Ορυμαγδό αντιδράσεων και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έφερε η είδηση θανάτωσης χιμπατζή που απέδρασε από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο • Κυβερνητική παρέμβαση μετά το ξέσπασμα οργής • Σχόλιο Φίλη: Η Πολιτεία να πάρει τις αποφάσεις της • Τι απαντά η εταιρεία.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το απόγευμα έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, έπειτα από τον ορυμαγδό αντιδράσεων που προκάλεσε η είδηση της θανάτωσης χιμπατζή που απέδρασε από το πάρκο.
Η είδηση της απόδρασης του χιμπατζή άρχισε να κυκλοφορεί από χθες, Σάββατο, όμως οι ανακοινώσεις για την θανάτωσή του έφεραν σωρεία διαμαρτυριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα #Αττικοζωολογικοπαρκο και #αττικο_παρκο να είναι στα πρώτα trends του Twitter.
Μάλιστα, η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση σε πολύ υψηλούς τόνους καταγγέλλοντας εν ψυχρώ δολοφονία του ζώου και υπογραμμίζοντας ότι «τα πρωτεύοντα του ΑΖΠ, ζουν έγκλειστα μέσα σε έναν κήπο που μοιάζει με “παιδική χαρά” και ένα σπίτι με γυάλινους τοίχος για να είναι μόνιμα εκτεθειμένα στο κοινό. Ο χώρος τους περιστοιχίζεται από μια μικρή τάφρο με νερό και ηλεκτροφόρο συρματόπλεγμα το οποίο τα εμποδίζει να αποδράσουν» για να προσθέσει «Τα ζώα δεν σκοτώνονται βάσει πρωτοκόλλου επειδή είναι επικίνδυνα, ίσως και να είναι αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει και τόση σημασία καθώς οι θύτες της υπόθεσης είναι οι δεσμοφύλακες και το κοινό».
Η ανακοίνωση αναφέρει
ΚΑΜΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΖΩΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΙΜΠΑΤΖΗ
ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Σήμερα 25/6/22 πληροφορηθήκαμε από τα social media του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα Αττικής, ότι σκότωσαν εν ψυχρώ έναν αρσενικό χιμπατζή που τόλμησε να αποδράσει από το κλουβί του.
Τα πρωτεύοντα του ΑΖΠ, ζουν έγκλειστα μέσα σε έναν κήπο που μοιάζει με «παιδική χαρά» και ένα σπίτι με γυάλινους τοίχος για να είναι μόνιμα εκτεθειμένα στο κοινό. Ο χώρος τους περιστοιχίζεται από μια μικρή τάφρο με νερό και ηλεκτροφόρο συρματόπλεγμα το οποίο τα εμποδίζει να αποδράσουν.
Οι αντιδράσεις των επισκεπτών βλέποντας τους χιμπατζήδες αποτελούν δείγμα του ανθρωποκεντρισμού που τους διακατέχει, καθώς είναι συνήθως επιφωνήματα θαυμασμού για την ομοιότητα ανθρώπου – ζώου, κατατάσσοντάς τους ιεραρχικά εγγύτερα στον Άνθρωπο από ό,τι τα υπόλοιπα έγκλειστα ζώα του πάρκου. Όμως σίγουρα όχι αρκετά κοντά ώστε η ελευθερία τους να έχει μεγαλύτερη αξία από την ηδονή του βλέμματος, και η αμφισβήτηση αυτής της ιεράρχησης προτεραιοτήτων τιμωρείται με στέρηση της ίδιας της ζωής.
