Διεθνής αμνηστία και ΟΗΕ για το «Alterthess» και την Στ. Πουλημένη

Ντίνα Δασκαλοπούλου

Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας και του ΟΗΕ προκάλεσε η δίκη της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη και του ανεξάρτητου συνεταιριστικού «Alterthess» για φερόμενη παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων επειδή δημοσιοποίησαν την καταδίκη ανώτερου στελέχους της εταιρείας εξόρυξης χρυσού «Ελληνικός Χρυσός» για περιβαλλοντική καταστροφή.

«Η στοχοποίηση ενός μικρού ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης και μιας δημοσιογράφου επειδή αναφέρθηκε σε καταδίκη για περιβαλλοντική καταστροφή συνιστά απειλή για την αναφορά θεμάτων δημόσιου συμφέροντος και αποτελεί το τελευταίο κατάφωρο παράδειγμα κατάχρησης του συστήματος δικαιοσύνης για τον εκφοβισμό των υπερασπιστριών/-ών των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την αποθάρρυνση του δημόσιου ελέγχου», δήλωσε η Κονδύλια Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα.

«Το δικαστήριο πρέπει να απορρίψει αυτή την εξωφρενική αγωγή και να διασφαλίσει ότι οι δημοσιογράφοι και οι υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων που αναφέρονται στο περιβάλλον και σε άλλα θέματα προστατεύονται από τις τακτικές εκφοβισμού παραγόντων εταιρειών που σκοπεύουν να τους φιμώσουν».

Η Δ.Δ. κάνει λόγω για ξεκάθαρη στρατηγική αγωγή κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPP), η οποία χρησιμοποιείται ευρέως για να φιμώσει δημοσιογράφους και ακτιβίστριες/-ιστές και αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη εφαρμογής της οδηγίας κατά των SLAPP εντός της Ε.Ε.. Σχετική δήλωση έκανε μέσω του λογαριασμού της στο twitter η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mary Lawlor τονίζοντας επίσης ότι η SLAPP αγωγή πρέπει να απορριφθεί.

Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας, διεθνείς οργανισμοί για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου όπως το IPI και το Media Freedom Rapid Response, μαζικοί φορείς και συνδικάτα στηρίζουν το Alterthess και την δημοσιογράφο του. Παράλληλα, το ζήτημα έφτασε στην Βουλή και στην Ευρωβουλή μέσα από ερωτήσεις που άνοιξαν τη συζήτηση γύρω από τις SLAPP αγωγές

efsyn.gr

Categories