Επίθεση «αγνώστων» σε ξενώνα ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην Περαία

Επίθεση δεκάδων ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στον ξενώνα της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στην Περαία, σύμφωνα με ανακοίνωση του φορέα.

Όπως επισημαίνεται, ο ξενώνας που φιλοξενεί 25 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα δέχθηκε επίθεση με τσιμεντόλιθους, πέτρες, βαριοπούλες και καδρόνια από 30 με 40 άτομα νεαρής ηλικίας, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ένα παιδί και να προκληθούν σοβαρές ζημιές στη δομή.


«Όλα άρχισαν όταν οκτώ νεαροί έβρισαν και κυνήγησαν αναίτια μια παρέα έξι ασυνόδευτων παιδιών, που κάθονταν σε πλατεία κοντά στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Περαίας, δίπλα στον ξενώνα. Έπιασαν και χτύπησαν στο κεφάλι με καδρόνι ένα 16χρονο παιδί από το Πακιστάν και στη συνέχεια το γρονθοκόπησαν στο πρόσωπο και του έκλεψαν το κινητό τηλέφωνο. Το παιδί γλίτωσε χάρη στην παρέμβαση δύο διερχόμενων αντρών, οι οποίοι υπερασπίστηκαν το προσφυγόπουλο και οι επιτιθέμενοι τράπηκαν σε φυγή», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΑΡΣΙΣ.

Στη συνέχεια, ο φορέας κοινωνικής στήριξης προσθέτει: «Ακολούθως όμως συγκεντρώθηκαν περίπου 30 με 40 νεαροί και έφτασαν έξω από τον ξενώνα με επιθετικές διαθέσεις, πετώντας πέτρες, τσιμεντόλιθους και καδρόνια. Οι εργαζόμενοι της ΑΡΣΙΣ ασφάλισαν τη δομή για να προστατέψουν τα παιδιά που ήταν μέσα. Η επίθεση έληξε με την παρέμβαση των γειτόνων που βγήκαν στα μπαλκόνια φωνάζοντας στους επιτιθέμενους να σταματήσουν κι ότι θα καλέσουν την αστυνομία, οπότε οι επιτιθέμενοι τράπηκαν σε φυγή».

«Η αστυνομία έφτασε άμεσα στο σημείο έπειτα από κλήσεις εργαζομένων της δομής και γειτόνων και ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη κατά αγνώστων. Ο τραυματισμένος ανήλικος εξετάστηκε από ιατροδικαστή, το πόρισμα του οποίου αναμένεται», προσθέτει.

Η ΑΡΣΙΣ καταγγέλλει την αναίτια επίθεση και επισημαίνει την «καταλυτική παρέμβαση κατοίκων της Περαίας, που έχουν αγκαλιάσει τον ξενώνα», ενώ καλεί την τοπική κοινότητα και τους φορείς να σταθούν δίπλα της, «απομονώνοντας ρατσιστικές συμπεριφορές και ενέργειες».

Η δομή της ΑΡΣΙΣ στην Περαία, λειτουργεί στην περιοχή από τις 5 Απριλίου και φιλοξενεί 25 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, στο πλαίσιο του έργου «ΜΕΤΟΙΚΟΣ» του Ταμείου Ασύλου, που εντάσσεται στο Ταμειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ΕΠΑ 2021-2025.

efsyn.gr

Categories