Ο χιμπατζής που πέθανε στο μέσο της ηλικίας τους, μόλις 26 ετών, μπορεί στα ανθρώπινα μάτια να είχε υποβιβαστεί σε ένα έκθεμα μουσειακού χαρακτήρα, χωρίς ενδιαφέροντα και συμφέροντα, όμως στην δική του πραγματικότητα ο ίδιος αποτελούσε ένα πρόσωπο, μέλος μιας οικογένειας, που είχε την ατυχία να θεωρηθεί ιδιοκτησία του ΑΖΠ. Δεν σκότωσαν απλά έναν χιμπατζή, κάποιοι, ακόμη πίσω από τα ηλεκτροφόρα σύρματα, θρηνούν για αυτόν, τους λείπει, αναρωτιούνται τι να απέγινε, ή μάλλον γνωρίζουν καλά, αφού πιθανόν να άκουσαν την τελευταία του κραυγή μετά την «εξουδετέρωσή».
Το ίδιο το δρών υποκείμενο μέσα από την πράξη απόδρασης και έστω και πρόσκαιρης απελευθέρωσής του απέδειξε ότι τα ζώα δεν βρίσκονται ούτε κατ’ επιλογήν στα κλουβιά, ούτε έχουν μάθει να ζουν ανελεύθερα, ούτε έχουν συνηθίσει τόσο πολύ τις συνθήκες του εγκλεισμού ώστε να έχει μετατραπεί η ανελεύθερη συνθήκη σε δεύτερη φύση τους. Τα ζώα φωνάζουν, περπατάνε νευρικά πέρα – δώθε, αυτοτραυματίζονται, πηδάνε φράχτες, σπρώχνουν, μασάνε σίδερα, σπάνε τζάμια, λυγίζουν λαμαρίνες, ξεφεύγουν σε κάθε δυνατή ευκαιρία και διεκδικούν το αυτονόητο, την Ελευθερία που τους στερεί ο εγκλεισμός με γνώμονα το κέρδος.
Τα ζώα δεν σκοτώνονται βάσει πρωτοκόλλου επειδή είναι επικίνδυνα, ίσως και να είναι αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει και τόση σημασία καθώς οι θύτες της υπόθεσης είναι οι δεσμοφύλακες και το κοινό. Τα ζώα σκοτώνονται επειδή είναι αναλώσιμοι παραγωγικοί πόροι του πάρκου, ζουν και αναπνέουν για να φέρνουν ευρώ στους ιδιοκτήτες με τη μορφή εισιτηρίων. Τα ζώα δολοφονούνται γιατί δεν αποτελούν πλέον φερέγγυα εκθέματα, γιατί η ζωή τους αποτιμάται οικονομικά λιγότερο από μια ενδεχόμενη μήνυση ενός επισκέπτη προς το πάρκο ο οποίος θα ισχυριστεί ότι έχει υποστεί σωματική ή ψυχική βλάβη από την απόδραση του εκάστοτε ζώου. Είτε πρόκειται για τζάγκουαρ, είτε για γέρικα δελφίνια, είτε για χιμπατζήδες η ζωή τους αξίζει όσο φέρνουν ανέμελους επισκέπτες, όσο επιβεβαιώνουν το ανθρωποκεντρικό παράδειγμα της χρησιμοθηρικής συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα και το φυσικό κόσμο.
Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΑΓΡΙΩΜΕΝΑ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ ΤΩΝ ΖΩΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΗΠΩΝ
ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ Ή ΑΣ ΜΗ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ – STEVEN BEST
Η εταιρεία σε πρωινή της ανακοίνωσε έκανε λόγο για λόγους ασφάλειας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσε να ναρκωθεί το ζώο στη συγκεκριμένη περίσταση.
Αναλυτικά
Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή του alpha male χιμπατζή. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας, παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα.
Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου, ζώου. Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5 -10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του, μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους που βλέπουν την συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωση τους.
Κυβερνητική παρέμβαση μετά τις αντιδράσεις
Μετά τον σάλο η κυβέρνηση παρεμβαίνει μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος ζητώντας πλήρη διαλεύκανση του περιστατικού και άμεση ενημέρωση. Ειδικότερα ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς απέστειλε επιστολή προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον ιδρυτή του Ζαν Ζακ Λεσούερ ζητώντας πλήρη και άμεση ενημέρωση:
για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων.
για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων.
για τον τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή των ζώων στον χώρο των επισκεπτών.
