Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ένα ιδιότυπο παράδειγμα «φιλελεύθερης δημοκρατίας» με ορισμένα άκρως αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά, όπως τη μη εκλεγμένη Βουλή των Λόρδων και την, έστω τυπική, κεφαλή της κρατικής εξουσίας να βρίσκεται στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Όμως… ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ και η ανάρρηση στον θρόνο του γιου της Καρόλου, έφεραν ξανά στην επιφάνεια ρητούς και υπόρρητους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης των Βρετανών — και όχι μόνο.
Ο θάνατος της μακροβιότερης μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου, που λίγους μήνες πριν αποβιώσει σε ηλικία 96 ετών είχε συμπληρώσει 70 χρόνια στον θρόνο, σίγουρα προκάλεσε έντονα συναισθήματα. Ένα κύμα συλλυπητηρίων συνέρρευσε από όλο τον κόσμο, με ηγέτες ακόμα και κρατών που πάλεψαν σκληρά για την ανεξαρτησία τους από τη βρετανική αυτοκρατορία να δηλώνουν θλίψη και πένθος.
Ταυτόχρονα, όμως, υπήρξε και μεγάλη μερίδα ανθρώπων, στη Βρετανία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, που με αφορμή τον θάνατο της Ελισάβετ θυμήθηκε τον απάνθρωπο ρόλο της βρετανικής μοναρχίας και επέλεξε να εκφράσει αυτά τα συναισθήματα, δια ζώσης ή στον «δημόσιο χώρο» του διαδικτύου. Αυτό που ακολούθησε ήταν ένα «κυνήγι» αντιμοναρχικών μαγισσών. Διαδικτυακές επιθέσεις και εκκλήσεις για απόλυση ανθρώπων που εξέφρασαν την έλλειψη θρήνου τους, αλλά και συλλήψεις όσων τόλμησαν να εκφράσουν τον αντιμοναρχισμό τους — ή τον «Ρεπουμπλικανισμό» όπως ονομάζεται η αντιμοναρχική ιδεολογική στάση στη Βρετανία.
Διαδικτυακές θρηνομαχίες
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαδικτυακής πτυχής αυτής της υπόθεσης, ήταν ένα tweet της καθηγήτριας γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον, Ούτζου Άνυα. «Άκουσα πως η επικεφαλής μονάρχης μιας αυτοκρατορίας που έκλεψε, βίασε και εφάρμοσε γενοκτονίες επιτέλους πεθαίνει. Ας είναι ο πόνος της αβάσταχτος», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό η Άνυα, που γεννήθηκε στη Νιγηρία και της οποίας η οικογένεια υπήρξε θύμα των πολιτικών της βρετανικής αυτοκρατορίας, πρώτα στην Αφρική κι έπειτα στο Τρίνινταντ.
Το tweet της τράβηξε γρήγορα την προσοχή, ειδικά αφότου το σχολίασε ο Τζεφ Μπέζος της Άμαζον: «Αυτή είναι κάποια που υποτίθεται πως εργάζεται για να κάνει τον κόσμο καλύτερο; Δεν νομίζω. Γουάου», ήταν το σχόλιο του δισεκατομμυριούχου, που άθελά του ή όχι, πυροδότησε ένα κύμα μίσους προς την Άνυα. Όπως δήλωσε η ίδια, έπειτα από την απάντηση του Μπέζος το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο πλημμύρησε με μηνύματα μίσους που «όλα τους ξεκινούν με τη λέξη που αρχίζει από “n”, σκύλα, γενετικά κατώτερη».
Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο του Ανδρέα Κοσιάρη, πατήστε ΕΔΩ…
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS