Λες και το ’ξερε!
Νόρα Ράλλη
Τελείωσε τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε με σπουδές αγιογραφίας και βυζαντινής τέχνης στο εξωτερικό (Βοστόνη). Εκανε σπουδές και στη χαρακτική τέχνη και τη χαλκογραφία με δάσκαλο τον σημαντικό χαράκτη Φώτη Μαστιχιάδη. Πάντα είχα την αίσθηση, ωστόσο, πως τα έργα του Γιώργου Κόρδη ξεφεύγουν από την περίκλειστη, εκκλησιαστική παράδοση και συνδιαλέγονται με ευρύτερη θεματολογία, ακόμα και με το ερωτικό στοιχείο. Είναι ιδιαίτερος ζωγράφος ο Γιώργος Κόρδης και απ’ ό,τι φαίνεται και από την τελευταία του έκθεση ήταν σαν να ήξερε.
Σαν να ήξερε τι θα συμβεί με την τραγωδία στο Εβρο… Ο Γιώργος Κόρδης αποτυπώνει σε μια εικαστική σύνθεση-εγκατάσταση μνημειακών διαστάσεων ακριβώς το προσφυγικό δράμα. Η έκθεσή του με τίτλο «Ανέστιοι Προσφεύγοντες» φανερώνει την προσέγγιση του καλλιτέχνη πάνω σε ζητήματα ανεστιότητας, μετανάστευσης και προσφυγιάς περισσότερο ως ένα κοινωνικό-ιστορικό φαινόμενο, το οποίο είναι φυσικά βαθιά συνδεδεμένο με τον ελληνισμό, αλλά φέρει και αρχέγονες όσο και πανανθρώπινες υπαρξιακές, ψυχολογικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις.
Η εγκατάσταση αποτελείται από οκτώ αυτοτελή έργα, τα οποία εν τέλει συνενώνονται σε ένα ενιαίο έργο, κάπως σαν μια πορεία των ανθρώπων από τη στιγμή που υπό (οποιοδήποτε) καθεστώς βίας και καταναγκασμού χάνουν το σπίτι και τον τόπο τους έως το τι περνάνε κατά την «πορεία» προς μια νέα «εστία», πάντοτε με τον φόβο, τον διωγμό και την κατακραυγή να τους συνοδεύουν… Αλήθεια, μπας και μας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Κάτι σε Σμύρνη το 1922, κάτι σε Πόντο την ίδια περίοδο κι ακόμα πιο πριν, κάτι σε Εβρο λίγες μέρες πριν; (Και δεν ξέρω τι πρόκειται να μας βρει και στο μέλλον…)
Ο Γιώργος Κόρδης απαθανατίζει καλλιτεχνικά (και υπέροχα) μια πομπή: από πού και προς πού, ας το αποφασίσει ο καθένας μας. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η πομπή είναι έμπλεη φόβου και τραύματος. Εξαιτίας της δράσης του ανθρώπου προς τον (πιο αδύναμο) συνάνθρωπο.
📌 Η έκθεση παρουσιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη, τηλ. 231-3306400) έως και τις 31 Αυγούστου. Είσοδος ελεύθερη. Δευτ.-Κυρ.: 08.00-20.00
Συναυλία
60 χρόνια τραγούδι
Αν μιλάμε για μπαλάντες με κοινωνικό περιεχόμενο, δεν γίνεται να μη μιλήσουμε και για τον Κώστα Χατζή. Σημαντικός κιθαρίστας, τραγουδοποιός αλλά και ερμηνευτής (σε δικά του κομμάτια αλλά και σε σημαντικές συνεργασίες: Πλέσσας, Μαρκόπουλος, Θεοδωράκης), ο Κ. Χατζής γιορτάζει τα 60 (μόνο!) χρόνια του στο τραγούδι.
📌 Δευτέρα 29/8, στις 21.00, στο Christmas Theater (Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, λ. Βεΐκου 137, Γαλάτσι). Κρατήσεις: 211-7701700, ct.gr
Μουσική δωματίου
Σας αρέσει ο Μπραμς;
Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων κλείνει φέτος τα 10 χρόνια του και γιορτάζει με Μπραμς! Συνολικά θα δοθούν 5 συναυλίες, με πέντε κορυφαίες συνθέσεις του Μπραμς και επτά δημιουργίες άλλων ρομαντικών (Σούμπερτ, Σμέτανα, Ντβόρζακ, Ρεσπίγκι, Λιστ, Κόρνγκολντ, Μέντελσον) από 15 διεθνούς βεληνεκούς μουσικούς.
📌 29/8-1/9, στο Minoa Palace Resort (Αρχαιολογικός χώρος Απτερας), στα Χανιά. Εισιτήρια στο 210-7234567, ticketservices.gr. Αναλυτικά το πρόγραμμα: www.chambermusicfestival.gr
Θέατρο
Σας αρέσει ο Μποστ;
Η φετινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, το έργο «Μήδεια» του Μποστ, σε σκηνοθεσία Γ. Καλαβριανού, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη. Με 20μελή θίασο, μία μη αναμενόμενη ορχήστρα εγχόρδων με τέσσερις μουσικούς επί σκηνής και σε σκηνικό που θυμίζει χρυσά ερείπια, ο σκηνοθέτης απλώς μας αφήνει να χαθούμε μέσα στις απίστευτες σκέψεις του Μποστ.
📌 Δευτέρα 29/8, στις 21.00, στο Θέατρο Δάσους (Δάσος Σέιχ Σου) στη Θεσσαλονίικη. Πληροφορίες, κρατήσεις: 2315-200200, ntng.gr
Φεστιβάλ
Για τη Σμύρνη
Το φετινό Φεστιβάλ Φιλίππων συνεχίζει το αφιέρωμά του στα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης. Αυτό το Σαββατοκύριακο θα παρουσιαστεί το έργο «6 γαλάζια μολύβια για τη Σμύρνη» της Α. Καστρινάκη (κυκλοφορεί από τις εκδ. Σόκολη), σε σκηνοθεσία Θ. Γκόνη, για τη ζωή του χαρισματικού Μικρασιάτη συγγραφέα Κοσμά Πολίτη.
📌 Σήμερα και αύριο, Κήποι Οικίας Μοχάμεντ Αλι (Καβάλα). Με τους Ασπασία Αλεξίου και Γιώργο Κέντρο. Περισσότερα στο philippi-festival.gr