Στο αυτόφωρο κατέληξε πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος Θήρας, με αφορμή την κατάσταση της παράνομης χωματερής του νησιού. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς η σύμβαση με εργολάβο για το καθημερινό «θάψιμο» των σκουπιδιών έχει παυθεί.
Ως μοναδική λύση προβάλλεται ο καθορισμός «μεταβατικού» χώρου για τη δεματοποίηση των απορριμμάτων μέχρι να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την οριστική λύση, που βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Ωστόσο, η περιοχή που έχει επιλεγεί προκαλεί αντιδράσεις λόγω της γειτνίασης με σπίτια και ξενοδοχεία.
Ο Αντώνης Σιγάλας, δήμαρχος Θήρας, συνελήφθη την Παρασκευή και κρατήθηκε μέχρι προχθές το πρωί στη Νάξο, έπειτα από εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Νάξου. Αιτία η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μοναδική χωματερή του νησιού (και μία από τις δύο που έχουν απομείνει σε λειτουργία στο Νότιο Αιγαίο.
Η έτερη είναι εκείνη της Καλύμνου, η οποία αυταναφλέγεται ανά τακτά διαστήματα). Oπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σιγάλας, ο δήμος συνεργαζόταν με έναν τοπικό εργολάβο για το θάψιμο των σκουπιδιών (ώστε να περιορίζεται η όχληση), ο οποίος έφυγε τον περασμένο Ιούλιο. Eκτοτε η προσπάθεια του δήμου να βρει νέο εργολάβο συνάντησε πολλά προβλήματα και εντέλει κίνησε την προσοχή της Εισαγγελίας.
Ο δήμαρχος συνελήφθη και κατέληξε στο αυτόφωρο για την άσχημη κατάσταση της χωματερής του νησιού.
Μεταβατικός χώρος
«Μείναμε χωρίς εργολάβο. Δεν θέλω να καταφύγω στο ύστατο μέτρο, την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γιατί θεωρώ ότι δεν θα είναι καλό για την εικόνα του νησιού», λέει. «Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη λειτουργία της χωματερής σε όσο πιο κόσμια κατάσταση γίνεται.
Παράλληλα ζητήσαμε τη χωροθέτηση ενός προσωρινού, μεταβατικού χώρου όπου θα δεματοποιούμε τα σκουπίδια μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή μιας νέας, σύγχρονης μονάδας».
Η χωροθέτηση της μεταβατικής εγκατάστασης σε ένα παλιό ορυχείο ελαφρόπετρας, στην περιοχή Αλωνάκι, περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Eχει ωστόσο προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στο νησί, καθώς η θέση βρίσκεται σε μικρή απόσταση από κατοικίες και ξενοδοχεία. Ο κ. Σιγάλας θεωρεί ότι οι διαμαρτυρίες (τουλάχιστον όσες εκφράζονται σε πολιτικό επίπεδο) είναι υποκριτικές. «Κάνουμε διαμαρτυρία για να ανελκυστεί το “Sea Diamond” και θάβουμε στη χωματερή ποσότητες ίσες με δύο “Sea Diamond” τον χρόνο. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να γίνει τίποτα για να πάρουν ψήφους, δεν τους νοιάζει που ρίχνουμε σκουπίδια στην Καλντέρα», υποστηρίζει.
Τον Αύγουστο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκήρυξε διαγωνισμό (μέσω ΣΔΙΤ) για τη δημιουργία και διαχείριση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων. Τέσσερις εταιρείες ή κοινοπραξίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον, οι προσφορές αποσφραγίστηκαν τον Οκτώβριο, αλλά τα αποτελέσματα (ποιοι περνούν στη β΄ φάση του διαγωνισμού) δεν ανακοινώθηκαν ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, η όποια νέα λύση δεν αναμένεται πριν από το 2025.
Γιώργος Λιάλιος – 16.03.2023 • 20:35
UPD: 17.03.2023 • 08:35