για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
για την αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.
Ο υφυπουργός απέστειλε επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της, που με βάση τη νομοθεσία έχουν την αρμοδιότητα για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων και την ανανέωση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, ζητώντας την άμεση διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων:
για τις συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.
για τον τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
για την αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.
Τέλος, ο κ. Αμυράς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης άγριας πανίδας.
Όπως έγινε γνωστό, αύριο, Δευτέρα, ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης ‘Αγριας Ζωής και Θήρας, την αρμόδια υπάλληλο του γραφείου Διεθνών Συμβάσεων (Διαχειριστική Αρχή «Cites» Αττικής) της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και υπάλληλο του Δασαρχείου Πεντέλης θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, προκειμένου να προβούν σε έλεγχο όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων κατοχής των ειδών της αγρίας πανίδας, που φιλοξενούνται σε αυτό.
«Έγκλημα απέναντι στην άγρια ζωή»
Αντίδραση, όμως, ήρθε και από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Νίκου Φίλη, ο οποίος σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «οι ζωολογικοί κήποι δεν έχουν θέση στον πολιτισμό μας» για να προσθέσει ότι «η Πολιτεία μετά τον απαραίτητο διάλογο οφείλει να πάρει τις αποφάσεις της».
Το σχόλιο Φίλη
Ένα έγκλημα απέναντι στην άγρια ζωή
Οι ζωολογικοί κήποι δεν έχουν θέση στον πολιτισμό μας
Η εκτέλεση του χιμπατζή που διέφυγε από το Αττικό Πάρκο, βάσει ενός πρωτοκόλλου που διέπει τη λειτουργία των φυλακών για ζώα που ονομάζονται ζωολογικοί κήποι/πάρκα, αποτελεί μία αποτρόπαιη πράξη, ένα έγκλημα απέναντι στην άγρια ζωή που πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει όλους.
Πριν μερικά χρόνια οι ίδιοι υπεύθυνοι του Αττικού Πάρκου είχαν σκοτώσει δύο τζάγκουαρ, όταν έσπασε το τζάμι του κλουβιού που φιλοξενούσαν τα δυστυχισμένα αιχμάλωτα ζώα.
Χωρίς μισόλογα: Η συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα δεν πρέπει να συνεχίσει να ασκείται.
Η Πολιτεία μετά τον απαραίτητο διάλογο οφείλει να πάρει τις αποφάσεις της.
Η αρπαγή από το φυσικό τους χώρο και η φυλάκιση άγριων ζώων αποτελεί αναχρονισμό. Ένα θλιβερό απομεινάρι του χθες που οι σύγχρονες κοινωνίες οφείλουν να αποβάλουν. Δείχνοντας σεβασμό και ενσυναίσθηση απέναντι σε όλα τα έμβια όντα.
Αυτές οι εικόνες των φυλακισμένων ζώων δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στα παιδιά μας, ούτε μορφωτικά, ούτε περιβάλλοντικά, ούτε συναισθηματικά.
Αντίθετα, στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης που μας καλεί να επανεπεξεργαστούμε τη σχέση ανθρώπου-φύσης, οι ζωολογικοί κήποι αποτελούν ένα λάθος πρότυπο, αφού εθίζουν τα παιδιά στην ιδέα του ανθρώπου-κυρίαρχου, που μπορεί να ταπεινώνει, να βασανίζει και να φυλακίζει τα άγρια ζώα.
Καμία σχέση δεν έχουν αυτές οι δραστηριότητες με τα ελεγχόμενα πάρκα, όπου τα ζώα προστατεύονται και διαβιούν εντός του φυσικού τους περιβάλλοντος, σε αρμονία με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Αυτές οι δραστηριότητες αξίζουν να ενισχύονται και να υποστηρίζονται.
Αντίθετα, οι ζωολογικοί κήποι, αυτά τα κάτεργα για την άγρια ζωή, δεν έχουν θέση στο σύγχρονο πολιτισμό μας.