Παρή Σπίνου
«Διονύσιος Σολωμός… Δύο φλόγες… Μανώλης Χάρος»
Επαναστάτης ρομαντικός, ο Διονύσιος Σολωμός έγραφε «Είναι δύο φλόγες… μία στο νου, άλλη στη καρδιά…» στον «Διάλογο» κι αυτές οι ιδέες από το επιδραστικό μανιφέστο της ελληνικής γλώσσας είναι χαραγμένες, εδώ και χρόνια, στο μυαλό του ζωγράφου Μανώλη Χάρου. «Τα λόγια του Σολωμού έχουν να κάνουν με την ταυτότητα όλων μας, μπόρεσε να συλλάβει ότι το ελεύθερο ελληνικό έθνος υπάρχει μόνο μέσα από τη γλώσσα», είπε ο γνωστός ζωγράφος, ξεναγώντας μας, χθες, στην έκθεση «Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες… Μανώλης Χάρος» στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (Πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννη).
Οι φλόγες της επανάστασης και της ποίησης ξεπηδούν πάνω στα έργα ζωγραφικής, στα χαρακτικά και τα μοναδικά artist book του Μανώλη Χάρου, δημιουργούν εκρήξεις χρωμάτων και συναισθημάτων, σε έναν διάλογο με τον «Διάλογο» του εθνικού μας ποιητή. «Όπως ο Διάλογος, τα έργα του Μανώλη Χάρου μοιάζουν κυριολεκτικά με γροθιά στο στομάχι, γιατί πραγματεύονται θέματα σημαντικά, ζητήματα που μας αφορούν όλους. Η φύση, η απεραντοσύνη της θάλασσας, η σύγκρουση ανάμεσα στο παλαιό και το καινούργιο, ανάμεσα στην παράδοση και το νεωτερικό, στον απλό λαό και τους διανοούμενους», τόνισε η διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, δρ Μαρία Γεωργοπούλου, που επιμελήθηκε την έκθεση μαζί με τον Σίμο Ζένιο, δρα Συγκριτικής Λογοτεχνίας και αναπληρωτή διευθυντή στο Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη Μελέτη του Ελληνικού Πολιτισμού στο UCLA.
Ο Μανώλης Χάρος άρχισε να δουλεύει τα έργα αυτής της ενότητας στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ βρισκόταν στη γενέτειρά του, τα Κύθηρα, βλέποντας το Ιόνιο, όπως και ο Δ. Σολωμός. Ωστόσο, ένα γεγονός που έζησε από κοντά τον περασμένο Οκτώβριο στο νησί, το ναυάγιο ενός σκάφους με δεκάδες πρόσφυγες που πνίγηκαν κοντά στον γκρεμό, τον συγκλόνισε και ήταν καθοριστικό για τη δημιουργία ενός μεγάλου έργου, με κυρίαρχο χρώμα το κόκκινο του αίματος και της φωτιάς. «Μέσα σε αυτή την τραγωδία, ένιωσα ότι ζω τον “Κρητικό” του Σολωμού», είπε ο ίδιος, παραπέμποντας στον ναυαγό του ποιητή που κρέμεται σε «γκρεμό βαθύ» και στην αγαπημένη του που χάθηκε στην τρικυμία.
Η έκθεση ανοίγει με τρία νεανικά ποιήματα του Δ. Σολωμού για τη σελήνη και υποβλητικές εικόνες του καλλιτέχνη με το φεγγάρι, φωτεινό στον νυχτερινό ουρανό, να δημιουργεί αίσθηση γαλήνης. Τα εικαστικά έργα πλαισιώνονται με νεανικά χειρόγραφα του Σολωμού, με τις παρτιτούρες του Μάντζαρου για τον Εθνικό Ύμνο και με σπάνιες εκδόσεις και υλικό (βιβλία, περιοδικός Τύπος, επιστολές, μεταφράσεις) από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Ακαδημίας Αθηνών και του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων για το σολωμικό έργο, την ποίηση του επαναστατημένου Ελληνισμού και τις έριδες για τη γλώσσα.
⌛ Πληροφορίες: Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα/Γεννάδειος Βιβλιοθήκη/ Σουηδίας 61, Κολωνάκι, www.ascsa.edu.gr
Διάρκεια έκθεσης μέχρι 30 Ιουνίου.
Είσοδος ελεύθερη.
Επικοινωνία για ομαδικές ξεναγήσεις: Μαρία Σμάλη: msmali.genn@ascsa.edu.gr