Το χθεσινό διάγγελμα Πούτιν συνιστά μια καινούργια κατάσταση όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο -αυτή είναι η εκτίμησή μας- εκφωνήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια χώρα-μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εισβάλλει και καταλαμβάνει εδάφη μιας άλλης χώρας. Αυτό έχει γίνει πολλές φορές, με πρωταγωνιστή τις ΗΠΑ, στον 20ό και στον 21ο αιώνα. Με τη Ρωσία συμβαίνει κάτι διαφορετικό.
Πριν από μερικά χρόνια με τη βίαιη προσάρτηση της Κριμαίας και τώρα με την επικείμενη -μέσω δημοψηφισμάτων- προσάρτηση των περιοχών στη νοτιοανατολική Ουκρανία, μια χώρα-μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη, καταπατώντας κάθε αρχή διεθνούς δικαίου και αλλάζοντας τα σύνορα μιας άλλης χώρας-μέλους του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια υπερδύναμη προτάσσει τη στρατιωτική δύναμή της ως απειλή εναντίον εκείνων που θεωρεί αντιπάλους της, εχθρούς της ή απειλή των συμφερόντων της. Οι ΗΠΑ το έχουν κάνει αυτό πολλές φορές και πολύ μακριά από τα σύνορά τους. Αυτή τη φορά όμως μια υπερδύναμη απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν απειληθούν αυτά που εκείνη θεωρεί συμφέροντά της -πραγματικά ή πλασματικά.
Ο πρόεδρος Πούτιν ήταν απολύτως σαφής. Αφού κατηγόρησε τη Δύση ότι σχεδιάζει να καταστρέψει τη Ρωσία μέσω του πυρηνικού εκβιασμού, απείλησε ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει απέναντι σε αυτή την απειλή όλα τα μέσα που διαθέτει.
Προφανώς και τα πυρηνικά όπλα της. «Αυτό δεν είναι μπλόφα» τόνισε, προσθέτοντας ότι όσοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικό εκβιασμό εναντίον της Ρωσίας θα ανακαλύψουν ότι η κατάσταση μπορεί να στραφεί εναντίον τους.
Από χθες, μετά το διάγγελμα Πούτιν, ο κόσμος είναι απείρως πιο εύθραυστος. Η παγκόσμια ειρήνη βρίσκεται υπό ευθεία αμφισβήτηση και ο κίνδυνος που απειλεί την ανθρωπότητα έχει πολλαπλασιαστεί.
Το δεδομένο του σεβασμού της κυριαρχίας και της ακεραιότητας των χωρών δεν υπάρχει, ως βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, παρά μόνο στα χαρτιά. Στα χαρτιά επίσης υπάρχουν όλες οι έως τώρα κοινά αποδεκτές, βασικές αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Κάθε νέο βήμα που ενισχύει την κατεύθυνση καταπάτησης αυτών των αρχών είναι πορεία προς τον γκρεμό και τον όλεθρο.