Η Ε.Ε. καλεί τα κράτη να ετοιμάσουν εμβολιαστικά προγράμματα για ευλογιά των πιθήκων

Στρατηγικές για πιθανή εφαρμογή εμβολιαστικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης έξαρσης κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων, την ώρα που διαρκώς ανακοινώνονται νέα περιστατικά της ασθένειας. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι συστάσεις αναμένονται σήμερα Δευτέρα 23 Μαΐου, καθώς το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων) έχει προχωρήσει σε αξιολόγηση κινδύνου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, καθώς δεν υπάρχει κάποιο εξειδικευμένο και εγκεκριμένο εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων, οι στρατηγικές εμβολιασμού θα αφορούν το υπάρχον εμβόλιο της ευλογιάς, καθώς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει προστασία. Η ευλογιά έχει κηρυχθεί εξαλειφθείσα από το 1980, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για το ενδεχόμενο να υπάρξει αναζωπύρωση.

Σύμφωνα με το ECDC, δεν ήταν «εύκολη απόφαση» να συστήσει τον εμβολιασμό με το σκεύασμα για την ευλογιά στα στις στενές επαφές κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων και επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς που διατίθεται στην Ε.Ε. παράγεται από τη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic’s Imvanex, στη Δανία, δεν έχει εγκριθεί για χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Επίσης, δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τη χρήση του σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα ή σε μικρά παιδιά, ομάδες που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο από τη νόσο, επισημαίνει το ECDC. Και επισημαίνει ότι η καλύτερη προσέγγιση είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας, διότι βάσει των έως τώρα στοιχείων, η ασθένεια εξαπλώνεται μεταξύ ατόμων που δεν μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός υπάρχει στην κοινότητα.

Το εμβόλιο της ευλογιάς είναι διαθέσιμο και στη Βρετανία, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν συστήσει ανάλογη στρατηγική.

Οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν να κατανοήσουν αυτό το ξέσπασμα της ασθένειας, η οποία είναι ενδημική στην Αφρική.

Έως το Σάββατο υπήρχαν περίπου 100 επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα σε 12 χώρες, ενώ τα πρώτα περιστατικά ανακοίνωσαν την Κυριακή το Ισραήλ, η Αυστρία και η Ελβετία. Στην Ελλάδα, ένα ύποπτο περιστατικό που υπήρξε, αποδείχθηκε ότι έπασχε από ανεμοβλογιά.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ασθένεια και οι περισσότερες περιπτώσεις μέχρι στιγμής, αν και όχι όλες, έχουν καταγραφεί σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Σύμφωνα με το ECDC, η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων γίνεται κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων. Επειδή αυτά τα σταγονίδια δεν ταξιδεύουν μακριά, απαιτείται παρατεταμένη επαφή. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω άλλων σωματικών υγρών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι έως σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η μετάδοση γίνεται μεταξύ ατόμων που έχουν στενή σωματική επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα της ασθένειας.

Όλα τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα δείγματα μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί ότι ανήκουν σε υποστέλεχος που προέρχεται από τη Δυτική Αφρική. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι από ευλογιά των πιθήκων. Τα συμπτώματα μοιάζουν με γρίπη και περιλαμβάνουν επίσης εξάνθημα, το οποίο συχνά ξεκινά από το πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος. Η επώαση μπορεί να διαρκέσει έως και 21 ημέρες, περιπλέκοντας τις προσπάθειες ανίχνευσης επαφών.

Όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, «η κατάσταση είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων καθώς επεκτείνεται η επιτήρηση σε μη ενδημικές χώρες».

Την ίδια ώρα, οι μετοχές της Bavarian Nordic, του κατασκευαστή του εμβολίου κατά της ευλογιάς, έχουν αυξηθεί περίπου 55% από τις 19 Μαΐου, όταν ο αριθμός των ευρωπαϊκών κρουσμάτων άρχισε να αυξάνεται.

Σύμφωνα με Ευρωπαίος αξιωματούχος υγείας, «χιλιάδες» δόσεις Imvanex ήταν άμεσα διαθέσιμες, ωστόσο η φαρμακοβιομηχανία δεν απάντησε στα αιτήματα για σχόλιο την Κυριακή.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επισήμανε την Κυριακή ότι η κατάσταση όσον αφορά την ευλογιά των πιθήκων «είναι κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να ανησυχούν». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία εντοπισμού κατάλληλου εμβολίου για την αντιμετώπιση του ιού. Από την πλευρά του, ο Ασίς Τζα, συντονιστής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στον Λευκό Οίκο, δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ εντόπισαν ένα κρούσμα στη Μασαχουσέτη και ένα στη Νέα Υόρκη και παρακολουθούσαν άλλες ύποπτες περιπτώσεις. Αυτό που επισήμανε είναι ότι πρόκειται για «έναν ιό που καταλαβαίνουμε» και ότι υπάρχουν εμβόλια και θεραπείες για την καταπολέμησή του.

efsyn.gr

Categories