Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου συζητήθηκε την Δευτέρα 24.10 22, η κοινή προσφυγή των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής σχετικά με τις ανεμογεννήτριες στο Πάνειο όρος και στον Λαυρεωτικό Όλυμπο.
Την εισήγηση εκπροσωπώντας τους δύο δήμους, έκανε ο Δήμαρχος Σαρωνικού Π.Φιλίππου και η συζήτηση μεταδόθηκε live από το κανάλι του Δήμου Σαρωνικού στο youtube και την σελίδα Fb του Paraktios.gr
Καθώς υπήρχε αυτόματη μετάφραση στα Αγγλικά των όσων είπε ο Π.Φιλίππου, παραθέτουμε το κείμενο με το οποίο ο Δήμαρχος Σαρωνικού εισηγήθηκε το θέμα στην Ευρωπαϊκή επιτροπή και φυσικά αναμένεται και ΔΤ με το περιεχόμενο των θέσεων των μελών της επιτροπής που ομόφωνα εισηγήθηκαν στον Πρόεδρο να παραμείνει το θέμα ανοιχτό .
Πάντως ο Νομικός Σύμβουλος που χειρίζεται την υπόθεση θεωρεί επιτυχία αυτή την εξέλιξη καθώς υπάρχει χώρος και χρόνος για καλύτερα αποτελέσματα για τους δύο Δήμους.
Διαβάστε τι ακριβώς είπε ο Π Φιλίππου:
“Θεωρούμε ότι η πρόσκληση σας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η Επιτροπή Αναφορών δίνει βήμα στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες να εκφράσουν την άποψη τους για το καίριας σημασίας θέμα της ανάπτυξης των ΑΠΕ στην περιοχή μας.
Γι’ αυτό και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Είμαστε όλοι υπέρ της Πράσινης Ανάπτυξης, ειδικά δε αυτή την περίοδο που η ενεργειακή κρίση πλήττει την Ε.Ε. Όμως το ότι σήμερα η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας στηρίζεται σε ένα πεπαλαιωμένο χωροταξικό σχέδιο, έχει ως αποτέλεσμα σε πάρα πολλές περιπτώσεις να δημιουργούνται αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες με επακόλουθο πολλοί Δήμαρχοι και συλλογικότητες να σύρονται στα Δικαστήρια από τις εταιρίες των ανεμογεννητριών.
Ήδη 35 Δήμοι μέχρι τώρα έχουμε συστήσει «Δίκτυο για την Αειφορία και την ισόρροπη ανάπτυξη και τις ΑΠΕ, διεκδικώντας ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου.
Αδιαπραγμάτευτη θέση μας είναι να σταματήσουν οι εκδόσεις νέων αδειών παραγωγής, μέχρι να εγκριθεί ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός. Για εμάς αποτελεί απαραίτητο στοιχείο αδειοδότησης, η σύμφωνη γνώμη των Δήμων και των Περιφερειών δια των θεσμικών τους οργάνων, διαδικασία που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε.
Η Πολιτεία οφείλει να σέβεται αυτή την πολιτική προτεραιότητα, να μην λειτουργεί αυθαίρετα, χωρίς να διαβουλεύεται με τις τοπικές κοινωνίες και να χωροθετεί από μόνη της, τις εγκαταστάσεις Αιολικής Ενέργειας ερήμην μας.
Το θέμα απασχόλησε και το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, που έλαβε ομόφωνες Αποφάσεις στις παραπάνω κατευθύνσεις.
Σχετικά με την Αναφορά των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:
Έχει προγραμματιστεί στη Λαυρεωτική και ιδιαίτερα στο Πάνειο ‘Ορος και στον Λαυρεωτικό Όλυμπο η εγκατάσταση περισσότερων των 50 ανεμογεννητριών και συνεχίζουν να εκδίδονται άδειες, καταστρατηγώντας τις αυστηρές ζώνες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς υπάρχουν Ζώνες Απολύτου Προστασίας Αδόμητων Περιοχών, κηρυγμένοι Αρχαιολογικοί Χώροι και Αναδασωτέες περιοχές, λόγω πρόσφατων πυρκαγιών. Είναι σε χαρακτηρισμένη περιοχή ως Ζώνη Δ, όπου επιτρέπεται χρήση αναψυχής και εγκατάσταση υπαίθριων καθιστικών. Για τον λόγο αυτό δεν είναι ανεκτή η δόμηση και ιδίως η διατήρηση υψηλών κατασκευών άνω των 130 μέτρων όπως είναι οι ανεμογεννήτριες.
Με δεδομένο ότι πρέπει να τηρείται για κάθε περιοχή το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και η αρχή της αναλογικότητας προσφοράς σε Πράσινη ενέργεια, γεγονός που δεν έχει τηρηθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, επισημαίνουμε τα παρακάτω:
Α) Ήδη λειτουργεί το Ενεργειακό Κέντρο Ηλεκτροπαραγωγής Λαυρίου (Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Κερατέας-Λαυρίου) από τη δεκαετία του ’70, που συνεισφέρει καθημερινά έως και το 18,5% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας της Ελλάδας και με τις 4 γραμμές υψηλής και υπερύψηλής τάσης να επιβαρύνουν το σύνολο της περιοχής μας.
Β) Στην περιοχή μας παντού ξεφυτρώνουν ανεξέλεγκτα φωτοβολταϊκά πάρκα, δάση θα έλεγα, τα οποία αντικαθιστούν δυστυχώς με γρήγορους ρυθμούς τις ελάχιστες εναπομείνασες αγροτικές καλλιέργειες και τα οποία καλύπτουν κατά πολύ, την προσφορά της περιοχής μας σε ενεργειακό απόθεμα.
Γ) Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να καταστραφεί το Πάνειο Όρος αλλά και ο Εθνικός Δρυμός Λαυρεωτικής-Σουνίου για αιολικά πάρκα που η συνεισφορά τους στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας είναι σχεδόν μηδενική (0,016%).
Λαμβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας ζει στην Αττική, οι ελάχιστοι χώροι πρασίνου πρέπει να προστατευθούν ως αναγκαίο συστατικό για την ποιότητα ζωής των 5 εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Οι εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου είναι απαραίτητοι και πρέπει να διατηρηθούν.
Εξάλλου, με το νέο Νομοσχέδιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, που αυτή την περίοδο συζητείται στη χώρα μας και δεν γνωρίζουμε ποτέ θα ψηφιστεί λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, «να μπουν σε επιτήρηση κυρίως για να αποφευχθούν δυσμενείς οπτικές επιπτώσεις». Οι Δήμοι μας (Σαρωνικού και Λαυρεωτικής) είναι παράκτιοι Δήμοι που βρέχονται από τον Σαρωνικό και τον Ευβοϊκό κόλπο και αποτελούν σημαντικό χώρο αναψυχής για τα 5 εκατομμύρια των κατοίκων της Αθήνας.
Οι τοπικές μας κοινωνίες είναι ανάστατες από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον στους Δημάρχους ήδη έχουν ασκήσει διώξεις από τις εταιρείες και αγωγές σε βάρος των προσωπικών μας περιουσιών. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας όλα τα παραπάνω, στην όποια Απόφαση λάβετε για το συγκεκριμένο θέμα.
Σας ευχαριστούμε πολύ”‘.
To live video στο youtube
Το live video στο Fbook