βρήκε ανταπόκριση στο Συμβούλιο της Κοινότητάς μας, γι’ αυτό και έχω την εξουσιοδότηση στο τελευταίο Συμβούλιο που έγινε τον Απρίλιο από τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη, να το τρέξω και αυτό κάνω. Το τι θα κάνει ο δήμος. Μακάρι, αλλά βάζω και την τεχνική δυσκολία στο ότι, δεν είναι ένα έργο το οποίο μπορεί να τρέξει ταυτόχρονα σε όλο το Δήμο, λόγω της δυσκολίας της τεχνικής.
Το θέμα είναι να πάρει μία, αν το πιστεύει κόσμος, αυτή τη στιγμή απλά ενημερωτικά να δώσω κάποια στατιστικά στοιχεία. Έχουμε φτάσει τις 130 με 140 αιτήσεις από την πλατφόρμα μόνο. Μακάρι να γίνει η διάδοση αυτό και να μαζευτούν υπογραφές από πολύ κόσμο. Δεν είναι, δεν είναι δεσμευτική η αίτηση. Όποιος κάνει αίτηση για να απαντήσω και σε αυτό το ερώτημα, το δεύτερο που είχα σε εκκρεμότητα δικό σου Μέμο. Δεν είναι δεσμευτική. Δεν έρχεται κανείς να σου συνδέσει, ούτε είναι κάποια μορφή σύμβασης. Υπογράφεις την πρόθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να δει η εταιρεία την δυνητική πύκνωση, στη μελέτη η πύκνωση που θα κάνει πού βρίσκεται ή όχι. Αυτό κάνουμε. Είναι αλλιώς να πάμε μας είπανε εδώ με 10 υπογραφές, αλλιώς να πάμε με 150 υπογραφές, αλλιώς να πάμε με 250. Αλλιώς να πάμε δύο Κοινότητες που να γειτνιάζουν και να πούμε, παιδιά εμείς θέλουμε να μπούμε σε αυτό το κομμάτι, μας ενδιαφέρει. Θα έρθουν, θα κάνουνε τη μελέτη, θα βάλουν κάτω τα οικονομικά τους και να μπούμε τουλάχιστον στο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Γιατί τώρα είμαστε εκτός χάρτη. Το φυσικό αέριο για να απαντήσω, όντως μπορεί οι τιμές, οι διεθνείς συγκυρίες να είναι ακριβές τώρα για λόγους που αν θες να αναλύσουμε παρακάτω, αλλά είναι κάτι το οποίο πραγματικά έχει μέλλον. Έχει μέλλον και αξίζει.
Εμένα η πρότασή μου είναι χωρίς, άμεσα για την Κοινότητά μας να ενεργοποιηθούμε προς τους μεγάλους καταναλωτές, δηλαδή αυτούς που είναι στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, που έχει και μεγάλα εργοστάσια και βιοτεχνίες και βιομηχανίες, να τρέξουμε εκεί να μαζέψουμε υπογραφές, να έχουμε από τα δημόσια κτίρια, σχολεία, Δημαρχείο, που είναι η έδρα του στα Καλύβια και όλους τους καταναλωτές. Μια πρόταση με βιομηχανική περιοχή μέσα, με το Δημαρχείο, τα σχολεία, τα δημόσια κτίρια και 200 – 300 καταναλωτές νομίζω είναι μια πάρα πολύ καλή πρόταση η εταιρεία να κάτσει στο τραπέζι και πραγματικά να το βάλει στο business plan της για την περιοχή.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Ενδεικτικά είναι από στοιχεία από το site του ΑΔΜΗΕ που είναι Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, χθες 15/05 που φαίνεται στο ισοζύγιο των ενεργειακών διασυνδέσεων ότι, η χώρα μας χθες είχε 1.000 μεγαβάτ να το πω έτσι εισαγωγή ενέργειας και το μείγμα ήτανε, 8% λιγνίτης στην Ελλάδα, 36% το φυσικό αέριο και για μένα δυστυχώς το 43% από τις διασυνδέσεις. Όλα αυτά γιατί γίνονται; Λόγω του χρηματιστηρίου της ενέργειας. Το χρηματιστήριο της ενέργειας Μέμο δεν είναι τωρινό, πάει πολλά χρόνια πίσω. Όταν έκανα το μεταπτυχιακό μου στο Μετσόβιο, μας μιλούσε ένας καθηγητής το 2007 – 2008 για το χρηματιστήριο της ενέργειας και γελάγαμε όλοι τότε. Λέγαμε, ποιο χρηματιστήριο της ενέργειας, εμείς τη ΔΕΗ ξέρουμε, ρεύμα έχουμε, δεν απασχολούσε κανέναν. Το χρηματιστήριο της ενέργειας είναι στην ουσία τα μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα συμβόλαια ενέργειας που κλείνονται μεταξύ χωρών πλέον. Και γι’ αυτό βλέπουμε τη διεθνή αυτή διακύμανση. Μπορεί να συμφέρει μια χώρα δηλαδή να εισάγει ενέργεια, από το να παράγει. Να εισάγει γιατί είναι πιο φθηνή και την παραγόμενη να την εξάγει, γιατί έχει πιο φθηνή παραγωγή, γιατί όπως εύστοχα ρωτάνε πολλοί, γιατί τα 1.000 αυτά δεν τα παράγεις και τα εισάγεις.
