Η περιπέτεια στην οποία μπήκε ο πλανήτης, πριν και χωρίς καν να συνέλθει από το σοκ της πανδημίας, με την έμμεση σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας στο ενεργειακό πεδίο και στη συνέχεια με την άμεση αντιπαράθεση στο πεδίο της Ουκρανίας, προκαλεί τεράστιες και απρόβλεπτες γεωπολιτικές ανακατατάξεις.
Το σενάριο της ασφυκτικής απομόνωσης της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, στο οποίο επένδυσαν οι ΗΠΑ και ακολούθησε η Ε.Ε. με στόχο την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας, δεν επαληθεύεται.
Αντιθέτως, η Μόσχα επέδειξε χαρακτηριστική αντοχή στον ορυμαγδό κυρώσεων, χάρη βέβαια και στο γεγονός ότι κανείς -ούτε οι Ελληνες εφοπλιστές- δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί από τα υπερκέρδη που φέρνουν οι μπίζνες με την ενεργειακή υπερδύναμη.
Επιπλέον, οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν προκαλέσει μια ιδιότυπη αντι-συσπείρωση μεγάλων αναπτυσσόμενων χωρών, από τις χώρες του πετρελαϊκού καρτέλ OPEC μέχρι τις αναδυόμενες BRICS και πολλές ακόμη που κινούνται στις παρυφές των δύο μπλοκ, οι οποίες ελέγχουν πάνω από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ανάμεσά τους, φυσικά, οι τεράστιες Κίνα και Ινδία, που ως μεγάλες καταναλώτριες ενεργειακών πόρων πολύ γρήγορα μπορεί να αναπληρώσουν τις απώλειες της Ρωσίας από τη δυτική πελατεία της.
Η σύγκλιση των μεγάλων παραγωγών ορυκτών καυσίμων με τους μεγάλους καταναλωτές τους σε μια στάση μάλλον ευμενούς για τη Ρωσία ουδετερότητας αναδεικνύει έναν υπό διαμόρφωση τρίτο πόλο στον ενεργειακό «ψυχρό πόλεμο» που έχει ξεσπάσει και υπερβαίνει κατά πολύ την ουκρανική κρίση.
Κατ’ εξοχήν θύμα του ενεργειακού «ψυχρού πολέμου» είναι η Ευρώπη. Πληρώνει και θα πληρώνει για αρκετά χρόνια, όπως φαίνεται, το βαρύ τίμημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που λειτουργούν κυρίως ως αυτοκυρώσεις, αλλά και της διαμόρφωσης μιας ενεργειακής αγοράς που μετέτρεψε την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο σε όπλο αυτοκαταστροφής.
Από τον ενεργειακό «ψυχρό πόλεμο» καμία από τις υπερδυνάμεις και τις γεωπολιτικές συμμαχίες δεν πρόκειται να βγει νικήτρια. Κέρδη ασύλληπτα επιφυλάσσονται μόνο για τις πολυεθνικές των ορυκτών καυσίμων, τους διαμεσολαβητές και τους συνεργάτες τους. Κέρδη ευθέως ανάλογα με τις οδύνες που επιφυλάσσονται για τις κοινωνίες και τα φτωχότερα στρώματα.
Η ανθρωπότητα είναι αδύνατον να αντέξει ακόμα μια μακρά εποχή γεωπολιτικών παγετώνων.