Κορίνα Βασιλοπούλου
Πένθος, θλίψη και οδύνη. Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε πάνω από το Μπάκιγχαμ. Χιλιάδες κόσμου συρρέουν έξω από τα ανάκτορα να θρηνήσουν για τη βασίλισσά τους. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς που κλαίνε μια καλοζωισμένη, παρασιτική «γαλαζοαίματη» που απέκτησε τα πάντα κληρονομικώ δικαιώματι έχουν αρκετά λεφτά για το σούπερ μάρκετ ή για να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου.
Για αυτή τη δουλοπρέπεια, η οποία ενσταλάζεται στα μυαλά με καλοδουλεμένη προπαγάνδα που ξεκινά από την κούνια, ας αποφανθούν ψυχολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες και λοιποί ειδήμονες.
Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι δεν κλαίνε όλοι για την Ελισάβετ. Ανθρωποι και λαοί που βίωσαν στο πετσί τους τι εστί βρετανική αποικιοκρατία.
Δεν κλαίνε οι Ιρλανδοί. Πιο συγκεκριμένα, στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας. Εκεί που τη «Ματωμένη Κυριακή» του 1972 oι Βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε διαδήλωση καθολικών κατά της αποικιοκρατίας σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 12. Στην ίδια πόλη, δεκάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους με ιρλανδικές σημαίες, κορνάροντας με τα αυτοκίνητα, τραγουδώντας, φωνάζοντας αντιμοναρχικά συνθήματα.
Δεν κλαίνε οι Αφρικανοί, όπως ούτε και πολλοί Βρετανοί πολίτες αφρικανικής καταγωγής. Θυμούνται πόσο «υπέροχα» πέρασαν στα χρόνια της αποικιοκρατίας και πόσο ακόμα πιο υπέροχα στον αγώνα για την ανεξαρτησία.
Οπως, για παράδειγμα, στη σημερινή Κένυα όπου μόλις έξι μήνες μετά τη στέψη της βασίλισσας ξεκίνησε μια ανελέητη σφαγή κατά των εξεγερμένων ντόπιων με πάνω από 100.000 νεκρούς (Τα χάσταγκ #irishtwitter και #blacktwitter [ιρλανδικό τουίτερ και αφρικανικό τουίτερ] ήταν μια καλή άσκηση προσγείωσης στην πραγματικότητα μέσα στη γενικότερη ζαχαρωμένη επικοινωνιακή κάλυψη του γεγονότος).
Αλλά ακόμα και στην Καραϊβική, κάποια μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας όπως η Τζαμάικα, οι Μπαχάμες ή το Μπελίζ εγείρουν ζήτημα αποζημιώσεων για τη δουλεία. Η Τζαμάικα μάλιστα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το παράδειγμα των Μπαρμπάντος, με το 56% των πολιτών να δηλώνουν στα γκάλοπ ότι δεν επιθυμούν να βρίσκονται υπό την αιγίδα του Στέμματος.
Οι Sex Pistols τα είχαν πει όλα από το 1977 στο «God Save the Queen»: «Ω Θεέ μου, σώσε την ιστορία/Θεέ μου, σώσε την τρελή παρέλασή σου/Ω, Κύριε, δείξε έλεος/Ολα τα εγκλήματα πληρώνονται».