Όλα αυτά γίνονται με γνώμονα τις μηδενικές εκπομπές. Λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οδηγίας για την ενέργεια και το κλίμα, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής του διοξειδίου του άνθρακα, για να πάμε σε μηδενικές εκπομπές πάμε όλοι σε αυτό που λέμε, πώς θα καταφέρουμε όλη η ενέργειά μας να είναι σε κουτάκια, σε στατικά, πράσινη και μάλιστα η ρήτρα αναπροσαρμογής του διοξειδίου του άνθρακα έχει μεταφραστεί πλέον στη γνωστή δυστυχώς ρήτρα αναπροσαρμογής παροχής. Αυτό που πληρώνουμε όλοι. Είναι, δηλαδή αν δεις του λογαριασμούς, αυτή την αναπροσαρμογή που πληρώνουμε τώρα για την προμήθεια ρεύματος, λεγόταν παλιά ρήτρα αναπροσαρμογής διοξειδίου. Ενδεικτικά μου έκανε εντύπωση και μένα χτες, γι’ αυτό ήθελα να το μοιραστώ Μέμο μιας και ρώτησες, γιατί για κάπου αλλού την είχα αυτή την παρουσίαση, αλλά μιας και μου έβαλες στο κόστος της ενέργειας. Φινλανδία και Ελλάδα δύο χώρες διαμετρικά. Η Φινλανδία στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνεται μέσα εκεί και η παραγωγή, βασίζεται στην πυρηνική, στην υδροηλεκτρική όπως βλέπετε και σε κάποιο ισοζύγιο με την Εσθονία.
Στην Ελλάδα έχουμε την ηλιακή, έχουμε μεγάλα γιγαβάτ στην ηλιακή, έχουμε φυσικό αέριο, αλλά έχουμε και πολλές εισαγωγές. Πού πήγε αυτή; Γιατί αυτή είναι τεχνικά, τεχνικά δεν μπορείς να να κρύψεις, οδηγεί σε τιμές, να έχει για παράδειγμα χθες η Ελλάδα τη μεγαβατώρα και έχει η Φινλανδία 70 και…
Αυτό έχει να κάνει με τα χρηματιστήρια ενέργειας. Πριν δύο χρόνια αν θυμάσαι σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που αρχίζαμε να μιλάμε για τις ΑΠΕ στο Δήμο Σαρωνικού, είχα πει τότε ότι, για κάθε μεγαβάτ που ΑΠΕ χρειάζεται να υπάρχει πίσω και ένα μεγαβάτ θερμικής ενέργειας. Και ήταν η πρώτη φορά που μετάνιωσα που είχα ασχοληθεί με τα κοινά τότε, γιατί μετά την τοποθέτησή μου αυτή, είχαν πέσει “και τι είναι αυτά που λες και αυτά και είσαι εκπρόσωπος του λόμπι του φυσικού αερίου” , μετά μάθαν ότι δουλεύω στη ΔΕΗ, είσαι εκπρόσωπος.
Δηλαδή, λέω τι κάθομαι και μιλάω; Μετά από δύο χρόνια έρχεται λοιπόν, δεν είχα απαντήσει ποτέ σε κανέναν, αλλά έρχεται η ιστορία και η τεχνική αλήθεια στον κλάδος μας, εμείς οι μηχανικοί δεν κρύβεται. Σε ένα μήνα, σε δύο, σε δύο χρόνια βγήκε. Τώρα βγήκε με την κρίση την ενεργειακή που δείχνει ότι για τις ΑΠΕ, για κάθε ένα μεγαβάτ ΑΠΕ, έτσι όπως είναι η τεχνολογία τώρα, αν σε δύο χρόνια υπάρχει αποθήκευση θα μιλάμε για άλλα πράγματα, γιατί οι ΑΠΕ δεν μπορούνε, είναι καλές στην ηλεκτροπαραγωγή, δεν είναι στην ηλεκτροδότηση. Είναι άλλο πράγμα το παράγω ενέργεια και άλλο ηλεκτροδοτώ ένα σπίτι. Στην ηλεκτροδότηση παίζει ρόλο και η συχνότητα του ρεύματος, στα 50 hertz που λέμε. Οπότε εφόσον υπάρχει ο κανόνας ακόμη του σχεδόν, πάνω – κάτω τώρα, έτσι; Μη το δέσουμε κόμπο το ένα μεγαβάτ για τις ΑΠΕ θέλει πίσω να έχει και θερμικά εργοστάσια, αυτό είναι το πρόβλημα με την Ελλάδα και ότι, οι γειτνιάσεις που έχει από χώρες, δεν είναι όπως η Φινλανδία που έχει τα υδροηλεκτρικά. Δηλαδή το βράδυ κάνει εξαγωγή της ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά που έχει άπλετα και κάνει εισαγωγή την ημέρα από την Ολλανδία, από τη Γερμανία πυρηνική φτηνή ενέργεια. Εμείς οι γειτνιάσεις μας που είναι με τα 4 κέντρα υπέρ υψηλής τάσης που είναι στην Τουρκία, στην Αλβανία, στη Βουλγαρία και στα Σκόπια, είναι άλλες συνθήκες. Είναι Βαλκάνια, διαμορφώνεται αλλιώς το χρηματιστήριο, υπάρχει ο κίνδυνος ο παράγοντας της αυτάρκειας, της ασφάλειας.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
Ο Δημήτρης ο Παπαχρήστου έκανε ένα νέο ξεκίνημα στο Δήμο. Το μέλλον θα δείξει τι προβλέπεται. Γι’ αυτό είναι νέος άνθρωπος αυτοδιοικητικός, έχω συνεργαστεί με τον Δημήτρη, τον λέω Δημήτρη γιατί είναι και φίλος, έχω συνεργαστεί μαζί του και στο site που φτιάξαμε του Δήμου Σαρωνικού, αυτό ξέχασες να αναφέρεις στο ρεπορτάζ σου Μέμο, Συνεργαστήκαμε στη διαπαραταξιακή στην οποία αποχώρησα για άλλοι λόγους, όχι του Δημήτρη, αλλά για το εγχείρημα και την κατεύθυνση που πήρε αυτή η διαπαραταξιακή. Συνεργάστηκα με το Δημήτρη στα θέματα της ενέργειας και γι’ αυτό που μιλάμε για το φυσικό αέριο, έχει βοηθήσει και ξέρω ότι θα βοηθήσει.
Τώρα που ανακοίνωσε, θα τον πιέσω και ακόμα περισσότερο. Θα θελήσει και αυτός. Συνεργαστήκαμε και στην Επιτροπή Ανάπτυξης για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Δήμου το οποίο δεν περπάτησε είναι η αλήθεια. Παρόλο που έγινε μια καλή αρχή, φτιάχτηκε μια ομάδα για να φτιάξει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Δήμου, δεν περπάτησε αλλά συνεργαστήκαμε και γιατί τα λέω αυτά; Έτυχε και συνεργάστηκα σε κάποια κομμάτια και τον ξέρω σαν άνθρωπο. Όπως αντίστοιχα, για να μην παρεξηγηθεί κανένας, έχω συνεργαστεί και σαν Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού με το Χρήστο τον Γκίνη, με το Χρήστο το Γκίνη ,μου έκανε εξαιρετική εντύπωση σαν Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας ο Χρήστος, η δουλειά που κάνει και με τη Δήμητρα τη Ράπτη στα θέματα του site έχουμε συνεργαστεί.
Αλλά επειδή με ρώτησες για το Δημήτρη, το εγχείρημά του εγώ το βρίσκω θετικό. Το ότι κάνει κάτι γιατί διαπιστώνει ότι υπάρχει ένα κενό στη μετάβαση εξουσίας. Αυτό που δεν είναι ωραίο είναι ότι, διαπιστώνεται τόσο νωρίς, αλλά σε αυτό δε νομίζω, δηλαδή δεν κάνει, το ίδιο μου κάνει εντύπωση γιατί ο Δημήτρης ανακοινώνει την παράταξή του τώρα, όπως αντίστοιχα θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει και γιατί και ο Δήμαρχος ανακοινώνει την υποψηφιότητά του από τώρα για βουλευτής. Άρα μπαίνουν και τα δύο, μη στεκόμαστε μόνο στο ένα σκέλος.
