Table of Contents
Πού στρέφεται η Ευρώπη για το φυσικό αέριο. Τα προβλήματα και οι ηθικές «παγίδες» από τους ενεργειακούς γίγαντες ανά τον κόσμο.
Ο ενεργειακός εφοδιασμός της γηραιάς ηπείρου, όχι μόνο δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση αλλά επίσης, δεν είναι και τόσο… «αθώος». Προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η Ευρώπη «φλερτάρει» ανοιχτά με «σκοτεινά», καθεστώτα και κυβερνήσεις.
Πρόσφατο παράδειγμα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τον Πούτιν να θεωρείται έναν από τους πιο αυταρχικούς αρχηγούς κρατών στον κόσμο και την Ευρώπη να βρίσκεται σε κρίση, προκειμένου να αποκοπεί από τον «ομφάλιο λώρο» της ρωσικής ενέργειας.
Εντωμεταξύ, οι φόβοι για έναν δύσκολο χειμώνα αυξάνονται, των ώρα που η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε περεταίρω μείωση στις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Οι ανησυχίες για πιθανό έλλειμμα στις ενεργειακές αποθήκες, αυξάνουν τον κίνδυνο χρήση φυσικού αερίου με το δελτίο, σύμφωνα με το Reuters.
Η ΕΕ θέλει να «γυρίσει την πλάτη» στην Ρωσία
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να στραφεί σε πιο αξιόπιστους εταίρους», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, φιλοξένησε τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος κατηγορείται ότι διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Παράλληλα, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, είναι απασχολημένοι με το να προσελκύουν τα κράτη της Βόρειας Αφρικής για υδρογονάνθρακες.
Το 2021, το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 40% της ζήτησης στην ΕΕ, ενώ το ρωσικό αργό έφτασε στο ένα τέταρτο των εισαγωγών της ΕΕ.
Τα κράτη μέλη του μπλοκ συμφώνησαν τις προηγούμενες ημέρες να υιοθετήσουν το πρόγραμμα REPowerEU, μέσω του οποίου στοχεύεται μια ουσιαστική μείωση αυτής της εξάρτησης, με εξοικονόμηση ενέργειας και νέες προμήθειες.
Παρακάτω, παρουσιάζονται οι ηθικές «αγκυλώσεις» που ανακύπτουν από την εξάρτηση της ΕΕ σε καύσιμα, σε μια λίστα από τη χειρότερη προς την καλύτερη, σύμφωνα με το Blood for Oil Index του Politico:
Ρωσία
Οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι άκρως τεταμένες, καθώς ο στρατός του Πούτιν συνεχίζει να σφυροκοπά τις ουκρανικές πόλεις. Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την Πέμπτη ομόφωνα ψήφισμα που καλεί τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να ορίσει τη Ρωσία ως «κράτος χορηγό της τρομοκρατίας».
– Δείκτης Ανθρώπινης Ελευθερίας: 126 από 165 (Η κατάταξη δεν έχει συγκριθεί με τα αιματηρά κατορθώματα του Κρεμλίνου στην Ουκρανία).
Σαουδική Αραβία
Υπάρχουν πολλά που οδηγούν στη Σαουδική Αραβία και ο Μπιν Σαλμάν το ξέρει. Ενώ το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% των συνολικών εισαγωγών της Ευρώπης, η χώρα έχει μεγάλο λόγο για το τι κάνει ο ΟΠΕΚ και συνεπώς για την κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν,
έχει ήδη επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή αυτόν τον μήνα για να προσπαθήσει να συγκεντρώσει προμήθειες. Δεν είναι όμως είναι μόνο η δολοφονία Κασόγκι στο προσκήνιο.
Ένας συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία συνεχίζει έναν αιματηρό πόλεμο στην Υεμένη, που μετρά χιλιάδες νεκρούς. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας καταπιέζουν τους αντιφρονούντες και τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
– Δείκτης ανθρώπινης ελευθερίας: 155 από 165.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