Κώστας Χατζής: «Διώχνεις τη γυφτιά αλλά… η γυφτιά κάπου σε βολεύει»
Δημήτρης Κασιμάτης
O Κώστας Χατζής, ο εξαιρετικός τραγουδιστής και τραγουδοποιός, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Στούντιο 4 της ΕΡΤ και παραχώρησε μια ειλικρινή συνέντευξη στους Νάνσυ Ζαμπέτογλου και Θανάση Αναγνωστόπουλο.
«Σε αυτόν το χώρο μπήκα, για να… προπαγανδίσω -με την καλή έννοια- για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα ανθρώπινα καθήκοντα, να καταγγέλλω την πολιτεία με σεβασμό. Δεν ήθελα να γίνω τραγουδιστής. Έγινα τραγουδιστής για να διηγηθώ τη ζωή μου. Από παιδί ένιωσα περίεργα γιατί δεν ήμουν μέσα στη φυλή. Γεννήθηκα σε μια όμορφη γειτονιά που είχε όλες τις τάξεις. Τότε δεν υπήρχε η λέξη ελίτ. Υπήρχαν οι πλούσιοι, η μεσαία τάξη, οι φτωχοί και οι πιο φτωχοί. Υπήρχαν όμως και οι πληβείοι που εκεί άνηκα εγώ. Ήμουν και γύφτος. Άρα ήμουν… υπό άνθρωπος. Όχι ότι έφταιγαν εκείνοι. Το σύστημα έχει κάνει αυτούς τους διαχωρισμούς. Ο Θεός δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο» ανέφερε αρχικά ο Κώστας Χατζής.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του σημείωσε πως: «Τα παιδιά με έβριζαν στο σχολείο και εγώ ορμούσα. Με έδιωξαν. Αυτό έγινε και στα άλλα σχολεία. Μέχρι που ξαναγύρισα στο πρώτο. Μισούσα τα παιδιά. Διαβάζοντας όμως κατάλαβα ότι δεν έφταιγαν τα παιδιά. Είδα ότι έφταιγαν οι γονείς. Μεγαλώνοντας όμως και διαβάζοντας είδα ότι δεν έφταιγαν ούτε οι γονείς αλλά έφταιγε το σύστημα. Μεγαλώνοντας και διαβάζοντας όμως είδα ότι και εγώ ήμουν αιμοδότης του συστήματος».
Αναφερόμενος στη φυλή των Ρομ και την ιστορία της, ο Κώστας Χατζής εξήγησε πως «η φυλή μου ήρθε από τα βάθη της Ασίας. Υπάρχουν διάφορες εικασίες. Γνωρίζουμε ότι έχουμε κάποιες σχέσεις με τους Ινδούς. Ήρθαμε νομάδες. Όχι ως ομοιογενές έθνος».
«Αν στην υδρόγειο υπάρχουν δυο τρεις λαοί που ξεχωρίζουν, ο ένας είναι ο Έλληνας. Καταπληκτικός λαός» είπε σε άλλο σημείο.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Κώστας Χατζής χρησιμοποιούσε τη λέξη «γύφτος» και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος τον ρώτησε αν «τη λέξη γύφτος, τη λέτε αλλά δεν σας πειράζει. Δεν σας ενοχλεί». Η απάντηση ήταν άμεση από τον τραγουδιστή. «Εσένα θα σε πείραζε αν σε λέγανε γκρέκο στην Ευρώπη ή οπουδήποτε;».
Ο παρουσιαστής εξήγησε πως με το πέρασμα των χρόνων, πολλοί χρησιμοποιούν τη λέξη προσβλητικά καθώς «τη βαραίνει και κάτι άλλο». «Είναι λάθος. Κοίτα να δεις. Θα σας πω το εξής. Το τσιγγάνος ή το αθίγγανος… το γκάνω είναι το αγγίζω. Το α που έχει είναι το στερητικό. Άρα σημαίνει άγγιχτος. Το γύφτος, το τσιγγάνος και το αθίγγανος είναι το πιο άσχημο. Εμείς πάντα λεγόμαστε Ρομ. Μας λένε Ρομά επειδή είναι πιο εύηχη λέξη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Χατζής.
Ο Κώστας Χατζής εξομολογήθηκε πως «όταν ήρθα εδώ πέρασα πάρα πολύ δύσκολα. Πήγα στη φυλή, έχοντας διαβάσει και κατάλαβα ότι η πολιτεία ποτέ δεν έσκυψε πάνω από τα προβλήματα τους. Τους άφηναν να κάνουν όλες τις μορφές των εγκλημάτων. Με το να κλέβουν, με το να κινούν ναρκωτικά, με το να κάνουν διάφορα πράγματα και γίνονταν αντιπαθείς στους ανθρώπους. Τους χάρισαν όμως τα γκέτα και θα κάνω εδώ μια παρένθεση. Εδώ, για παράδειγμα, το τετραγωνικό έχει δέκα ευρώ. Φέρνεις τη γυφτιά και το αγοράζεις με 50 λεπτά. Διώχνεις τη γυφτιά και το πουλάς με 1000 ευρώ. Άρα η γυφτιά κάπου σε βολεύει. Ο νόμος υπάρχει για εμάς, γιατί και γω έχω γίνει Έλληνας. Για αυτούς όμως δεν είναι έτσι. Για να οδηγήσεις ένα τριαξονικό πρέπει τουλάχιστον να έχεις βγάλει την τρίτη δημοτικού. Πως μπορεί ο γύφτος να έχει οδηγήσει τριαξονικό; Υπάρχουν πράγματα τα οποία… από την Ευρωπαϊκή Ένωση που πήγαν τα λεφτά; Δεν θέλω να μιλήσω όμως και δεν κατηγορώ. Πώς να πάει σήμερα το παιδί του γύφτου στο σχολείο όταν το βρίζουν; Οταν το πας όμως δεν υπάρχει παιδεία. Ο Έλληνας είναι καταπληκτικός λαός αλλά είχε ποτέ παιδεία;» αναρωτήθηκε, με νόημα, ο Κώστας Χατζής.
Μιλώντας για τη φυλή τον Ρομ, ο Κώστας Χατζής συγκινήθηκε τονίζοντας πως: «Είχαν ανάγκη οι τσιγγάνοι να έχουν μια πατρίδα, να τους αγκαλιάσει. Έγιναν μισούμενοι όμως γιατί έκαναν πράγματα που δεν ήταν σωστά. Εγώ πέρασα πάρα πολύ άσχημα. Όταν ήρθα εδώ για να ζήσω τίμια, κοιμήθηκα πολύ καιρό στα παγκάκια. Μπορεί να έτρωγα μια φορά στις 3 και στις 6 μέρες. Δεν το λέω με παράπονο».
video ΕΔΩ