Ναι, είναι συγκοινωνούντα, είναι συγκοινωνούντα δοχεία προσπαθώντας και εγώ να ερμηνεύσω την κίνηση του Δημήτρη του Παπαχρήστου, γιατί εντόπισε αυτό το κενό και σου λέει, εγώ θέλω να πάω να κάνω αυτό. Άρα το βλέπω θετικά το εγχείρημά του. Από κει και πέρα είναι άλλο αυτό και άλλο το τι θα γίνει και πώς θα πάει.
Ήμουνα και χτες για να τον ακούσω, παρόλο που είμαι σίγουρος ότι επειδή πήγα, θα το συνδυάσουν όλοι ότι πήγε, άρα είναι υποψήφιος. Δεν είμαι υποψήφιος με κανέναν και μάλιστα χτες επειδή ήταν διαδικτυακό είναι και λίγο αλληγορικό φίλε Μέμο αυτό, ότι οι περισσότεροι το είδαν από την κλειδαρότρυπα του «Παράκτιου», έτσι; Αλλά εγώ πήγα γιατί είναι φίλος και τίμησα, κάθε τι καινούργιο που γίνεται στην Κοινότητα οφείλω να πάω και αυτό το έγραψα. Είναι μια καινούργια προσπάθεια, πόσο μάλλον από ένα φίλο και πήγα να τον ακούσω σε αυτό που έχει να παρουσιάσει, γιατί είναι κάτι υγιές και θεμιτό να ξεκινάει κάτι τέτοιο. Δεν το είδα, πήγα. Πολλοί το είδανε, εγώ πήγα και ίσως ήμουνα και ο μόνος αιρετός που πήγα.
“ΚΛΕΙΣΙΜΟ”
Δεν κάνω προεκλογικό τώρα αγώνα, αλλά επειδή με ρώτησες και είδα και εγώ πράγματα που γράφονται, η συμμετοχή για μένα στα κοινά είναι κάτι για να προσφέρω, όχι για να πάρω. Δεν ήρθα για να πάρω. Ήρθα να αφιερώσω το χρόνο μου, τις επαγγελματικές μου γνώσεις και γι’ αυτό ασχολούμαι σε κομμάτια στα οποία είναι το αντικείμενό μου, είμαι και μέλος στην Επιτροπή Ενέργειας στην ΚΕΔΕ, είμαι μέλος και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ενέργειας στη ΔΕΕΠ Ανατολικής Αττικής, όπου μου έκανε και την πρόταση η κυρία Σωφρόνη Βανίτα και με χαρά δέχτηκα, για να προσφέρω στο κομμάτι το οποίο και την ευχαριστώ, στο κομμάτι στο οποίο είναι το αντικείμενό μου, οι σπουδές μου και ο επαγγελματικός μου βίος. Όπου μου έχει ζητηθεί και βλέπω ότι μπορώ να προσφέρω, με χαρά προσφέρω, γι’ αυτό και η πρωτοβουλία αυτή στην κοινότητα είναι σε αυτές τις κατευθύνσεις. Είμαστε κάποιοι αιρετοί οι οποίοι είμαστε εδώ για να προσφέρουμε και αν είναι να ασχοληθούμε ξανά με τα κοινά και μιλάω για μένα, θα ασχοληθώ με κάτι το οποίο αξίζει, με κάτι το οποίο έχει μέλλον, έχει μια τεχνοκρατική αντίληψη και δεν είναι κάτι το που έχει μέσα, να το πω έτσι, παλαιοκομματικού χαρακτήρα πολιτικές.
Ευχαριστώ και κάναμε κατάχρηση του χρόνου πιστεύω, αλλά… Εντάξει , πώς το λένε, με την καλή την έννοια με τσίγκλησες και πέσαμε και στις συγκυρίες τώρα. Εγώ αυτό που θέλω Μέμο είναι, ο κόσμος εφόσον το πιστεύει να το τρέξουμε και ότι γίνει είναι ευκαιρία, να μην αφήσουμε να πάει χαμένη, γιατί το μέλλον το σχεδιάζεις στο τώρα και την υλοποίηση στο αύριο.
Καλό βράδυ.
(ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ: Μαλαματένια Σκορλέτου)