Παντελής Μπουκάλας
Πληθαίνουν τα σημάδια ότι η «αρραγής Δύση» έχει αρκετές ραγισματιές όσον αφορά τη στάση της απέναντι στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και ότι ορισμένοι από τους κύριους εκφραστές της άρχισαν να κάνουν δεύτερες σκέψεις.
Η ανέξοδη εξ αποστάσεως ηρωολογία εν ονόματι όσων… κινδυνεύουν στα πεδία των μαχών έχει το όριό της. Ιδίως όταν διασταυρώνεται με τις σοβαρές συνέπειες που βιώνουν οι ψηφοφόροι στις χώρες των ηρωολογούντων. Με την ωμότητα που δεν τον εγκατέλειψε παρότι πλησιάζει τον έναν αιώνα βίου, ο Χένρι Κίσινγκερ προέτρεψε τους Ουκρανούς, σε ομιλία του στο Φόρουμ του Νταβός, να απεμπολήσουν την εδαφική τους ακεραιότητα, ώστε να λήξει ο πόλεμος.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν πρόκειται να κριθεί σε κάλπες, ούτε μπορεί πλέον να αλλάξει οτιδήποτε ως προς την υστεροφημία του. Είπε λοιπόν απερίφραστα όσα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί εμπιστεύονται ακόμα στους υπαινιγμούς και στα δειλά μισόλογα.
Ο Γάλλος πρόεδρος, με εθνικές εκλογές μπροστά του, δεν θα μπορούσε να αυτοαναιρεθεί δημοσίως. Θα του κόστιζε. Παρασκηνιακά όμως φαίνεται ότι πίεσε τον Ουκρανό ομότιμό του να συναινέσει στην εκχώρηση εδαφών στη Ρωσία.
Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνουν οι πρόσφατες σκληρές επιθέσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά του Εμανουέλ Μακρόν. Ανάλογο περιεχόμενο πρέπει να έχει και το σχέδιο ειρήνευσης που υπέβαλε επίσημα η Ιταλία. Εξ ου και η άμεση και κατηγορηματική απόρριψή του από την ουκρανική πλευρά.
Υπό το πέπλο της φιλειρηνικής αγωνίας, οι απόρρητες σκέψεις είναι κυνικές: «Αρκετά κερδίσαμε (οι Αμερικανοί, εξασφαλισμένοι χάρη στην ασπίδα που τους προσφέρει ο Ατλαντικός), αρκετά χάσαμε και διχαστήκαμε (οι Ευρωπαίοι), αρκετά ντροπιαστήκαμε (και πάλι οι Ευρωπαίοι, που διατυμπανίζουν “ποτέ σε ρούβλια” και υπογείως πληρώνουν, επιτρέπουν δε στο ρωσικό πετρέλαιο να ρέει ακώλυτα), αρκετό αίμα έδωσαν οι Ουκρανοί, από πατριωτισμό αλλά και με την πίστη ότι θα παραμείνουμε σταθερά στο πλευρό τους. Ας βρεθεί μια λύση πια. Ας δώσουν χώμα τώρα, για να γλιτώσουν αίμα».
Σε έρευνα πάντως του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου (13-18.5), το 82% των ερωτηθέντων 2.000 Ουκρανών αρνείται σθεναρά οποιαδήποτε εδαφική παραχώρηση. Μόνο το 10% πιστεύει ότι, για να επιτευχθεί η ειρήνη, θα μπορούσε να εγκαταλειφθούν ορισμένες περιοχές, προφανώς στα ανατολικά. Αν αυτό το 10% είναι ρωσογενείς, ρωσόφιλοι ή εξουθενωμένοι και απελπισμένοι άνθρωποι, δεν διευκρινίζεται…
H Καθημερινή
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS